B. Z. utanpotlassport.hu 2020.10.17 16:44 Frissítve: 2020.10.17 16:50

Kalapácsvetés: Viszkeleti Villő vezeti a korosztályos világranglistát

A 15 éves kalapácsvető, Viszkeleti Villő kiváló szezont zárt, és nemcsak a korosztálya világranglistáját vezeti, hanem az U18-asok között is odaért a képzeletbeli dobogóra.

Repül a kalapács, ki tudja, hol áll meg? Idézhetnénk Arany János Toldijának egyik klasszikus sorát picit elferdítve, hiszen valóban nehéz megjósolni, hogy a 15 éves Viszkeleti Villő, milyen magaslatokba juthat majd kalapácsvetésben. Az mindenesetre biztos, a korosztályában jelenleg a világ előtt jár. A

Viszkeleti Villő kimagasló eredményeket ért el idén Fotó: Tom Schä

Viszkeleti Villő kimagasló eredményeket ért el idén  •  Fotó: Tom Schä

Szombathelyi SI és a Dobó SE ígérete idén sorra döntögette az egyéni csúcsait. Ez ebben a korban egyáltalán nem szürreális tett, viszont az elért eredményei igencsak figyelemreméltóak. A háromkilós kalapáccsal 67.53 méterig jutott, ezzel az U16-os lányok világranglistáját vezeti, és az U18-as mezőnyben is a harmadik helyet foglalja el. A négykilós, felnőttszerrel 59.09 méterre kozmetikázta legjobbját a szezon során – ez is az első helyre predesztinálja a világ serdülődobói között. Gondolhatnánk, a Németh László, Németh Zsolt, Gubián Tamás és Csercsics Richárd edzette reménység ilyen szereplés után majd kicsattan a boldogságtól, ám ő fenntartásokkal kezeli a teljesítményét.

„Összességében elégedett lehetek, mert sokszor sikerült javítanom az egyéni csúcsaimon. Mindkét szerrel igyekeztem kihozni magamból a legtöbbet, és év elején nem gondoltam, hogy ilyen jó eredményekre leszek képes – főleg a négyessel –, most viszont kicsit csalódott is vagyok. Leginkább azért, mert a hármassal nagyobbat is tudtam volna dobni. Jobb lehetett volna. Az országos bajnokságon ki is jött, ami bennem van, csak sajnos kiléptem. De ez már így alakult. Fárasztó, sűrű szezonon vagyunk túl. A célom, hogy jövőre ott folytassam, ahol idén abbahagytam. Jó ránézni a világranglistákra, és örülök, hogy az U20-as vébé- és Eb-szintet is sikerült teljesítenem. Az is jól jött az én szempontomból, hogy az U18-as Eb-t jövőre halasztották, így már indulhatok rajta. Ott dobogóra szeretnék állni. Addig pedig továbbra is próbálom edzésen is a maximumot nyújtani. Bízom a kitartásomban és abban, hogy a fontos versenyeken a jövőben is koncentrált maradok. Szerencsés vagyok, mert ha bármi gond akadna a motivációmmal vagy akármivel, az egyesületben ott van a bátyám is, Vencel, akire minden helyzetben számíthatok.”

Viszkeleti Villő jövőre a korosztályos világversenyeken is bizonyítana Fotó: Unger Tamás

Viszkeleti Villő jövőre a korosztályos világversenyeken is bizonyítana  •  Fotó: Unger Tamás

Villő teljesítményét Németh László is helyén kezeli. Szerinte tanítványa sokkal többre képes.

„Ennél már most is jobb lehetne. Még nem lépett át az árnyékán. Ennél is jobban kell akarnia. Ebben a korban a növekedéssel együtt sok minden jön magától. Ígéretes versenyző, a munkában sincs vele semmi gond, mindent megcsinál, amit kell, de hogy a felnőttkorban milyen lesz, az több tényezőtől függ. Sok mindent meg kell még értenie, többek között azt is, hogy a fizikával nem lehet szembe menni.”

Németh Zsolt úgy fogalmazott Villőről, hogy idén megtette azt, ami egy tizenötéves versenyzőtől elvárható. Ha a tinédzser kiemelkedő tulajdonságáról kérdezik, a robbanékonyságát említi meg.

„Talán technikában is picit a kortársai előtt jár. Amikor jól dob, akkor jó mozgással teszi. Mindennel együtt ez az eredmény majd akkor ér sokat, ha huszonhét-nyolc évesen is a pályán lesz, mert egyébként teljesen mindegy, hogy ki mennyit dob ennyi idősen. Persze, az nem hátrány, ha ő most itt tart. A nagyszerű nemzetközi mutatói mellett, a négykilós kalapáccsal az ilyen korú Gyurátz Rékát is megelőzte a magyar örökranglistán. Teljesítménye valóban kiemelkedő a korosztályos világviszonylatban, de nálunk a csoporton belül azért nincs különösebben felmagasztalva. Tagja annak a tíz-tizenöt főnek, aki benne van a válogatottkeretben, és végzi a munkáját. Terveink szerint a folytatásban is sokat és keményen fog edzeni, mert amit most, ilyen korban nem tesz meg, azt huszonhárom-négy évesen már nem fogja tudni.”

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.