Patai Gergely
2022.09.10 23:49 Frissítve: 2022.09.11 01:09

Munka, hit, szenvedély – Patai Gergely jegyzete

 

 
Ezúttal nem sikerült... Horvátország az Európa-bajnok

Amikor másfél hónappal ezelőtt kinevezték Varga Zsoltot a magyar férfi vízilabda-válogatott élére, s az is kiderült, hogy a következő idényben párhuzamosan a Ferencvárost is irányítja, a kollégákkal szinte egyszerre kérdeztük őt: „Hogy fogod ezt bírni?” Erre elmosolyodott, és ezt felelte: „Ismertek, tudjátok, hogy munkamániás vagyok.”

Hogyne tudnám, éppen ezért féltem – gondoltam magamban. Aggódtam az egészsége miatt, tartottam tőle, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét, de közben bizakodtam is, mert a hazai rendezésű világbajnokság kudarca után éppen ez kellett a csapatnak. Munka, hit, szenvedély.

Nem is húzták az időt, néhány nappal Varga Zsolt kinevezése után már munkába is állt a megfiatalított válogatott a Szigeten – erre szokták mondani, hogy kutyaharapást a szőrivel, képzelhetjük, milyen érzés lehetett három héttel a vébé után ismét besétálni a Hajósba. De a CSAPAT – így, csupa nagybetűvel – nem keresett kifogásokat, hanem beleállt a munkába, márpedig arra már Voltaire Candide-ja is rájött, hogy bizonyos helyzetekben ez a legjobb megoldás.

S ha már szépirodalom: ahogy Varga Zsolt nagy kedvence, Victor Hugo írja A párizsi Notre-Dame-ban, az idő az építész, egy hónap alatt pedig nehéz csodát tenni – ezt talán nem is várta senki, elvégre az olimpiát két év múlva rendezik. Nekem sem voltak vérmes reményeim, hiszen a vízilabda azon kevés sportágak egyike, amelyekben Európa-bajnokságot nyerni a legnehezebb, azt pedig maga a szövetségi kapitány mondta, hogy bizonyos játékelemekben a spanyolok, az olaszok és a horvátok is jobbak, mint a mieink.

De nem annyival, hogy fiatalos lendülettel, akarattal és alázattal ne lehetne kompenzálni a lemaradást. Márpedig az a tizenöt gladiátor, akit magával vitt a kapitány a csatába, a falon is átment volna. Nem számított, hogy az újonc Izrael vagy a világbajnok Spanyolország az ellenfél, az első ráúszástól a végső dudaszóig szívvel-lélekkel küzdöttek a srácok – ha engem kérdeznek, ez mindennél többet jelent.

Az már csak ráadás, hogy a csoportkörben esélyt sem adtak a regnáló olimpiai bajnoknak, hogy a minden tornán a legfontosabb mérkőzésnek titulált negyeddöntő ezúttal nem jelentett akadályt, s hogy a spanyolok világklasszis kapusát, Unai Aguirrét egy negyed alatt sikerült elbizonytalanítani az elődöntőben. Nem volt messze az arany sem, s bár ezúttal be kell érni az ezüsttel, biztos vagyok benne, hogy ez a csapat sok örömet szerez még nekünk.

Téglák vannak, malter is van, de tudjuk jól, az idő az építész.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.