Vízilabda: a FINA fontos szabályváltozásokat jelentett be

B. E.B. E.
Vágólapra másolva!
2022.10.05. 19:52
null
Illusztráció: Balogh László
Szűkül a kétméteres zóna, utólag is megadhatják a büntetőt a játékvezetők a FINA legfrissebb szabályváltoztatásai alapján – írja a vlv.hu.

 

A FINA legutóbbi vízilabda-szakági ülésén jelentette be a 2023. január 1-től életbe lépő 22 szabálymódosítást. Többek között módosul a kétméteres szabály, amely a korábbiaktól szűkebb területre, a kapu közvetlen előterére vonatkozik majd. A másik jelentős módosítás a büntetők megítélésére vonatkozik, amelyeket ezentúl utólag is megadhatnak a bírók.

Az új kétméteres szabály leszűkíti a korábban a pálya egész szélességére érvényesített területet. A késleltetett döntés bevezetésével a bírók az akció végén is befújhatják a büntetőt egy korábbi szabálytalanság után. Molnár Tamás, a szakág technikai bizottságának elnöke maga is részt vett a szabályok kidolgozásában, és reméli, hogy a sportág még látványosabbá válik a módosítások révén.

„Mind az új »kétméteres-szabály«, mind pedig a késleltetett ötméteres-ítélet nagyon fontos döntés. Előbbi kapcsán egyértelműen az várható, hogy a támadó csapat kedvezőbb pozícióba jut. A lövők közelebb kerülnek, a »kapufások« veszélyesebbek lesznek, hiszen a kijelölt zónán kívül elhelyezkedve nem kell már figyelniük a két méter betartására. Nyilván idő kell ahhoz, hogy a csapatok alkalmazkodjanak az új lehetőséghez, de ez minden szabálymódosításnál így van, szerintem ez a módosítás segíti majd a póló látványosabbá tételét” – nyilatkozta Molnár a vlv.hu-nak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik