Súlyemelés: Boros Viktória a junior Eb-aranyról és a Mikulásról

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.10.10. 10:52
Címkék
Jó ideje ismert a tétel: aki a „valódi” Mikulást akarja látni, Lappföld fővárosába kell mennie. Aki pedig emellett 2021-ben korosztályos Európa-bajnoki címről is álmodozott súlyemelésben, annak szintén Rovaniemit kellett felkeresnie az idei őszelőn. Boros Viktória két legyet ütött egy csapásra, miután elrepült a juniorok finnországi kontinensviadalára: egyfelől Eb-aranyat érdemelt ki, másfelől a Mikulással is találkozott személyesen.

A szombathelyi Haladás VSE zsenge korához képest roppant erős súlyemelője, Boros Viktória 20 esztendősen eddigi pályafutása legnagyobb sikerét aratta október elsején. Korábban is volt már neki érme, nem is egy a korosztályos világversenyekről, a legfényesebb darab azonban eddig nem került be a kollekcióba. Rovaniemiben megszűnhetett a hiányérzete neki és mesterének, a 2000-es sydneyi olimpián második Márkus Erzsébetnek egyaránt, merthogy Viki kategóriájában, a 89 kg-ban mindhárom éremfajtából szerzett egyet: lökésben bronzot, összetettben ezüstöt, szakításban pedig aranyat.

A hét eleji hazaérkezés után egy nap pihenőt kapott, szerdán azonban már újfent a sportcsarnokban volt jelenése, ahol a Hali emelőinek vezetőedzője várta.

„Sokkal jobbat értünk el helyezésben, mint amire előzetesen számítottunk – mondta el érdeklődésünkre az Eb-t követő első közös tréning után Márkus Erzsébet. - Úgy gondoltam én is, hogy ha netán szakításban egy érmet be tudnánk húzni, az már nagyon-nagyon jó lenne, összetettben pedig mindenféleképpen az első hatba kerülés volt a cél. Ehhez az kellett, hogy a kezdőfogások biztonságosak és tökéletesek legyenek. Jól be is lőttük az első gyakorlatokat mindkét fogásnemben, aztán szépen haladgattunk tovább.”

A közbevetésre, hogy ez a „haladgatás” a Haladás utolsó éves junior emelője részéről egészen kiválóra sikeredett, hiszen mind a hat fogása remek volt, az edző így reagált:

„Szakításban 92 kiló az egyéni legjobbja, amit már többször is elért, most éppen ennyi kellett neki az aranyéremhez, hát megcsinálta, méghozzá nagyon szépen... Magasabb súlyra menni nem volt értelme, az érem fontosabb, mint a kiló.”

Már a korosztályos Európa-bajnoki arany sem hiányzik Viki gyűjteményéből
Már a korosztályos Európa-bajnoki arany sem hiányzik Viki gyűjteményéből

Már a korosztályos Európa-bajnoki arany sem hiányzik Viki gyűjteményéből

Boros Viktóriának az eddigi korosztályos - serdülő, ifjúsági és junior - világversenyeit tekintve összesen immár tizenegy érme van.

„De közülük a finnországi az első arany! – mondta büszkén Márkus Erzsébet, akinek Viki a legeredményesebb tanítványa. – A Messzi-emlékversenyen kiesett, ezért aztán azóta még nagyobb figyelmet fordítottunk a fogásbiztonság javítására, a kiegészítő edzésekre, a mentális felkészülésre egyaránt. Rengeteget technikáztunk, gyakoroltunk, hogy az adott pillanatban legyen jó az időzítés, hogy kiélezetten, kellőképpen koncentrált állapotban versenyezzen az Eb-n. Mindez együtt hozta meg a sikert.”

Hogy mi, mennyi van még benne?

„Megyünk tovább, nagyon erős, nagyon terhelhető, és bízom benne, hogy az új olimpiai kvalifikációs rendszert végig tudja csinálni. Nyilván nem lehet kisebb, más a cél, mint a párizsi olimpia.”

Márkus Erzsébet és Boros Viktória eddig 11 világversenyes érmet hozott össze közös munkával
Márkus Erzsébet és Boros Viktória eddig 11 világversenyes érmet hozott össze közös munkával

Márkus Erzsébet és Boros Viktória eddig 11 világversenyes érmet hozott össze közös munkával

A 2024-es ötkarikás játékok, a kijutás a francia fővárosba Vikinek is rendkívül fontos, teljesítendő feladatnak számít. Már csak azért is, mert jövőre már az U23-as korosztályban versenyez tovább. Előtte azonban még szeretne örülni a szép búcsúnak a juniorok mezőnyétől...

„Finnországban szakításban mindenképpen érmet akartam szerezni, összetettben pedig 200 kiló fölé kerülni. Ehhez képest mindhárom fajta éremből szereztem egyet, két mázsánál jobbat teljesítettem, mondhatom, jól versenyeztem. Régóta érett már ez a siker, hét bronz és három ezüst után végre meglett az arany is. Mindenki nagyon örült, a család, a barátok, és persze én is – így Viktória, aki medáljait nem vitte magával a versenyét követő napon tett kirándulásra, pedig talán a lappföldi Mikulás is megdicsérte volna a fényes-fémes díjakért.

„Ha már ott voltunk Rovaniemiben, nem hagyhattuk ki a világban az igaziként ismert Mikulás házát, a közeli híres helyen, Mikulásfalván. Nagyon jó volt, nem minden nap lát az ember ilyet, közös fotó is készült, ez volt a plusz ajándékom az érmek mellé...”

További korosztályos hírekSÚLYEMELÉSBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik