Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.08.25 15:29 Frissítve: 2020.08.30 08:58

Párbajtőrvívás: Borsody Emma a 2024-es olimpiára koncentrál

Utolsóéves juniorként léphetett volna pástra a BVSC-Zugló 19 éves párbajtőrvívója, Borsody Emma a Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságon, csakhogy az eseményt törölték a koronavírus-járvány miatt. Hogy viseli lélekben a helyzetet?

A novemberi, laupheimi junior párbajtőr-világkupaversenyen szerzett ezüstérmét követően magasra tette a lécet magával szemben a BVSC-Zugló junior-világbajnoki bronzérmes vívója, a 19 éves Borsody Emma. Akkori elmondása szerint a célja az volt, hogy az idén a világ- és az Európa-bajnokságot egyaránt megnyerje. Csakhogy a március eleji, poreci kontinensviadal előtt nem sokkal megsérült a bokaszalagja, így az is kérdéses volt, egyáltálan részt vehet-e a seregszemlén. A szakvezetés és ő végül úgy döntött, ott lesz Horvátországban, ahol végül – remek teljesítményt nyújtva – egyéniben a hetedik, csapatban (Büki Lilivel, Kardos Edinával és Muhari Eszterrel) pedig bronzérmesként zárt.

Borsody Emma (balról) a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon Forrás: EFC

Borsody Emma (balról) a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon  •  Forrás: EFC

„Nagyon örültem az Európa-bajnokságon történteknek, büszke voltam az ott elért eredményekre – kezdi Borsody Emma. – A sérülésem miatt egyáltalán nem volt biztos, hogy pástra léphetek, én azonban egy pillanatig sem kételkedtem abban, képes vagyok rá, hiszen az azt megelőző viadalokon jól szerepeltem. Csapatban az oroszok ágára kerültünk – az övék az egyetlen olyan egység, amellyel nem bírtunk a világkupaversenyeken. Egy tuson múlt a döntőbejutásunk velük szemben; akkor nagyon szomorúak voltunk, de végül a bronzzal megvigasztaltuk magunkat.”

Az Eb után hamarosan minden megváltozott: a koronavírus-járvány az egész világra nagy hatást gyakorolt, így a sportolók, Emma életére is. Az április elejére tervezett Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságot előbb halasztotta, július közepén pedig törölte a nemzetközi szövetség. Borsody utolsóéves juniorként bizonyíthatott volna.

„Már Porecben sejtettem, hogy problémát okozhat a fertőzés. Azt azonban álmomban sem gondoltam volna, hogy ekkora méretet ölthet. Eleinte nagyon megviselt a vb törlése, hiszen egyéniben és csapatban egyaránt éremért utaztam volna. Mindazonáltal túl kellett tennem magam rajta, napokon belül feldolgoztam és elfogadtam, hogy a jövőmre kell koncentráljak.”

De mennyire lesz nehéz felvennie a felnőttmezőny ritmusát?

„Egyelőre fogalmam sincs, melyek lesznek az első nemzetközi versenyek, amelyeken részt vehetek – mindez függ a járványügyi helyzet változásaitól. Az első célom az, hogy bekerüljek és stabil tagja maradjak a válogatott szűk, négyfős keretének. A szemem előtt már a 2024-es párizsi olimpia lebeg, amelyen képviselni szeretném a magyar színeket. Persze addig sok víz lefolyik még a Dunán, nem lenne ellenemre az sem, ha időközben dobogóra állhatnék a felnőtt-világbajnokságon.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.11.27 17:34:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kocsis Evelin szalaggal rontott, aztán kiemelkedő buzogánygyakorlatával bejutott a ritmikus gimnasztikázók junior Eb-jének döntőjébe, melyben így három szerrel lesz érdekelt szombaton.

2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.