Labdarúgás: Hegyi Krisztián otthon érzi magát a West Hamben

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.26. 09:05
Címkék
Tavaly nyáron igazolt a West Ham Unitedba a brazíliai U17-es világbajnokságon a magyar csapat kapuját védő Hegyi Krisztián. Azóta megtapasztalta, milyen egy „átlagos” Premier League-meccs előtt a felnőttekkel bemelegíteni, fiatalként véleményt formálni, valamint hamar rájött arra is, hogy az angol utánpótlásban nem divat ráülni az eredményre.

A világon nem sokan mondhatják el magukról, hogy egy Premier League szintű klub U18-as csapatának első számú kapusai. Hegyi Krisztián, az U17-es világbajnokságot megjárt magyar válogatott hálóőre ezt a kivételes társaságot erősíti: a West Ham United korosztályos együttesei mellett ráadásul alkalomadtán a felnőttekkel is edzhet.Hegyi Krisztián, az U17-es világbajnokságot megjárt magyar válogatott hálóőre ezt a kivételes társaságot erősíti: a West Ham United korosztályos együttesei mellett ráadásul alkalomadtán a felnőttekkel is edzhet.

Hegyi Krisztián (17) oszlopos tagja a West Ham U18-as csapatának Forrás: whufc.com
Hegyi Krisztián (17) oszlopos tagja a West Ham U18-as csapatának Forrás: whufc.com

Hegyi Krisztián (17) oszlopos tagja a West Ham U18-as csapatának  •  Forrás: whufc.com

„Abszolút nem bántam meg, hogy tavaly nyáron ide igazoltam, mert rengeteget fejlődtem az elmúlt időszakban, és nagyon jól érzem magam a West Hamben. Szerencsére gyorsan beilleszkedtem, noha a játék irama és amilyen gyorsan kell gondolkodni a pályán, az teljesen más dimenzióba helyezte a labdarúgásról alkotott elképzeléseimet. Miután véget ért az U18-as bajnokság, felkerültem az U23-as együtteshez, vagyis a klub második csapatához, amelyben eddig két mérkőzésen – a Reading és a Manchester United ellen – léptem pályára. Óriási élmény volt, de a legjobban azt szeretem, amikor a felnőttek edzésén is részt vehetek. Jó viszonyt ápolok a klub első számú kapusával, Lukasz Fabianskival, sokat segít nekem, előfordul, hogy megállítja az edzést és elmagyarázza, ha például rossz a kéztartásom, mit hogyan tenne a helyemben.”

A 17 éves kapusnak nem lesz könnyű dolga, ha be akar törni a felnőttek közé, mindenesetre nem is rohan sehova, lépésenként haladva jutna egyre feljebb a ranglétrán.

„Életem legjobb karácsonyi ajándéka volt, amikor az első csapat kapusedzője a Crystal Palace elleni meccs előtt egy nappal szólt, hogy bekerültem az utazó keretbe. A mérkőzés előtt bemehettem az öltözőbe, részt vehettem a csapat bemelegítésén – ekkor tapasztaltam meg először, milyen atmoszférát teremt az a sok néző, aki a helyszínről szurkol a Premier League-ben –, és a kispad mögött, néhány stábtag társaságában nézhettem végig a meccset.”

A korosztályos válogatott kapus a felnőttcsapat ászával, Felipe Andersonnal (balra) végzi az edzésgyakorlatot Forrás: whufc.com
A korosztályos válogatott kapus a felnőttcsapat ászával, Felipe Andersonnal (balra) végzi az edzésgyakorlatot Forrás: whufc.com

A korosztályos válogatott kapus a felnőttcsapat ászával, Felipe Andersonnal (balra) végzi az edzésgyakorlatot  •  Forrás: whufc.com

„Jelenleg csak az lebeg a szemem előtt, hogy mihamarabb az U23-as együttes első számú kapusává váljak. Nem sietek sehova, szeretném lépésről lépésre felépíteni magam. Az U18-as bajnoksághoz sem volt könnyű hozzászokni, különösen az lepett meg, hogy itt nem ülnek rá az eredményre a csapatok. Épp ellenkezőleg, minél előbb szeretnék lezárni az adott mérkőzést. Például, ha 2–1-re vezettünk, a szünetben az edzőnk átállított minket háromvédős rendszerre. Ez a mentalitás magában hordozza, hogy mi kapusok is többet vagyunk játékban, de ezt egyáltalán nem bánom: minél több gólt kapok most, annál rutinosabb leszek később. Az nem lenne túl szerencsés a fejlődésem szempontjából, ha mondjuk egyetlen lövést se kellene hárítanom egész évben.”

Ez a veszély aligha fenyegeti a korosztályos válogatott kapust, bizonyítéknak íme néhány eredmény: miközben a Chelsea-től 4–3-ra kaptak ki a West Ham akadémistái, addig a Tottenhamet 3–2 re legyőzték, az Arsenal fiataljait pedig 5–1-re elpáholták. Három gólnál nem esett kevesebb azokon a mérkőzéseken, amelyeken Hegyi állt a kapuban.

„Igen, elég nagy a kontraszt a felnőttcsapat és az akadémia között abban a tekintetben, hogy nálunk sokkal szabadabban lehet játszani. Ez a szabadság a pályán kívül is megmutatkozik: például az elején azt is furcsálltam, hogy itt mindenkinek, még a legfiatalabbaknak is van véleményük, amit elmondhatnak. Magyarországon ezt olykor sértőnek veszik, a West Hamben azonban a komoly rivalizálás ellenére mindenki segít a másiknak, ha észrevesz valami javítanivalót. Emellett gyakran meetingezünk, ahol szakmai kérdéseket, problémákat feszegetünk, legutóbb például egy másodosztályú játékos mesélt nekünk a tapasztalatairól, a nehézségekről.”

„Teljes mértékben azotthonommá vált London, nem is tudnám magamjelenleg máshol elképzelni. Nyilván, sosem lehet tudni, mert a futballban bármi megtörténhet, de most úgy tervezem, hogy még nagyon sokáig maradnék a West Hamben. És noha még hosszú út áll előttem, az álmom válna valóra, ha egyszer debütálhatnék a Premier League-ben.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik