B. Z. utanpotlassport.hu 2022.03.07 19:59 Frissítve: 2022.03.07 20:03

Vívás: két arany, egy ezüst a páratlanul sikeres kadét Eb zárásaként

A kadét fiú tőr- és a leány kardcsapat aranyéremmel, míg a fiú párbajtőrválogatott második hellyel zárta a magyarok eddigi legeredményesebb korosztályos Európa-bajnokságát Újvidéken.

A vívók újvidéki kadét Európa-bajnokságának hétfői zárónapján a magyar fiatalok megkoronázták az eddigi fantasztikus teljesítményüket, és mindhárom csapatversenyben döntőbe kerültek.

A döntő után: Cook a földön, Bálint a mennyben Fotó: Bizzi Team

A döntő után: Cook a földön, Bálint a mennyben  •  Fotó: Bizzi Team

A remek teljesítmények között nehéz különbséget tenni, így az időrend alapján a fiú tőrözők méltatásával kezdjük a sort.
Budaházy Ambrus és Bálint Álmos már azzal túlszárnyalt minden várakozást, hogy egymás ellen vívták az egyéni döntőt (előbbié lett az arany), ám az ígéretek nem érték be egy éremmel. A csapat Bagdány Alberttel és Horváth Keánnal kiegészülve a moldávok majd a lengyelek elleni sikerrel jutott az elődöntőbe, melyben a végső győzelemre is esélyes franciák vártak a fiúkra. A magyarok jól kezdték a mérkőzést, ám a korán összeszedett magabiztos előnyük apadni kezdett, a franciák a végén egyenlítettek, de 44:44 után Bálint maradt koncentráltabb, és kiváló akció végén a fináléba vezette a kvartettet.

Az aranyérmes kadét tőrcsapat Fotó: Bizzi Team

Az aranyérmes kadét tőrcsapat  •  Fotó: Bizzi Team

A döntőben a szintén kitűnő erőkből álló britekről sokat elárult, hogy három vívójuk is az egyéni Eb első nyolc helyezettje között zárt – bár ebből a szempontból a magyarok sem szenvedhettek önbizalomhiányban. Az aranycsatát a britek kezdték erőteljesebben, ám a 23:30-as hátrány után Budaházy ihletett formában lépett pástra Callum Penman ellen, és 12:3-as csúcsteljesítménnyel fordított. Ezt követően Bagdány még növelte a különbséget, a befejezőember, Bálint pedig végig higgadt maradt, és az egyéni Eb-bronzérmes Jaimie Cookkal szemben tartotta meg az előnyt. A Szabó István által irányított magyar csapat 45:42-re nyert, és kadét Európa-bajnok lett a bombaerős mezőnyben!

Ezüstérem a párbajtőrcsapat tagjainak nyakában Fotó: Bizzi Team

Ezüstérem a párbajtőrcsapat tagjainak nyakában  •  Fotó: Bizzi Team

A Farkas Bulcsú, Horváth Ádám, Kó Ágoston, Pelle Domonkos összetételű párbajtőrválogatott útja a görög és a török csapaton keresztül vezetett az elődöntőig. A négy között az izraeliek következtek, az egyéni Eb-ezüstérmes Alon Sariddal a soraikban. A magyar fiúk azonban lehet, hogy nem tudták, hogy Sarid mit ért el a napokban, mert aki páston volt, az kimagasló vívással, pozitív mérleggel zárt ellene. A győzelem nem volt kérdés, 45:33-mal jutott az egység a négyes a döntőbe.

Az aranyéremért az egyéni Eb-győztes Jacopo Rizzi nevével fémjelzett olasz gárda nézett a magyarokkal farkasszemet, melyben ott volt a juniorok között bronzérmes Matteo Galassi is. A Peterdi András irányította válogatott mindent megtett a legfényesebb éremért, de ebben a döntőben az olaszok jobbnak bizonyultak, és végig vezetve, 45:33-ra győztek. A magyar fiúk nyakába minden elismerést kiérdemlő, szépen csillogó ezüstérmet akasztottak.

Az aranyérmes kardcsapat Fotó: Bizzi Team

Az aranyérmes kardcsapat  •  Fotó: Bizzi Team

A leány kardcsapat utolsóként lépett a pástra, és bízott a mondásban, miszerint utolsókból lesznek az elsők. A Kovács Laura vezetőedző által gardírozott válogatott az egyéni eredmények alapján favoritnak számított, hiszen Spiesz Anna elsöprő vívással első, Kovács Zsanett ötödik, Domonkos Emese hatodik lett néhány napja, míg a csapat negyedik tagja, Bognár Liza is kivételes képességű ígéret.

A lányok a nyolc között kezdtek, és a spanyolokon viszonylag könnyedén túljutva készülhettek a franciák elleni elődöntőre. A mérkőzés nagyjából féltávig volt nagyon izgalmas, aztán minden magyar lány pazarul szállította a pontokat, és 45:33-as siker lett a vége. A válogatott a döntőben a románok ellen készülhetett az egész kontinensviadalt lezáró ütközetre. A forgatókönyv itt sem változott sokat a korábbiakhoz képest, a magyarok végig kézben tartották az asszókat, és Spiesz Anna nagyobb izgalmak nélkül fejezte be a finálét, 47:37-es győzelemmel. Újabb Európa-bajnoki cím!

Magyar lányok a dobogó tetején Fotó: Bizzi Team

Magyar lányok a dobogó tetején  •  Fotó: Bizzi Team

A magyar küldöttség elképesztő produkciót mutatott be a kadét és junior Európa-bajnokságon, melyen mindkét korosztályban az éremtáblázat élén zárt. A juniorok között egyéniben az egyaránt párbajtőröző Keszthelyi Zsombor aranyat, Muhari Eszter ezüstöt, míg Gachályi Gréta bronzot érdemelt ki, és a dobogó harmadik fokára állhatott fel a kardozó Battai Sugár Katinka is. Emellett Európa-bajnok lett a női kardcsapat (Battai Sugár Katinka, Beviz Dorottya, Keszei Kíra, Szűcs Luca) és a női párbajtőrcsapat (Büki Lili, Gachályi Gréta, Muhari Eszter, Salamon Réka).

A kadétok mezőnyében a párbajtőröző Gachályi Gréta és a tőröző Budaházy Ambrus nyert Eb-t, a tőröző Papp Jázmin és Bálint Álmos a második, a kardozó Godó Frigyes a harmadik lett. A csapatversenyek során aztán Eb-győzelemnek örülhettek a kardozó fiúk (Godó Frigyes, Hanzély Zsombor, Péch Kornél, Vajda Oszkár) és a lányok (Bognár Liza, Domonkos Emese, Kovács Zsanett, Spiesz Anna), valamint a tőröző fiúk (Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Horváth Keán), továbbá ezüstnek a párbajtőröző fiúk (Farkas Bulcsú, Horváth Ádám, Kó Ágoston, Pelle Domonkos).

A juniorok hat (három arany, egy ezüst, két bronz), a kadétok tíz (!) éremmel (hat arany, három ezüst, egy bronz) zártak. Ez páratlan magyar mérleg a korosztályos világversenyek történetében.

KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK
Fiú tőrcsapat, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Moldova 45:22 (Bagdány +12, Bálint +10, Horváth +4, Budaházy -4).
Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:38 (Bálint +7, Bagdány +2, Horváth -2).
Elődöntő: Magyarország-Franciaország 45:44 (Bagdány +4, Bálint +3, Horváth -6).
Döntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:42 (Budaházy +4, Bagdány 0, Bálint -1).
Végeredmény: 1. Magyarország (Bagdány Albert, Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Horváth Keán, válogatott edző: Szabó István, edzők: Kessler Zoltán, Mazza Lorenzo, Kun Csaba), 2. Nagy-Britannia, 3. Franciaország.
Fiú párbajtőrcsapat, 25 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Görögország 45:33 (Pelle +10, Kó +2, Horváth 0).
Negyeddöntő: Magyarország-Törökország 30:29 (Pelle +4, Horváth -1, Kó -2).
Elődöntő: Magyarország-Izrael 45:33 (Pelle +5, Kó +5, Horváth +2).
Döntő: Magyarország-Olaszország 33:45 (Horváth -1, Melle -5, Kó -6).
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Farkas Bulcsú, Horváth Ádám ,Kó Ágoston, Pelle Domonkos, válogatott edző: Peterdi András, edzők: Hesz Krisztián, Kovács Attila, Márka István, Peterdi András, László István), 3. Izrael.
Leány kardcsapat, 12 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:30 (Spiesz +10, Kovács +5, Domonkos 0).
Elődöntő: Magyarország-Franciaország 45:33 (Spiesz +9, Kovács +4, Domonkos -1).
Döntő: Magyarország-Románia 45:37 (Kovács +5, Spiesz +4, Domonkos -1).
Végeredmény: 1. Magyarország (Bognár Liza, Domonkos Emese, Kovács Zsanett, Spiesz Anna, válogatott edző: Kovács Laura, edzők: Sárközi Gergely, Nemcsik Zsolt, Kósa Miklós), 2. Románia, 3. Franciaország.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.