Torna: Molnár Botond a 2024-es olimpiát vette célba

Vágólapra másolva!
2021.02.23. 14:26
Címkék
A Győri AC 16 éves ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmes tornásza, Molnár Botond az idei felkészülésében is külön figyelmet fordít a gyakorlatai esztétikus kivitelezésére.

Egyik szerről a másikra jár a győri Olimpiai Sportpark tornacsarnokában a 16 éves korosztályos válogatott tornász, Molnár Botond. Mindegyiken koncentráltan, megfeszült izmokkal hajtja végre a már jól betanult elemeket, és próbálgatja az újakat. Ha a szőnyegen a talajgyakorlatába kezd, a teremben félszemmel a legtöbb fiatal őt figyeli, hiszen kíváncsiak, éppen mit mutat magából a szer ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmese. A mozdulatokat edzője, Pisák Tamásis a tekintetével kontrollálja. Ha valami nem jó, egyből szól. De ha valami nem jó, azt Botond is tudja, és olyankor az elégedetlenségét ki is fejezi. Fehér magnézium-porfelhő száll a zsámoly felett, amelybe a tornász dühében belerúg, mielőtt ráül. Rövid pihenő. Aztán a Győri AC ígérete folytatja a munkát, amelyhez már egy-egy edzés alkalmával is igen nagy kitartásra van szükség., Molnár Botond. Mindegyiken koncentráltan, megfeszült izmokkal hajtja végre a már jól betanult elemeket, és próbálgatja az újakat. Ha a szőnyegen a talajgyakorlatába kezd, a teremben félszemmel a legtöbb fiatal őt figyeli, hiszen kíváncsiak, éppen mit mutat magából a szer ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmese. A mozdulatokat edzője, Pisák Tamásis a tekintetével kontrollálja. Ha valami nem jó, egyből szól. De ha valami nem jó, azt Botond is tudja, és olyankor az elégedetlenségét ki is fejezi. Fehér magnézium-porfelhő száll a zsámoly felett, amelybe a tornász dühében belerúg, mielőtt ráül. Rövid pihenő. Aztán a Győri AC ígérete folytatja a munkát, amelyhez már egy-egy edzés alkalmával is igen nagy kitartásra van szükség.

Molnár Botond motivációjának jót tett az Eb-siker Fotó: Freschli József/MATSZ
Molnár Botond motivációjának jót tett az Eb-siker Fotó: Freschli József/MATSZ

Molnár Botond motivációjának jót tett az Eb-siker  •  Fotó: Freschli József/MATSZ

„A kitartással azért akadnak problémáink – mondja nevetve Pisák Tamás. – A versenyek előtt három-négy héttel, azaz az utolsó pillanatokban már kezdi összeszedni magát, régebben ez nem mindig volt így. De ahogyan ő is, ez is változik. Most az Európa-bajnokság után kapott egy olyan löketet, amely az odafigyelésben és a céltudatosságban is megmutatkozik.”

Botond nagyszerűen zárta a tavalyi évet, hiszen decemberben a fiúválogatottal ezüst-, talajon pedig bronzérmet szerzett a törökországi Mersinben rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon.

„Reménykedtünk az éremben – folytatja az edző. – Úgy mentünk ki, hogy van hat szerünk, hat gyakorlatunk, meg kell csinálnunk és meglátjuk, mi lesz belőle. Tizenhárom gyakorlatból egyet rontott, úgyhogy elégedettek vagyunk. Ez a siker egy állomás lehet a pályafutásában, amelyből tudnia kell építkeznie. Bízunk benne, a jövő évi ifjúsági Eb-n még jobban fog szerepelni, és reméljük, az már teljes Eb lesz, amelyen megláthatjuk, mire is vagyunk képesek valójában.”

A „teljes Eb”-vel arra utal az edző, hogy a legutóbbi kontinensviadalon való szerepléstől a járványhelyzet miatt számos ország elállt. Fontos eseményig azonban nem kell egy újabb évet várni. Az idén az utánpótláskorú tornászok számára az októberben, Kínában esedékes Gymnasiadé lesz a fő verseny.

Molnár Botond a mersini ifjúsági Eb-n Fotó: Thomas Schreyer/European Gymnastics
Molnár Botond a mersini ifjúsági Eb-n Fotó: Thomas Schreyer/European Gymnastics

Molnár Botond a mersini ifjúsági Eb-n  •  Fotó: Thomas Schreyer/European Gymnastics

„Minden szeren nagyon sok új elemet tanultam – avat be Botond a felkészülésbe. – Az idén nagyobb hangsúlyt fektetünk az anyagerőre, de a kivitelre is ugyanúgy rámegyünk, mert minél szebben megcsinálom a gyakorlatokat, annál több pontot fogok kapni. Lehet valakinek nagyobb az anyagereje, de ha csúnyább a gyakorlata, akkor nem ő fog győzni, hanem az, akinek szebb a kivitelezése. Az idén a legjobb formámat majd Kínában szeretném hozni, jövőre pedig hasonlóan sikeres ifjúsági Európa-bajnokságban reménykedem, mint a tavalyi. Összességében egy cél lebeg a szemem előtt: ott akarok lenni a 2024-es olimpia mezőnyében.”

Az eredményesség kulcsa az edző és a tanítvány összeszokottsága is lehet. Pisák Tamás tizenkét éve kezdett el foglalkozni Botonddal a KSI-ben, majd nemrégiben, miután az edző magánéleti okokból elköltözött a fővárosból, a fiatal tornász is követte őt, így mindketten a Győri AC színeibe öltöztek.

Már a legelején is látszott rajta, hogy egészen ügyes – emlékszik vissza a kezdetekre Pisák Tamás. – Szerette, amit csinált, és teljes mértékben oda tudott figyelni a feladatokra, amelyeket kiadtunk neki. Ez ma sincs másképp. És hogy az egyensúlyával kisgyerekként sem volt gond, azt jelzi, hogy már ötévesen egykerekű biciklivel járt edzésre…”

További korosztályos hírekTORNASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik