Kosár: hihetetlen különbségek tapasztalhatóak a lány up-bajnokságokban

Vágólapra másolva!
2021.01.13. 08:53
Címkék
A magyar leányválogatottak hosszú ideje folyamatosan remekelnek a korosztályos világversenyeken, de a hazai kosárlabdaporondon nem ennyire üdítő a kép. A Csata DSE és a Vasas Akadémia úgy dominálja évek óta az utánpótlás-bajnokságokat, hogy gyakran megrendítően nagy különbségű győzelmeket arat. Annak jártunk utána, miből fakad a már-már kínos differencia?

A leány utánpótlás kosárlabda-bajnokságokat régóta jellemzi a Csata és a Vasas uralma. Nem véletlen a magasztos fogalom: e két csapat a junior- és kadétkorcsoport legutóbbi három országos bajnoki döntőjén a lehetséges hatból öt aranyérmet nyert, és rendszeresen kiütéses sikereket ér el. Ha megvizsgáljuk a jelenleg félidejénél tartó évad és a legutóbbi – a járvány miatt idő előtt véget ért – kiírás eredményeit, akkor kiderül: a szóban forgó együttesek ez idő alatt 35 olyan diadalt arattak, amelyek ötven pontnál nagyobb differenciával zárultak. Sőt az említett majdnem három tucat összecsapás közül sok még ennél is fölényesebb sikerrel zárult: az eredményjelző húszszor mutatott hetven, tizennégyszer nyolcvan, kilencszer kilencven és négyszer száz pontnál is jelentősebb különbséget…Csata és a Vasas uralma. Nem véletlen a magasztos fogalom: e két csapat a junior- és kadétkorcsoport legutóbbi három országos bajnoki döntőjén a lehetséges hatból öt aranyérmet nyert, és rendszeresen kiütéses sikereket ér el. Ha megvizsgáljuk a jelenleg félidejénél tartó évad és a legutóbbi – a járvány miatt idő előtt véget ért – kiírás eredményeit, akkor kiderül: a szóban forgó együttesek ez idő alatt 35 olyan diadalt arattak, amelyek ötven pontnál nagyobb differenciával zárultak. Sőt az említett majdnem három tucat összecsapás közül sok még ennél is fölényesebb sikerrel zárult: az eredményjelző húszszor mutatott hetven, tizennégyszer nyolcvan, kilencszer kilencven és négyszer száz pontnál is jelentősebb különbséget…

Bajnokságról bajnokságra ismétlődő jelenet a Csata DSE valamelyik utánpótláscsapatának örömtánca Forrás: Csata DSE
Bajnokságról bajnokságra ismétlődő jelenet a Csata DSE valamelyik utánpótláscsapatának örömtánca Forrás: Csata DSE

Bajnokságról bajnokságra ismétlődő jelenet a Csata DSE valamelyik utánpótláscsapatának örömtánca  •  Forrás: Csata DSE

De mit tudnak ezek az együttesek, amit a többi csapat nem? Neves szakembereket kérdeztünk a jelenségről, miközben azt is megtudtuk: a szövetség folyamatosan törekszik az erőviszonyok kiegyenlítésére.

„A legkisebbekkel kevés képzett edző dolgozik, a serdülő alatti korosztályoknál országos szinten gyenge szakmai munka folyik. Akadnak azonban olyan nevelőműhelyek, amelyekben a gyerekek már egészen fiatalon kiemelkedő, jól szervezett szakmai képzésben vehetnek részt. Ilyen a Csata, a Vasas vagy éppen a mi akadémiánk, az NKA Pécs”– véli a mecseki klub szakmai és stratégiai igazgatója, az Euroliga-győztes mesteredző, Rátgéber László.

A pécsiek valóban helytállnak az utánpótlásligákban. Rajtuk kívül a DVTK Akadémia, az Atomerőmű-KSC Szekszárd és alkalomadtán a Soproni Darazsak Sportakadémia szorongatja meg a budapestieket. A kilencszeres magyar bajnok szakembert általánosságban is kérdeztük a jelenségről.

Rátgéber László Fotó: Dömötör Csaba
Rátgéber László Fotó: Dömötör Csaba

Rátgéber László  •  Fotó: Dömötör Csaba

„Természetesen jelzésértékű a mezőnyből kiemelkedő csapatok teljesítménye, de nem szabad elfelejteni, hogy az első fontos mérkőzését minden utánpótlás-játékos a felnőttek között játssza. Hogy egyelőre miért jobb nálunk a Csata meg a Vasas? Például azért, mert Budapesten közel kétmillióan élnek, míg Pécsett száz-százötvenezren, szóval már a toborzási lehetőség is eltérő. Az olló ugyanakkor záródik,amióta megépült a Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Januártól újból egyéni technikai, taktikai és mentális képzéseket vezetek, és a hagyományaink is arra predesztinálnak minket, hogy NB I-es es játékosok, válogatottak sorát neveljük. A felnőtt női válogatott legutóbbi két csapatkapitánya is nálunk pallérozódott, amiből látszik, hogy a kosárlabda-kultúránk építése nem kísérleteken alapszik, hanem egy kipróbált, jól működő rendszeren.”

A már említett három vidéki bázison kívül a többiek gyakran szaladnak bele a csúfosnak is nevezhető vereségekbe. Lévén, hogy tizenéves lányokról van szó, a kiütések kapcsán a lelki tényezők sem mellékesek. A hatalmas differenciára friss példa: a Csata a jelenlegi juniorévadban kétszer is találkozott a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia együttesével. Először 135–51-re, majd 135–20-ra nyertek az angyalföldiek...

Dávid Kornél Forrás: zaol.hu
Dávid Kornél Forrás: zaol.hu

Dávid Kornél  •  Forrás: zaol.hu

„Az említett mérkőzéseken négy meghatározó játékosunk hiányzott – magyarázza a székesfehérvári akadémia névadó-alapítója, a magyar kosárlabdasport eddigi egyetlen NBA-játékosa, Dávid Kornél. – A Csata és a Vasas sikerességének több oka van: miközben magas színvonalú munkát végeznek, jó érzékük és az átlagnál több lehetőségük van a tehetségek felfedezésére. Úgy látom, eredménycentrikussá nevelik a tanítványaikat, és maguk is így gondolkodnak: számukra kiemelten fontos, hogy minél több győzelmet szerezzenek az összes korosztályban. Nehéz vetélkedni velük, komoly vonzerőt jelentenek, hiszen az összes szülő azt szeretné, hogy a gyereke egyszer olyan együttesben szerepeljen, amelyben több az esélye a sikerre. Ennek azonban árnyoldala is van: náluk kevesebb szerephez jutnak olyanok, akik másutt akár húzóemberek lehetnének. Ami pedig a nagy különbséggel záruló meccseket illeti: valóban megdöbbentőeknek tűnhetnek a számok, de azok valójában akkor ártanának, ha a lányok nem lennének felkészítve a helyzetre. Vagyis nagy szerep hárul az edzőkre, akiknek tisztában kell lenniük a csapatuk játékerejével. Ha jóval erősebb ellenféllel kerülnek szembe, azt megfelelően kell tálalni a gyerekeknek. Természetesen úgy, hogy közben nem veszik el tőlük a győzni akarás érzését.”

Székely Norbert Fotó: Koncz György
Székely Norbert Fotó: Koncz György

Székely Norbert  •  Fotó: Koncz György

A felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya, Székely Norbert is úgy látja, a sportágban idehaza már-már hagyományos a két fővárosi együttes erőfölénye. Mindazonáltal nem vitatja, a nagy differenciák elkerüléséért a jövőben tenni kell valamit.

„A műhelyeink többsége jól működik – így Székely. – A nemzeti akadémiák együtt dolgoznak a szövetség által kijelölt intézményekkel, és nem tapasztalok feszültséget amiatt, mert vannak tradicionálisan eredményesebb bázisaink. A feladatunk az, hogy a Csata és a Vasas szintjére emeljük a többieket is. A szövetség arra törekszik, hogy kevesebb legyen a hatalmas különbséggel záruló mérkőzés, hiszen óriási szükség van az összes klubra. Az elmúlt években megpróbáltuk úgy alakítani a versenyrendszert, hogy a hasonló képességű együttesek találkozzanak gyakrabban egymással, meghagyva persze az átjárás lehetőségét. Vagyis azt, hogy a végjátékban minden csapatnak elvi esélye maradjon bajnoki címet nyerni. A bajnoki küzdelmeket megelőző, viszonylag gyorsan lezajló selejtezőszakasz után tisztább képet kapunk az adott évad erőviszonyáról, és ha kell, reagálunk. Azt szeretnénk, hogy a rendszer elősegítse az erőviszonyok kiegyenlítődését, minden lépésünk erre irányul. Ettől függetlenül továbbra is lesznek kiugróan teljesítő együttesek, de hiszek abban, hogy idővel a többiek is felérnek hozzájuk.”

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik