B. Z. utanpotlassport.hu 2021.01.30 17:46 Frissítve: 2021.02.06 08:56

Öttusa: Guzi példaképként tekint fiatalabb klubtársaira

A 21 éves válogatott öttusázónő, Guzi Blanka elsőként lépett a felnőttkorosztályba a miskolci Swimming Pentathlon Club versenyzői közül – és ez bizony felelősséggel is jár.

A téli, korán sötétedő délutánokon apró, de igen fürge szentjánosbogarakat láthatunk a miskolci atlétikai pálya rekortánján: a helyi, öttusára szakosodott Swimming Pentathlon Club növendékei élénkzöld melegítőfelsőben világítva róják a köröket. Így volt ez a pénteki edzésen is. Csupán a hideg mellé ezúttal szakadó hó is társult. A kötelező köröket mégis megtették a fiatalok, majd behúzódtak a néhány méterre lévő körcsarnokba, hogy vívással és lövészettel folytassák a tréninget.

Guzi Blanka remek kapcsolatot ápol a fiatalabb klubtársaival Forrás: pentathlon.hu

Guzi Blanka remek kapcsolatot ápol a fiatalabb klubtársaival  •  Forrás: pentathlon.hu

A Fázold Henrik szakosztályvezető és felesége, Fázoldné Ecsédi Zsuzsanna által 2010-ben alapított nevelő-egyesület kis létszámmal dolgozik, de annál sikeresebben. Az elmúlt hónapok utánpótlásversenyein remeklők közül is kiemelkedik a mindössze 13 éves, már korosztályos laser run Európa- és világbajnok Haraszin Linda és a csapatban U17-es világbajnok, 2005-ös születésű Kozma Réka. Ha nem halasztják júliusra az egyiptomi korosztályos világbajnokságot, akkor a mostani válogatók alapján mindketten a válogatott erősségei lettek volna februárban.

A klub legnagyobb büszkesége azonban a számos utánpótlássikert elérő 21 éves Guzi Blanka, aki az idei évtől kezdve – az egyesületből elsőként – a felnőttkorosztályba lépett. Ő nem világított a pénteki edzésen. Fekete dresszben futott. A jelenléte azonban minden egyes alkalommal felvillanyozza a fiatalabbakat.

„Még számomra is elég furcsa, hogy már hivatalosan is a felnőttkorosztályhoz tartozom – mondja nevetve az öttusázónő. – Az egész nagyon hirtelen történt, és ebben annak is szerepe van, hogy az utolsó juniorévemben szinte semmilyen korosztályos világversenyt nem rendeztek. Nagy megtiszteltetés, hogy a klubban én lehetek az első, aki elérte a felnőttkorosztályt, ehhez mérten igyekszem a továbbiakban is a megfelelő eredményeket szállítani. Hálás vagyok az edzőimnek, hogy ilyen felkészülten búcsúzhattam el az utánpótlásévekről. Henrik bácsi a futást, a lövészetet és az úszást nagyszerűen koordinálja, és a kicsik most már vívnak is. Én még vívni és lovagolni feljártam a fővárosba, de ezzel együtt is nagyon sok mindent kaptam az egyesülettől.”

Az ígéretek kiváló közösséget alkotnak az SPC-ben Forrás: Swimming Pentathlon Club

Az ígéretek kiváló közösséget alkotnak az SPC-ben  •  Forrás: Swimming Pentathlon Club

A Swimming Pentathlon Clubban nem kötelezően, de főként lányok ismerkednek meg a sportág alapjaival. Így nem csoda, hogy többen Blankát választották példaképnek.

„Igazából én is példaképként tekintek rájuk – folytatja. – Emlékszem, amikor 2015 nyarán eljöttem az első edzésre, akkor egyből megdöbbentett a kisebbek hozzáállása. Egy hét után mondtam is a szüleimnek, hogy én nagyon felnézek ezekre a gyerekekre! Hiába volt mindenki fiatalabb nálam, elképesztően keményen, ügyesen dolgoztak és dolgoznak a mai napig. Úgyhogy én legalább annyira büszke vagyok rájuk, mint ők rám.”

A büszkeség pedig mindkét félben tovább nőhet, ha Blankának sikerül kiharcolnia a tokiói olimpián való részvétel jogát.

„Nemrégen volt egy idénykezdő verseny, amely az állapotfelmérésre szolgált (Blanka megnyerte a lengyel nyílt versenyt Dronzkówban – a szerk.). Én is kíváncsi voltam, hogy honnan indulok az év elején, és azt érzem, hogy nemcsak sok, hanem rengeteg energia, valamint erő van bennem. Ha a felkészülésem továbbra is ilyen töretlen marad, akkor tavaszra, nyárra nagyon jó formába kerülhetek. Meglátjuk, hogy az mire lesz elég. Egyébként, ha nem leszek ott az idei olimpián, akkor sincs semmi gond. Megyünk tovább!”

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

2023.01.21 10:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A magyar jéglabda-válogatott egyik fiatal játékosa megbukott a drogteszten, így kizárták a válogatottunkat az U19-es világbajnokságról.

2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.