Nagy Dániel utanpotlassport.hu 2022.11.29 17:41 Frissítve: 2022.11.29 17:55

Kézi: kilenc hónapot tölt hazánkban az U19-es kínai leányválogatott

Szeptemberben érkezett Magyarországra a kínai U19-es leány kézilabda-válogatott, amely kilenc hónapot tölt el hazánkban. A játékosok és a stáb legfőbb célja a tanulás, ám a korosztály másodosztályú bajnokságában a fiatalok hétről hétre a tudásukat is bizonyítják.

Nem mindennapi kezdeményezés résztvevője a kínai U19-es leány kézilabda-válogatott, amely a kínai és a magyar sportági szövetség együttműködésének köszönhetően kilenc hónapon át hazánkban tartózkodik, edz és játszik tétmérkőzéseket a korosztályos másodosztály Nyugati csoportjában. A „látogatás” létrejöttében kulcsszerepet játszott az MKSZ nemzetközi bizottságának elnöke, Kynsburg Zoltán.

„Az MKSZ nagyon komolyan veszi az IHF (Nemzetközi Kézilabda Szövetség – A szerk.) piacprojektjét, amely az Egyesült Államok és Kína a sportágunkba való még nagyobb bevonására irányul – kezdi a sportvezető. – Magyarországnak – amely életében kimondottan fontos szerepet játszik a kézilabda – érdeke, hogy ez a játék minél inkább globálissá váljon, ne csak különböző kontinenseken, területeken legyen népszerű. A kínai szövetséggel néhány éve együttműködési megállapodást kötöttünk, amit tartalommal – elsősorban a járvány miatt – idén sikerült megtöltenünk, ennek a programnak a keretében.”

A fiatalok bázisát – a kedvező elhelyezkedés és a megfelelő infrastruktúra miatt – Székesfehérváron alakították ki, a versenyeztetésük pedig különösen fontos a szempontjukból, hiszen hazájukban hónapokig nem játszottak mérkőzést.

„A válogatott korosztályos másodosztály Nyugati csoportjában szerepel. Ez remek lehetőség nekik, hiszen olyan országban gyűjthetnek tapasztalatot, amely bajnokságai rendkívül magas színvonalúak. Az érkezésük és az első meccseik óta egyre inkább felszabadultak, szokják a közeget, élvezik a játékot. Rövid távon a program előnyeit nehéz vizsgálni, hiszen nincs konkrét, eredményben meghatározható cél. Nem csak a kínai kézilabdázóknak, hanem a magyar ellenfeleiknek is fontos az egymás elleni játék; motiválhatja őket, sokat tanulhatnak ezekből a találkozókból. Szövetségi szempontból hosszabb távon globálisabb, még erősebb sportágnak szeretnénk a fontos elemei lenni.”

A vendégek az eredményekre sem panaszkodhatnak:

nyolc fordulót követően hibátlan mérleggel vezeti a bajnokságot az olimpiai ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes, kétszeres BL-győztes montenegrói Suzana Lazovic által irányított válogatott.

„Első alkalommal utazhatott el külföldre ilyen formában kínai utánpótlás kézilabda-válogatott, aminek nagyon örülök, hiszen ez remek lehetőség a lányoknak a tapasztalatszerzésre – mondja a csapat vezetőedzője. – Megtiszteltetés, hogy itt szerepelhetünk, hiszen a magyar kézilabda a világ élvonalába tartozik, erős bajnokságok jellemzik; ezt aktív játékosként én is érzékeltem. Boldog vagyok, mert a csapattagok alkalmazkodtak az itteni közeghez, és használják a meccseken az edzésen tanultakat. Ez a támadásra és a védekezésre is igaz; utóbbit a legfontosabb fegyvernek tartom. Tudom, hogy van bennük honvágy, ám ezt nem mutatják ki, csak arra koncentrálnak, amiért jöttünk: hogy a lehető legtöbbet tanulják, és folyamatosan fejlődjenek.”

A válogatott egyik legeredményesebb játékosa, Csang Kujsze is elégedetten nyilatkozik az eddig tapasztaltakról.

„A csapattársaimmal érezzük a vendégszeretetet, és bár sok újdonságot tapasztalunk, sikerült a beilleszkedés. Gyakorolni és fejlődni jöttünk ide, hogy javuljon a teljesítményünk. Idáig az összes meccsünket megnyertük, de csak előre szabad tekinteni, a következő meccsre, amelyen kijavíthatjuk az előzőn elkövetett hibákat. Célom, hogy az itt tanultakat hazavigyem Kínába, ezáltal segítsem az otthoni kézilabdázás fejlődését!”

(Kiemelt kép: A kínai U19-es leány kézilabda-válogatott Székesfehérváron készül / Fotó: Máj Tamás)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

2023.01.21 10:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A magyar jéglabda-válogatott egyik fiatal játékosa megbukott a drogteszten, így kizárták a válogatottunkat az U19-es világbajnokságról.

2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.