Férfi kézi: meccsről meccsre rázódna bele az NB I-be a NEKA

Vágólapra másolva!
2021.07.28. 17:21
Címkék
Története első férfi NB I-es szezonjára készül a Nemzeti Kézilabda Akadémia csapata. A nagyrészt utánpótláskorúakra, de kivétel nélkül fiatal játékosokra épülő együttes Sótonyi László vezetésével vág bele az élvonalbeli kalandba.

Kedden megkezdte a felkészülését az első osztályú felnőttbajnokságra a Nemzeti Kézilabda Akadémia férfi kézilabdacsapata. A szinte kivétel nélkül utánpótláskorúakra építő gárda az elmúlt évadban impozáns mérleggel, mindössze egyetlen vereséggel jutott fel a legjobbak közé az NB I/B Nyugati csoportjából.

Az ősztől azonban minden korábbinál nehezebb feladat vár rájuk, ezt tudja mesterük, Sótonyi László is, aki először a felkészülés kezdetén tapasztaltakról beszélt az Utánpótlássportnak.

„Motiváltnak, elszántnak láttam őket már az első edzéseken is. Persze van bennük kisebb fajta izgalom is, ez természetes, hiszen a legtöbben még nem voltak ilyen helyzetben, az a feladatunk, hogy átvezessük őket a kezdeti időszakon. Az is biztos, hogy ez nem fog egyik napról a másikra menni, a fiatal játékosoknak minden szempontból bele kell rázódniuk az NB I-be."

A NEKA férficsapata megkezdte a felkészülést az NB I-re Fotó: Tompos Gábor/NEKA
A NEKA férficsapata megkezdte a felkészülést az NB I-re Fotó: Tompos Gábor/NEKA

A NEKA férficsapata megkezdte a felkészülést az NB I-re  •  Fotó: Tompos Gábor/NEKA

A tréner arra is kitért, kell-e változtatni valamit az elmúlt évek nyári – akkor még NB I/B-s – felkészüléseihez képest.

„Szerencsére van már pár élvonalbeli szezon mögöttem edzőként, volt köztük néhány sikeres is. Itt a balatonboglári akadémián továbbra is megvan a háttér, markáns különbség nem lesz, legfeljebb annyi, hogy a felkészülési meccseinket első osztályú csapatok ellen játsszuk. A játékosoktól továbbra is a maximumot várjuk minden edzésen és mérkőzésen, közben pedig haladunk a tudomány fejlődésével és próbáljuk a legújabb edzésmódszereket alkalmazni.”

Egyelőre nehéz megjósolni, mire lehet képes a fiatal csapat a legjobbak között. Megkérdeztük a vezetőedzőt, hogy ő mit vár a szezontól.

„Néhány játékos szívott már NB I-es levegőt, az ő tapasztalatuk hasznos lehet. Ugyanakkor akadémiaként továbbra is a sportolók fejlesztése lesz a legfontosabb feladatunk, ami persze nem jelenti azt, hogy feltartott kézzel mennénk neki a bajnokságnak. De fontos, hogy nem gondolkozunk nagyon előre, mérkőzésről mérkőzésre szeretnénk sikeresek lenni.”

A múlt héten elkészítették a bajnokság sorsolását, kiderült, a bogláriak a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged otthonában kezdik a szezont szeptember elején.

„Mindig nagy öröm, amikor jó csapatok és jó edzők ellen tudunk meccselni, rengeteget lehet tanulni ezekből az alkalmakból. Az is biztosan egy ilyen lesz, a fiataloknak sokat jelenthet majd, hogy testközelből láthatják a sportág krémjét.”

További korosztályos híreinkKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik