Budai Zoltán utanpotlassport.hu 2020.11.18 08:50 Frissítve: 2020.11.18 08:53

Vívás: egymást váltja a páston a Decsi család három generációja

Nemcsak apáról fiúra, hanem nagypapáról unokára is száll a mesterség a Kertvárosi Vívó SE-ben, amelynek edzésein megesik, hogy a Decsi család három generációja egyszerre ragad kardot.

 „Vívóállás! Most alapállás! Kinyújtod a kezed, mint én! Üdvözlés egy, és kettő! Leengeded a kezed. És kézfogás. Szép volt Boró, egészségedre!” – köszöni meg unokájának a rövid gyakorlást Decsi István a mátyásföldi Vívópalotában. A szakember éppen ilyen gondos odafigyeléssel és szeretettel mutatta meg a kardvívás alapjait a két fiának is annak idején. Az egyikük, András azóta edzőként olimpiai bajnoki aranyéremhez segítette Szilágyi Áront, a másik fiú, a világbajnok Tamás pedig – a fiatalok tanítása mellett – jelenleg is aktív versenyzőként készül az ötkarikás játékokra. Eközben persze, amiben tudják, segítik édesapjukat a Kertvárosi Vívó SE-ben, amelyben már az ő gyermekeik is tréningeznek.

Decsi István a nála hatvan évvel fiatalabb unokájával, Borókával gyakorol

Decsi István a nála hatvan évvel fiatalabb unokájával, Borókával gyakorol

András a nyolcéves Martint és a tízéves Lindát, Tamás az ugyancsak nyolcesztendős Hunort és az ötéves Borókát igyekszik apaként beavatni a sportág rejtelmeibe. Amikor a 2008-as szöuli olimpia után Decsi István a helyi önkormányzat kérésére megalapította a KVSE-t a XVI. kerületben, még nem gondolta, hogy egyszer nagypapaként is helyt kell állnia a páston.

„Az egész egyesületünk családias – mondja a rangidős sportember. – A közeg számomra nagyon megnyugtató és ideális, hiszen a két fiamtól sok segítséget kapok. Őket is egészen fiatalon kezdte érdekelni a vívás, most ugyanezt látom az unokákon, akik nyitottan, szorgalmasan fordulnak a sportág felé. Sokszor meg is lepnek az ügyességükkel. Például Lindától a legutóbbi versenyén már olyan mozdulatokat láttam, mint annak idején az édesapjától.”

„Nagyszerű, hogy ilyen családias közegben gyakorolhatunk – veszi át a szót András. – Az otthonunkhoz közel, fantasztikus környezetben zajlanak az edzések, és az külön inspiráló, egyben kivételes érzés, hogy közben a szeretteinkkel lehetünk.”

Az idősebb fiú szerint a gyerekek szabadon választottak sportágat, ő csupán annyit mondott az elején, hogy ha egy valamiben magas színvonalon tud nekik segíteni, az a vívás.

„Valahogy egyértelmű volt, hogy beleszoknak. Majd meglátjuk, meddig érdekli őket igazán. Úgy látom, egyelőre nagyon elhivatottak. Legyen szó akár sportról, akár tanulásról.”

A KVSE-ben százötven-kétszáz fiatal készül rendszeresen Forrás: Kertvárosi Vívó SE/Facebook

A KVSE-ben százötven-kétszáz fiatal készül rendszeresen  •  Forrás: Kertvárosi Vívó SE/Facebook

A Decsi családban sokszor felvetődött a kérdés, mennyire volt kézenfekvő, hogy édesapjuk után a fivérek is felvették a sisakot. Tamás arra a következtetésre jutott, hogy:

„Semennyire! A sors terelt minket a vívóterembe. És ez az én gyerekeimmel is hasonlóképpen történt. Már másféléves korukban kardot fogtak a kezükbe. Mindenesetre boldog vagyok, hogy élvezik az edzéseket, de mellette más sportot is rendszeresen űznek. Például a teniszt, amit én is csináltam hattól tízéves koromig. Inspirálhatja őket, hogy az apukájuk sikeres sportoló, , hiszen már kicsiként látták, amikor nagy serlegekkel, érmekkel térek haza. Bízom benne, idővel ők is elbüszkélkedhetnek hasonlókkal.”

András és Tamás egyaránt kihangsúlyozza, hogy minden olyan, vívással kapcsolatos dolgot szeretnének továbbadni, amit az édesapjuktól tanultak.

„A gyerekeink annyival könnyebb helyzetben vannak, mint mi voltunk, hogy ők már a nagypapától is vehetnek leckét” – jegyzi meg András mosolyogva. És az a százötven-kétszáz fiatal is igen szerencsésnek érezheti magát, aki a KVSE-ben rendszeresen készül és kardozik az odaadó szakemberek felügyelete mellett. Már csak az összetartó egyesület ars poeticája miatt is.

„Nem csak azokat a gyerekeket motiváljuk, és szeretnénk itt tartani, akikből eredményes versenyző lehet – mondja Decsi István. – Mi magát a vívást igyekszünk megszerettetni, és megmutatni annak minden szépségét.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.