Hornyák Balázs utanpotlassport.hu 2022.01.20 19:10 Frissítve: 2022.01.20 19:15

Kosár: még csak 15 éves, de Kókai Patrícia az A-csoportban is helytáll

A mindössze 15 éves, még kadétkorú kosárlabdázó, Kókai Patrícia – fiatal kora ellenére – ebben az évadban már hét alkalommal is pályára léphetett a Sopron Basket színeiben az NB I/A-csoportban, azonban a tehetség cseppet sem ijedt meg a kihívástól, sőt, elmondása szerint egyre jobban felveszi a felnőttélvonal tempóját.

Három nap múlva, január 23-án ünnepli a 16. születésnapját Kókai Patrícia, azonban a soproni nevelésű kosárlabdázó ezzel együtt is sok mindent elért „rövid" pályafutása alatt, hiszen ősszel már debütálhatott a bajnoki címvédő felnőttcsapatában az NB I/A-csoportban, majd ezt újabb meccsek követték, és immáron hétnél jár az első osztályban.

Kókai Patrícia (sárgában) 15 évesen már rendszereseb szóhoz jut az NB I/A-csoportban Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Kókai Patrícia (sárgában) 15 évesen már rendszeresen szóhoz jut az NB I/A-csoportban  •  Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

„A bajnokság elején még úgy indult az egész, hogy amíg nem érkeznek meg a légiósok, addig néhány fiatal – köztük én is – edzhetünk a felnőttekkel, és kipróbálhatjuk magunkat köztük, segítjük őket, illetve fejlődhetünk is ezáltal. Majd bemutatkozhattam szeptemberben, és több meccsen is játszottam az A-csoportban, azonban amikor megjöttek a külföldi játékosaink, és október második felében teljes lett a keret, visszamentem az utánpótláscsapatokhoz – mesélte Kókai az Utánpótlássportnak. – Ám az elmúlt hetekben sokan lebetegedtek az első csapatban, illetve sérüléshullám is sújtotta a lányokat, ezért ismét bevetettek minket. Nagyon váratlanul jött ez az új lehetőség a bajnokság közepén, nem is számítottam rá, hogy ebben az évadban még szóhoz juthatok. Mindig igyekszem élni az adódó sansszal. Sokat kell tennem, hogy a jövőben is folyamatosan számítsanak rám, éppen ezért nagyon keményen dolgozom minden nap az edzéseken."

A fiatal játékos hét mérkőzésen eddig átlagban 6,1 percet töltött a pályán, 1,9 dobott pont és 1,7-es VAL-mutató mellett. A legutóbbi fordulóban a Csata elleni hosszabbításos hazai meccsen négy ponttal segítette Gáspár Dávid vezetőedző csapatát.

„Rengetegen hiányoztak az első csapat keretéből a Csata ellen, hétemberes rotációval játszottuk végig az egész meccset, így az volt a fő célom, hogy segítsem az idősebb játékosokat, akár azzal is, hogy amíg játszom, tudnak pihenni néhány percet. Persze próbáltam közben a legjobbamat nyújtani, ami úgy érzem, sikerült is. Nyilvánvalóan még mindig rutintalan vagyok ezen a szinten, ugyanakkor hiába játszottunk nagyon szoros meccset egy jó csapat ellen, nem éreztem különösebb terhet, kizárólag a feladatomra koncentráltam. Nincs is idő akkor hirtelen felfogni az eseményeket, csak utána esett le, hogy mibe csöppentem, milyen fontos és kiélezett meccsnek lehettem részese" – fogalmazott Patrícia.

Kókai Patrícia (jobbra) egyre jobban belerázódik a felnőttélvonal tempójába Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Kókai Patrícia (jobbra) egyre jobban belerázódik a felnőttélvonal tempójába  •  Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A magyar bajnoki meccseken kívül már két alkalommal nevezték a meccskeretbe az Euroligában is, amely elmondása szerint fantasztikus, egyben motiváló élményként maradt meg, ugyanis a példaképeit, a világ legjobbjait láthatta testközelből.

„Amikor az ősszel debütáltam, nagyon furcsának és szokatlannak hatott minden, igazi mélyvízbe ugrottam az utánpótlás után. Óriási váltás volt eleinte, viszont mostanra úgy érzem, kezdek belerázódni, már valamivel magabiztosabban mozgok a pályán. Bár még mindig nem az igazi, de jó úton haladok"– mondta a korosztályos válogatottban is vezéregyéniség tehetség.

A felnőttcsapat mellett a saját korosztályában (U16) is hozza a jobbnál jobb teljesítményeket. A Darazsak Sportakadémia együttesében az alapszakaszban 15,2 pontot átlagolt meccsenként, majd a január elején kezdődő rájátszás első két meccsén 27 és 23 pontot dobott.

„Jelenleg az első csapatban és az U16-ban játszom a legtöbbet, illetve az NB I/B piros csoportban és a juniorban időnként szintén pályára lépek. Néha nem könnyű, hogy négy csapat között kell váltogatni, hiszen mindenhol más a szerepem, de a nagyok között szerzett tapasztalatokat igyekszem minél jobban kamatoztatni a kadétban is, ahol vezéregyéniségként tekintenek rám. Ez persze nagyobb teherrel is jár, hogy tőlem várják a megoldást, de én ezt élvezem is közben, mert azt érzem, bíznak bennem a csapattársaim. Abszolút támogatnak a lányok ebben a szerepkörben, ám ez oda-vissza egyaránt igaz, mindig számíthatnak rám a többiek is. Ez nagy erőssége a csapatunknak, és ez a hozzáállás elengedhetetlen ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, ami az U16-ban nem lehet más, mint a dobogóra állni, és minél fényesebb, lehetőleg aranyéremmel zárni." 

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.02.20 20:12:03

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as atléták között Gálpál Zsombor és Keszthelyi Luca, az U18-as mezőnyben Trenka Ádám, valamint Kriszt Sarolta nyerte a fedett pályás összetett bajnokságot.

2022.02.06 09:02:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Csaknem két hónap után játszott újra a férfi NB I-ben a Nemzeti Kézilabda Akadémia, amely ezúttal több játékosát nélkülözve nem volt képes a bravúrra a Gyöngyös ellen.

2022.02.01 15:02:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves válogatott alpesi síelő, Trunk Tamás a több hazai élsportolóval is kapcsolatban álló The Path Sports Managementtel kötött együttműködési megállapodást.

2022.01.20 15:55:01

Utánpótlássport N. D. utanpotlassport.hu

Csütörtök délelőtt hirdették ki a pekingi téli olimpián részt vevő magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott keretét, amelybe a 19 éves Nógrádi Bence is bekerült.

2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.