B. Z. utanpotlassport.hu 2021.01.10 18:20 Frissítve: 2021.01.10 18:30

Sportlövészet: válogatóval kerültek közelebb az Eb-hez a juniorok

Az utánpótláskorúak közül a 19 éves Dénes Eszter teljesítménye emelkedett ki a sportlövők második Eb-válogatójának is minősülő XII. Százhalombattai Shooting Openen, amely vasárnap az ifjúságiak és a serdülők versenyeivel zárult.

Vasárnap az ifjúsági és a serdülőversenyekkel fejeződött be a puskás és a pisztolyos sportlövők részére kiírt a XII. Százhalombattai Shooting Open, amely a junior- és a felnőttkorosztály számára a második Eb-válogatót is jelentette a február végi finnországi 10 méteres kontinensviadalra. A fiatalok ebben a szellemben is léptek lőállásba.

A felnőttek és a juniorok alapversenyeit külön tartották, a döntőket összevonva lőtte a két korosztály.

Dénes Eszter döntős országos csúccsal nyert Forrás: Dénes Eszter/Facebook

Dénes Eszter döntős országos csúccsal nyert  •  Forrás: Dénes Eszter/Facebook

A puskás juniormezőnyben már az alapversenyben remekelt a 19 éves Dénes Eszter, aki 631.5 körrel fölényesen végzett az egyaránt 18 éves Mészáros Esztert és Bajos Gittát megelőzve, majd a döntőben saját országos csúcsát megjavítva, 251.9 körrel nyert a már olimpiai kvótás Mészáros előtt. A fiúk alapversenyét az elsőéves junior Török Ferenc nyerte, a döntőben azonban a 19 esztendős Hammerl Soma érte el a legjobb utánpótláskorú eredményt: második helyen zárt az ihletett formában lövő Péni István mögött. A szám Európa-bajnoki címvédője az alapversenyben a fennálló világcsúcsnál is jobb, 634.4 körös eredménnyel végzett.

A junior pisztolyos lányok alapversenyéből az előző válogató győztese, a mindössze 16 éves Jákó Miriam jutott első helyen a fináléba, ahol végül a 18 éves Fábián Sára a második, a 19 esztendős Komáromi Panna a harmadik lett Major Veronika mögött. A junior pisztolyos fiúknál Tóth Máté volt a legjobb az alapversenyben, azonban az ő eredménye sem lett elég az összevont döntőbe jutáshoz.

A fiatalabb korosztályok szombaton és vasárnap is szerepeltek. Az ifjúsági versenyzők küzdelmeiben a puskások között Varga Botond és Tóth Anna nyert, 40 lövéses légpisztolyban Kiss Gergely László és Tinordi Gabriella, míg a 20 lövésesben ugyancsak Kiss Gergely László és Bittmann Kata győzött. A serdülő puskások között Milinkovics Máté és Molnár Kata bizonyult a legjobbnak, pisztolyban pedig Szabolcsi Szabolcs Vencel és Kálóczi Regina állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Ami a juniorokat illeti, a február végén és március elején Lohjában esedékes Eb-n légpisztolyban és légpuskában is két-két olimpiai kvótát osztanak Tokióba. Ahhoz, hogy a fiataloknak megmaradjon az esélyük a kvalifikációra, a háromfős felnőttkeretekben kell kiharcolniuk a helyüket. A harmadik Eb-válogató két hét múlva a Honvéd-kupa lesz.

Győrik Csaba szövetségi kapitány az Eb-kerethirdetésnél figyelembe veszi a már megszerzett olimpiai kvótákat és a wroclawi 10 m-es kontinensbajnokság, valamint a válogatóversenyek eredményeit is. A már olimpiai kvótát nyert versenyzők automatikusan tagjai az Eb-csapatnak. Az Eb előtt, február elején még sor kerül a 10 méteres országos bajnokságokra is Százhalombattán.

A XII. Százhalombattai Shooting Open részletes eredményei ITT érhetők el.

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.