Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2021.09.23 16:28 Frissítve: 2021.09.29 09:02

Úszás: Sós Csaba szerint bőven van előrelépési lehetőség

Az elmúlt években az úszósport is tejben-vajban fürdik, ám amikor a tokiói sikereket ünnepeljük, az eredmények mögé is kell nézni, mert bizony bőven akad előrelépési lehetőség – erről beszélt Sós Csaba a válogatott szövetségi kapitánya a tizenegyedik Egy nap az utánpótlásért című konferencián.

Mit üzen Tokió? címmel tartotta meg hagyományos, Egy nap az utánpótlásért konferenciáját az Utánpótlássport szerkesztősége. Az esemény visszatérő vendége az úszóválogatott szövetségi kapitánya, dr. Sós Csaba, akitől ezúttal is élvezetes, egyben tanulságos előadást hallhatott a közönség.

A Testnevelési Egyetem professzora azzal a felütéssel kezdte a bő félórás mondandóját, hogy lehetne ünnepelni most is az olimpiai sikereket, de szerinte inkább érdemes a dolgok mögé nézni, és valójában Tokió üzeneteire koncentrálni, kimondani, mire van szükség ahhoz, hogy eredményekből a jövőben se legyen hiány.

IMG_20210921_114147A siker összetevői között részben az infrastruktúra fejlődését nevezte meg, amelyben az utóbbi időszakban ötvenéves lemaradást sikerült behozni. A másik ilyen terület a működés finanszírozása. Sós szerint ma az úszóedzők és sportolók tejben-vajban fürdenek, rengeteg a különböző program, amely segíti a munkájukat.

Kiemelte még az újonnan indult Úszó Nemzet-programot, amelynek köszönhetően tovább növekszik majd a merítési lehetőség a sportágon belül, ugyanakkor súlyos problémának tartja, hogy a bolognai rendszer miatt a szakedző képzés megszűnt, tizennégy évig nem is volt, a TE rektorának, Mocsai Lajosnak köszönhetően jött vissza. Szerinte jelenleg hiányoznak a különböző szakkönyvek, és attól tart, hogy idővel a fiatal edzőknek nem lesz kitől tanulni, ami hosszú távon komoly problémákat okozhat.

Az előadás második felében egy másik jelenségre is felhívta a figyelmet. Méghozzá, hogy hiába rendezték negyven évvel korábban az első felnőtt Európa-bajnokságot (1926, Budapest), mint az első ifjúságit (1967, Linköping), a fiatalabbak között majdnem ötvennel több aranyérme van Magyarországnak. Azt mondja, nálunk éppen fordított a helyzet, mint máshol, és az utánpótlásedzőket vissza kell fogni, mert a sok jó szakember közül a korai eredményességgel próbálnak kitűnni. Már fiatalon többet edzenek az ideálisnál, s így a felnőttkorba érve már nem lehet hova fokozni a terhelést.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.