N. D. utanpotlassport.hu 2022.01.12 14:21 Frissítve: 2022.01.12 14:24

Labdarúgás: nehéz feladat előtt a leány utánpótlás-válogatottak

A magyar U19-es és U17-es leány labdarúgó-válogatott egyaránt továbbjutott a múlt őszi Eb-selejtezők első fordulójából, a decemberi sorsolás után azonban biztossá vált: nem lesz könnyű dolguk a fiataloknak a folytatásban.

Megújult rendszerben rendezik meg az U19-es és az U17-es leány labdarúgó-válogatottak Eb-selejtezőjét. A csapatokat előzetesen – UEFA-együtthatók alapján – A- és B-ligákba osztották, amelyek együttesei két selejtezőkört játszanak le: egyet ősszel, egyet pedig tavasszal. Átjárás azonban van a két liga között, mivel a B jelű csoportelsői és a legjobb második helyezettjei feljutnak az A-ba, míg az A-liga utolsói kiesnek és tavasszal már a B-jelűben szerepelhetnek. A márciusi és áprilisi találkozóknak nemcsak az Eb-re való kvalifikáció a tétje (mindkét korosztályban a hét A-ligás csoportelső csatlakozik a rendező országokhoz, az U19-esek között viszont a legjobb második helyezett is kijuthat, ha a rendező csehek megnyerik a saját négyesüket), hanem a tagság megőrzése is, ugyanis a kvartettek utolsó helyezettjei ősztől a B-ben folytatják a szereplést.

A magyar U19-es leányválogatott Forrás: MLSZ

A magyar U19-es leányválogatott  •  Forrás: MLSZ

A magyar fiatalok mindkét korosztályban a csoport harmadik helyét szerezték meg ősszel, így megőrizték az A-ligás tagságukat, és tavasszal tovább küzdhetnek a 2022-es nyári Európa-bajnokságokon való részvételi jogokért. A Turtóczki Sándor által vezetett U19-es együttes két vereséggel indította az első fordulót: előbb Finnország (0–2), majd Dánia (0–3) korosztályos legjobbjaitól kaptak ki, Törökország csapatát viszont úgy sikerült 3–0-ra felülmúlni, hogy közel félóráig emberhátrányban játszottak a magyar lányok. A folytatásban az április első felében rendezendő olaszországi minitornán kvalifikálhatják magukat a kontinensviadalra, amelyen az ellenfél a házigazdák mellett Svájc és Bosznia-Hercegovina lesz.

A magyar U17-es leányválogatott esetében kísértetiesen hasonlított az őszi forgatókönyv az idősebbekéhez. Az októberben rendezett első selejtezőkörben Írország (1–3) és Norvégia (1–4) is legyőzte a mieinket, az utolsó mérkőzésen azonban sikerült javítani a Bulgária elleni 1–0-s diadallal. Decemberben a magyar csapatot a spanyol, a cseh és az ukrán együttesekkel sorsolták egy kvartettbe, akikkel március első felében fogja összemérni az erejét – ami jó hír, hogy hazai pályán.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.