N. D. utanpotlassport.hu 2022.05.19 08:55 Frissítve: 2022.05.19 09:22

Labdarúgás: az MTK-s Horváth Dávid szerint érdemes bízni a fiatalokban

Az MTK Budapest gárdájának élére az utolsó négy NB I-es meccsre kinevezett Horváth Dávid számos fiatallal a csapatban mutatta meg, hogy – bár az együttes búcsúzott az élvonaltól – nem elvetendő gondolat az ifjú labdarúgók élvonalbeli beépítése.

Horváth Dávid, az MTK Budapestet az NB I utolsó négy fordulójában irányító vezetőedző – csakúgy, mint tavaly – a fővárosi klub U19-es csapatát gardírozta az évad nagy részében. Kimondottan sikeresen: a fiataljai címvédőként vághattak neki a még jelenleg is futó kiírásnak, így az ősszel az ifjúsági BL-ben is bizonyíthattak. A korosztályos kiemelt bajnokság rájátszásának 11. fordulójában az ifjú labdarúgók bebiztosították az újabb aranyérmüket, ekkor azonban már nem Horváth vezette az együttest, hiszen a felnőttcsapat botladozásai miatt a „nagyok” kispadjára került. A bennmaradó pozíciótól akkor hét pontra lévő együttesnek jót tett a váltás: bár az élvonalbeli tagságot végül nem sikerült megőrizniük, a legtöbb 2001-es vagy annál fiatalabb játékosnak bizalmat szavazva jó formában fejezték be az idényt, ami biztató a jövőre nézve.

Az idén debütált az NB I-ben a 18 éves Kovács Mátyás, aki azóta többször is kezdőként szerepelt az MTK első csapatában Fotó: Micheller Szilvia

Az idén debütált az NB I-ben a 18 éves Kovács Mátyás, aki azóta többször is kezdőként szerepelt az MTK első csapatában  •  Fotó: Micheller Szilvia

Beszéljünk először az U19-es együttesről. Mit jelent a címvédés a korosztály legerősebb bajnokságában?

– Nem kezdtük jól az őszi szezont, két vereséggel startoltunk, de a srácok mentális erejét bizonyítja, hogy ezt követően hosszabb győzelmi széria következett. Az alapszakaszt ennek köszönhetően az élen zártuk, és a téli időszakban megfogalmazódott bennünk, hogy ennél nem is szeretnénk lejjebb adni. A játékosok fejlődése, a sikerélmény szempontjából fontos a győzelem, hiszen azt is meg kell tanulni kezelni, ha a lehető legjobban történnek a dolgok. Nem szabad hátradőlni és elkényelmesedni, mivel a rossz reakció az egész pályafutásukat befolyásolhatja. Ezzel persze nem azt mondom, hogy nem szabad örülni a győzelemnek; rengeteget dolgoztak a fiúk, sokat jelent nekik az aranyérem. Külön öröm, hogy így az ősszel is bizonyíthatnak az ifjúsági Bajnokok Ligájában.

Vancsa Zalán (13-mas számmal) 17 évesen bizonyít az élvonalban, és teljesítménye meghívót ért a felnőttválogatottba Fotó: Török Attila

Vancsa Zalán (13-as számmal) 17 évesen bizonyít az élvonalban, és teljesítménye meghívót ért a felnőttválogatottba  •  Fotó: Török Attila

A jelek szerint a legidősebb korosztályos csapat és a felnőttek között megvan az átmenet a klubban, hiszen több olyan játékost is bevetett az NB I-ben, aki tavaly és az idén is szerepet kapott az U19-es bajnokságban. Mekkora ugrás az élvonalbeli szereplés a fiataloknak?

– Természetesen óriási, de azt hozzá kell tennem, hogy egyikőjük számára sem újdonság a felnőttfutball, hiszen az NB III-as tartalékcsapatban hétről hétre bizonyíthatnak. Két évvel ezelőtt, amikor létrejött a második számú gárda, alkalom kínálkozott a fiatalok számára, hogy akkor is megismerkedjenek a nagyok közegével, ha az NB I-es csapatba még nem férnek be. A 2003-as játékosokra – akik tavaly az U19-es sorozatban elsők lettek – már inkább a harmadosztályban számítottunk. Az említett bajnokságok és az élvonal közötti különbség leginkább a döntéshozatal gyorsaságában látszik, ám nagy öröm, hogy nem kellett nekik sok idő a tempó felvételéhez. Horváth Artúr például az irányításom alatt debütált az élvonalban, és rögtön meg tudta mutatni a tudását, míg Barkóczi Benedek az évad legfiatalabb játékosaként játszotta az első NB I-es perceit az utolsó fordulóban.

Horváth Dávid Fotó: Szabó Miklós

Horváth Dávid  •  Fotó: Szabó Miklós

Az NB I-ben visszatérő téma, hogy a vezetőedzők az eredménykényszer miatt nem merik megadni a lehetőséget a fiatal játékosoknak. Ennek ellenére az MTK-ban még a korábbiakhoz képest is több ifjú futballista kapott helyet az utolsó mérkőzéseken. Éppen akkor, amikor a legnagyobb volt a tét…

– Ez nehéz ügy, hiszen minden szakember a maximumra törekszik. Ha úgy gondolják, hogy a fiatalokkal nem tudják a megfelelő eredményt elérni, akkor nem mellettük teszik le a voksukat. Ez azonban semmiképpen sem segíti a fejlődésüket. Az én helyzetem azért könnyű, mert a korábbi közös munkának köszönhetően jól ismerem azokat a fiúkat, akik az NB I-es kerethez tartoznak, és ők is tudták, hogy részemről mire számíthatnak. Mindemellett korábban bőven volt alkalmam felmérni, hogy az U19-es és az NB III-as együttesből mely fiatalokat lehet bedobni a mélyvízbe, kik azok, akik képesek a megfelelő teljesítményre a legmagasabb szinten is. És a legjobbak hétről hétre rácáfoltak arra az állításra, hogy a rutintalan ifjak hátráltatják a csapatot.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.05.10 19:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kőbányán is elindul az Úszó Nemzet Program: a Turi György mesteredző fémjelezte Kőbánya SC-ben sajátíthatják el a fiatalok a sportág alapjait.

2023.03.31 17:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A svájci Lausanne-ban megtartották a nyári magyar–horvát közös rendezésű U19-es leány röplabda-világbajnokság sorsolását. Kőnig Gábor szövetségi edző vezette csapat rendezőként az A-csoportba került, amelyben Argentínával, Egyiptommal, Kamerunnal, Kínával és Chilével küzd majd a helyezésekért.

2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.