K. B. utanpotlassport.hu 2020.11.18 13:51 Frissítve: 2020.11.18 13:53

Cselgáncs: hat fiatal bizonyíthat a prágai felnőtt Európa-bajnokságon

Hat utánpótláskorú dzsúdós képviseli a magyar színeket a Prágában csütörtökön kezdődő felnőtt Európa-bajnokságon; a férfiak szövetségi kapitányát, Pánczél Gábort és a női válogatott mesterét, Toncs Péter kérdeztük, mire lehetnek képesek a fiatalok.

A budapesti olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenyhez, a poreci U23-as és junior Európa-bajnoksághoz hasonlóan a csütörtökön rajtoló cselgáncs Európa-bajnokságot is a jól bevált buborékrendszerben rendezik meg Prágában. A magyar válogatott összes tagja negatív gyorstesztet produkált, a többiek mellett a hat résztvevő utánpótláskorú is második körös eredményére vár.

Sipőcz Richárdnak nehéz lesz a dolga Prágában Fotó: Horváth György

Sipőcz Richárdnak nehéz lesz a dolga Prágában  •  Fotó: Horváth György

A fiatalok közül a legnagyobb reményeket talán a +100 kilogrammosok mezőnyében szereplő Sipőcz Richárdhoz lehet fűzni, aki Horvátországban egy héten belül mindkét korosztályos Eb-t megnyerte, az idősebbek között ráadásul címet védett. A 19 éves sportoló lőtávolban van az olimpiai kvótáért, jelenleg a 33. a világranglistán, Csehországban tovább gyarapíthatja a pontjait.

„A remekül sikerült utánpótlás Európa-bajnokságok után akár azt is gondolhatnánk, hogy a fiatalokat innen már csak felfelé viszi az út, pedig a felnőttek mezőnyében egészen más dimenzióban kell küzdeniük − kezdi a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor. − Richárd zsenialitásából kiindulva akár nagyobb elvárásokat is állíthatnánk felé, de nekünk és neki sem szabad túl magasra tenni a lécet. Erősen sorsolásfüggő, meddig juthat el Prágában, a nevezett versenyzőket látva nehéz dolga lesz. Egy hónapon belül ez lesz a negyedik világversenye, ráadásul vizsgái is voltak az egyetemen − az ilyen magas szintű terheléshez nincs hozzászokva. Mindenki tudja, hogy hatalmas potenciál rejlik benne, meg tudja verni a nála jóval tapasztaltabb riválisait, a kérdés csak az, ennek eljött-e már az ideje. Épp emiatt nem szeretném megjósolni, mire lehet képes ezúttal, nem szabad türelmetlennek lennünk vele szemben.”

Szintén a világranglista 33. helyén tanyázik a Porecben U23-as Európa-bajnoki bronzérmet szerző, 22 éves Szigetvári Mercédesz (+78 kg).

„Meglehetősen kevesen, összesen tizenketten indulnak a kategóriájában. Nagyon sok múlik azon, milyen sorsolást kap; ha a kiemeltek közül legyőz valakit az első körben, akkor máris a negyeddöntőben van. Akadnak ebben a mezőnyben olyanok, akikhez fel kell még nőnie, de nagy erőt meríthet abból, ha a nyolc közé jut” − vélekedik a felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya, Toncs Péter.

Az utánpótláskorú fiúk közül szoríthatunk az U23-as Európa-bajnok Gőz Rolandért (90 kg), a junior Eb-harmadik Szegedi Dánielért (66 kg), az U23-as kontinensbajnoki bronzérmes Tóth Benedekért (81 kg) és az ifjúsági olimpiai harmadik, U23-as Eb-második Vég Zsomborért (100 kg) is.

„Amíg a nehézsúlyban az erőkülönbség mutatkozik meg, addig az alacsonyabb kategóriákban a rutinban van lemaradásuk a fiataloknak. Sokat veszítettek ezzel az évvel az ifjak, hiszen ők a felnőtt nemzetközi versenyeken és az azokat követő táborokban fejlődhetnek a legtöbbet, erre azonban szinte egyáltalán nem volt lehetőségük az idén. Kőkemény küzdelmet és tisztes helytállást várok tőlük. Bármelyikük képes mérkőzéseket nyerni, de egyiküknek sem egyszerű a dolga, nagyon kemény súlycsoportokban kell helytállniuk” − így Pánczél.

FELNŐTT EURÓPA-BAJNOKSÁG, PRÁGA
Az utánpótláskorúak programja
Csütörtök
66 kg: Szegedi Dániel (Ceglédi VSE)
Péntek
81 kg: Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE)
Szombat
90 kg: Gőz Roland (MTK Budapest)
100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE)
+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)
+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Bajai JC)

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.