Labdarúgás: nehéz feladat előtt a leány utánpótlás-válogatottak

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.01.12. 14:21
Címkék
A magyar U19-es és U17-es leány labdarúgó-válogatott egyaránt továbbjutott a múlt őszi Eb-selejtezők első fordulójából, a decemberi sorsolás után azonban biztossá vált: nem lesz könnyű dolguk a fiataloknak a folytatásban.

Megújult rendszerben rendezik meg az U19-es és az U17-es leány labdarúgó-válogatottak Eb-selejtezőjét. A csapatokat előzetesen – UEFA-együtthatók alapján – A- és B-ligákba osztották, amelyek együttesei két selejtezőkört játszanak le: egyet ősszel, egyet pedig tavasszal. Átjárás azonban van a két liga között, mivel a B jelű csoportelsői és a legjobb második helyezettjei feljutnak az A-ba, míg az A-liga utolsói kiesnek és tavasszal már a B-jelűben szerepelhetnek. A márciusi és áprilisi találkozóknak nemcsak az Eb-re való kvalifikáció a tétje (mindkét korosztályban a hét A-ligás csoportelső csatlakozik a rendező országokhoz, az U19-esek között viszont a legjobb második helyezett is kijuthat, ha a rendező csehek megnyerik a saját négyesüket), hanem a tagság megőrzése is, ugyanis a kvartettek utolsó helyezettjei ősztől a B-ben folytatják a szereplést.

A magyar U19-es leányválogatott Forrás: MLSZ
A magyar U19-es leányválogatott Forrás: MLSZ

A magyar U19-es leányválogatott  •  Forrás: MLSZ

A magyar fiatalok mindkét korosztályban a csoport harmadik helyét szerezték meg ősszel, így megőrizték az A-ligás tagságukat, és tavasszal tovább küzdhetnek a 2022-es nyári Európa-bajnokságokon való részvételi jogokért. A Turtóczki Sándor által vezetett U19-es együttes két vereséggel indította az első fordulót: előbb Finnország (0–2), majd Dánia (0–3) korosztályos legjobbjaitól kaptak ki, Törökország csapatát viszont úgy sikerült 3–0-ra felülmúlni, hogy közel félóráig emberhátrányban játszottak a magyar lányok. A folytatásban az április első felében rendezendő olaszországi minitornán kvalifikálhatják magukat a kontinensviadalra, amelyen az ellenfél a házigazdák mellett Svájc és Bosznia-Hercegovina lesz.

A magyar U17-es leányválogatott esetében kísértetiesen hasonlított az őszi forgatókönyv az idősebbekéhez. Az októberben rendezett első selejtezőkörben Írország (1–3) és Norvégia (1–4) is legyőzte a mieinket, az utolsó mérkőzésen azonban sikerült javítani a Bulgária elleni 1–0-s diadallal. Decemberben a magyar csapatot a spanyol, a cseh és az ukrán együttesekkel sorsolták egy kvartettbe, akikkel március első felében fogja összemérni az erejét – ami jó hír, hogy hazai pályán.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik