Öttusa: az „egyensúlyozásban” rejlik az UTE sikeressége

Vágólapra másolva!
2021.06.25. 08:57
Címkék
Az edzések precíz koordinációjában hisznek a közelmúltban világbajnoki bronzérmet és olimpiai kvótát szerző Gulyás Michelle nevével fémjelzett UTE kiemelkedő utánpótlás-nevelő munkát végző öttusaszakosztályában.

Mi történt Gulyás Michelle-lel az elmúlt félévben? A 20 éves öttusázónő a múlt év végén igazolt a KSI-ből az UTE-be, és – bár kiemelkedő korosztályos eredményei korábban is voltak – azóta a felnőttek között világkupaversenyt nyert, bronzérmet szerzett a világbajnokságon és a világkupadöntőn, olimpiai kvótát harcolt ki, továbbá vezeti a világranglistát. A versenyző az egyesületváltásról úgy fogalmazott, hogy több figyelemre volt szüksége, még inkább fókuszba szeretett volna kerülni. Tibolya Pétert, az UTE szakosztályvezetőjét arra kértük, engedjen bepillantást a műhelyben folyó munkába.Gulyás Michelle-lel az elmúlt félévben? A 20 éves öttusázónő a múlt év végén igazolt a KSI-ből az UTE-be, és – bár kiemelkedő korosztályos eredményei korábban is voltak – azóta a felnőttek között világkupaversenyt nyert, bronzérmet szerzett a világbajnokságon és a világkupadöntőn, olimpiai kvótát harcolt ki, továbbá vezeti a világranglistát. A versenyző az egyesületváltásról úgy fogalmazott, hogy több figyelemre volt szüksége, még inkább fókuszba szeretett volna kerülni. Tibolya Pétert, az UTE szakosztályvezetőjét arra kértük, engedjen bepillantást a műhelyben folyó munkába.

A 20 éves Gulyás Michelle ott lesz a tokiói játékokon Fotó: Tumbász Hédi
A 20 éves Gulyás Michelle ott lesz a tokiói játékokon Fotó: Tumbász Hédi

A 20 éves Gulyás Michelle ott lesz a tokiói játékokon  •  Fotó: Tumbász Hédi

„Kis túlzással az edzők már együtt lélegeznek Michelle-lel – mondja a szakember. – Brutális alapozást végeztünk, mert az olimpiai kvalifikációs időszak a vírushelyzet miatt extrém módon összezsúfolódott. Leginkább a futásban és a vívásban volt lemaradása, és ezek azok a számok, amelyekben már hatalmasak a különbségek a junior- meg a felnőttversenyzők között. Rengeteg futó- és vívóversenyen indult, és mindegyiket alaposan kielemeztük. A vívás különösen fontos, mert ha nem sikerül, akkor az egész versenynapon csak rohanhat a mezőny után. Az öttusázók gyengébben futnak, mint a futók, gyengébben úsznak, mint az úszók, és sorolhatnám… Persze, minden versenyszám edzője azt akarja, hogy az övében legyen a legjobb a versenyző. Ezeknek az edzőknek nem is kell feltétlenül érteniük az öttusához, de valakinek muszáj koordinálni a tréningeket. Én ezt a feladatot igyekszem ellátni. Meg kell találni a hangsúlyokat; nem fordulhat elő, hogy a versenyzőt a futóedző meghajtja délelőtt, aztán két óra múlva az úszótréner is kitekeri. Michelle remek versenyzőtípus, mindent végrehajt, amit kérünk tőle. Huszonhat éve vagyok a sportágban, de nem emlékszem olyasmire, hogy juniorkorú vezetné a világranglistát. Magyar biztosan nem volt ilyen.”

Az UTE szakosztálya nagyjából hatvanfős létszámmal dolgozik – az egyesületben a fiatalabb korosztályok képviselői vannak többen. Az U17-esek és az idősebbek versenyein nem találkozunk túl sok újpesti ígérettel, akik viszont ott vannak, rendre az élmezőnyben találhatók. Közéjük tartozik a junior Barta Luca és Kovács Eszter, az U19-es Tóth Dorka Sára, valamint az U17-es korosztályban lassan egy éve legyőzhetetlen Tamás Botond.

„Mindig is azt vallottam, hogy csapatban kell dolgozni. Ugyanakkor tizenhat éves kor felett már nagyon fontos a perszonális képzés is. Mindenkinek mások a gyengeségei és az erősségei. Ezeket figyelembe véve, az életkoruknak megfelelően igyekszünk a legtöbbet kihozni a versenyzőinkből. Ehhez olyan kollégákat választottam magam köré, akikben szakmailag és emberileg is megbízom. Például az az alapozó munka, amit Michelle elvégzett, a férfiaknak is becsületükre válna, de tisztában voltunk vele, hogy ha bele akarunk szólni a kvalifikációba, akkor jelentősen javulni kell a futásban. Én versenyzőként szerettem keményen dolgozni, és tudom, nem könnyű minden nap megszakadni, de ha a sportoló látja, hogy van értelme annak, amit csinál, akkor könnyebben elviseli a terhelést.”

További korosztályos hírekÖTTUSÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik