Nagy Dániel utanpotlassport.hu 2023.07.18 21:30 Frissítve: 2023.07.18 22:49

Kézilabda: Nem nyaralni mentünk Romániába – Simon Petra

A romániai junior leány kézilabda Európa-bajnokságot megnyerő magyar válogatott csapatkapitánya, a tornán MVP-címet kiérdemlő Simon Petra nyilatkozott az Utánpótlássportnak.

Az U21-es férfi világbajnokságon elért ezüstérem után a második idei korosztályos kézilabda-világversenyen is érmet szerzett a magyar válogatott, ráadásul a legszebben fénylőt: a Szilágyi Zoltán szövetségi edző vezette junior leánycsapat hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a romániai U19-es Európa-bajnokságot.

A társaságot a dabasi edzőtáborban látogattuk meg az esemény előtt, ahol a csapatkapitány, Simon Petra úgy fogalmazott, a nehéz beosztás ellenére az elsődleges cél a csoportelsőség, ha pedig minden jól alakul, veretlenül megnyerni az Eb-t. Erre emlékeztettük először a diadal utáni beszélgetésünk során.

„Emlékszem, valóban ezt mondtam – kezdi nevetve a fiatal. – Tisztában voltam a csapat erejével, hogy milyen egyéniségekből áll össze, láttam az edzéseken, mire vagyunk képesek, ráadásul már több éve összeállt a társaság magja. Tudjuk egymásról, hogy mindenki az utolsó pillanatig küzd, ez pedig rengeteg erőt ad;

kimondva nem volt cél az aranyérem, de szerintem legbelül mindenki tudta, hogy nem nyaralni megyünk Romániába.
Akcióban a románok elleni elődöntőben Forrás: EHF

Abban az irányító is egyetért, hogy nem az első pillanattól pörögtek száz százalékon a lányok, akiknek azonban így sem okozott gyűjtögetni a két pontokat.

„Az első meccsen kicsit megilletődötten játszottunk, meg kellett érkezni fejben is a tornára. A csoport megnyerése még nagyobb önbizalmat adott, egyre jobb mentális állapotban mentünk bele a meccseinkbe; jöttek a szép megoldások, a felszabadultabb játék. Azért több olyan összecsapásunk is volt, amin lehetett a körmöt rágni: a franciák ellen az utolsó másodpercekben emelte át a kapust Luca (a beálló Kövér Luca – a szerk.). A románok ellen olyan hangulatot teremtett a hazai közönség, hogy a tőlem egy méterre álló csapattársam hangját sem hallottam – akkor inkább fejben kellett erősnek lenni, a külső tényezőket ki kellett zárni. A döntő első félidejében valamiért enerváltan játszottunk, néggyel is elhúztak már a dánok,

a szünetről viszont úgy tértünk vissza, hogy tudtuk: egyszerűen nem kaphatunk ki, a folytatásban kő kövön nem marad. Szerintem ez a pályán is látszódott, remek harminc percet futottunk.

A döntő megnyerése után hullott az aranyszínű konfetti, szólt a ’We Are The Champions’ a Queentől, ami előtt Petra átvette a legjobb játékosnak járó díjat, majd a győzteseknek járó trófeát.

„Őszintén, jobban izgultam a díjátadón, mint a meccsen; hirtelen nem is tudtam, mit csináljak a trófeával… Persze túl sokat azért nem gondolkodtam – emlékszik vissza az ünnepségre nevetve. – Ezután felcsendült a Himnusz is, amit mindenki eksztázisban énekelt; örömkönnyek is potyogtak.

Minden sportolónak azt kívánom, hogy egyszer élje át ezt az élményt.

A különdíjakra egyáltalán nem számítottam, sérülésből tértem vissza a torna előtt, de óriási öröm, hogy ezzel jutalmaztak. Átvitt értelemben is a megfelelő polcra kell ezt tenni, és folytatni a munkát.”

(Kiemelt képünkön: Simon Petra veszi át a torna legjobb játékosának járó díjat Forrás: EHF)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.11.26 16:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A vegyes váltó és a női egyéni után Gáll András révén férfi egyéniben is magyar győzelem született a lengyelországi Drzonkówban rendezett U24-es öttusa Európa-bajnokságon.

2023.09.26 17:00:07

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A pisztolyos Jákó Miriam a rió katonai sportlövő-vb-n nyert aranyat, míg a puskás Rescsik Csaba a limai para-vb-n állított fel új juniorvilágcsúcsot.

2023.09.24 16:10:04

Utánpótlássport Munkatársunktól utanpotlassport.hu

A férfi junior kézilabda-válogatottat a nyáron világbajnoki ezüstéremhez segítő Sótonyi László részesült a második alkalommal kiírt Az év utánpótlásedzője díjban.

2023.09.15 23:20:02

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as női vízilabda-válogatott pazar játékkal győzte le a spanyolokat a coimbrai világbajnokság döntőjében, és először aranyérmes a korosztály vb-történetében!

2023.07.27 16:44:01

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 18 éves gerelyhajító, Herczeg György magát is alaposan meglepte a felnőtt országos csúccsal, amelyet igyekszik a helyén kezelni.