Cselgáncs: elmaradt a nagy dobás a mieinktől a prágai junior Eb-n

Vágólapra másolva!
2022.09.20. 17:59
Címkék
Érem nélkül, három ötödik hellyel zártak a magyar cselgáncsozók a vasárnap véget ért, prágai junior Európa-bajnokságon. Több mint egy évtizede fordult elő legutóbb, hogy a mieink nem álltak dobogóra ebben a korosztályban. A két szövetségi edzőt, Horváth Lászlót és Radics Attilát kérdeztük az Eb után.

Az idei három korosztályos világverseny (ifjúsági világ- és Európa-bajnokság, junior-vb) sikerei nyomán okkal reménykedhettünk abban, hogy a fiatal magyar dzsúdósok a prágai junior Európa-bajnokságon is eredményesen szerepelnek. (Ráadásul az elmúlt években hagyományosan jól teljesítenek a mieink ebben a korosztályban: 2018 óta minden esztendőben született magyar arany, illetve további két-három érem.) A bizakodás nem is tűnt alaptalannak, ugyanis Horváth László és Radics Attila szövetségi edző három dobogós helyezésben (férfiak: kettő, nők: egy) fogalmazta meg az elvárásokat.Horváth László és Radics Attila szövetségi edző három dobogós helyezésben (férfiak: kettő, nők: egy) fogalmazta meg az elvárásokat.

Azonban nem igazolódtak be a szakvezetés reményei, mivel a magyar versenyzők érem nélkül fejezték be a csehországi kontinensviadalt. A férfiak versenyében hárman is közel jártak a medálhoz, ám végül mindannyian ötödikként zártak. A 73 kilósok súlycsoportjában induló Adorjáni Gergely (Budapesti Honvéd) és Szegedi Dániel (Budaörsi SC) egyaránt – három-három győzelemmel – nagyszerűen menetelt az elődöntőig a tábla alsó, illetve felső ágán. Ezután viszont a döntőbe jutásért, illetve a bronzmeccsen is kikaptak, így be kellett érniük az ötödik hellyel.

Forrás: EJU
Forrás: EJU

A magyar cselgáncsozókhárom ötödik hellyel zártak a prágai junior Eb-n  •  Forrás: EJU

„Az ecuadori vébén elért egy ezüstérem, illetve egy-egy ötödik és hetedik hely fényében abszolút reális célkitűzés volt a két érem. Ennek fényében pedig mindenképpen csalódás ez a szereplés– kezdte értékelését Horváth László, a férfiválogatott edzője az Utánpótlássportnak.– Katasztrofálisan indult számunkra az Eb, az első napon a négy fiúból hárman is kikaptak a nyitó meccsen, míg Gombás Bálint egy kört ment. Úgy érzem, ez a rossz rajt a csapat hangulatára és további szereplésére is rányomta a bélyegét. Összességében közepes erősségű sorsolást kaptak a versenyzőink, szóval erre sem panaszkodhatunk igazán, de sajnos többen súlyos taktikái hibákat vétettek, ami ezen a szinten nem fér bele. A hetvenhárom kilóban szereplő Adorjáni Gergely és Szegedi Dániel nagyszerűen teljesítettek egészen az elődöntőig, esélyt sem adtak az ellenfeleknek. Éppen ezért különösen fájó, hogy egyiküknek sem jött össze a dobogós helyezés. Az elbukott elődöntőt követően mindketten ki-ki meccset vívtak a harmadik helyért, nüanszokon úszott el a két érmünk. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy Dani gyomorproblémákkal küzdött közvetlenül az Eb előtti napokban, és ez a versenynap végére egyértelműen kiütközött. Mentálisan még tartotta magát, de fizikailag teljesen elfáradt, begörcsöltek az izmai, a karjai és a lábai egyaránt, emiatt az utolsó mérkőzéseken már elmaradt valódi önmagától. Eközben Gergő első alkalommal jutott el az éremmeccsekig világversenyen, így azt hiszem, nem kell teljesen borúsan látnia ezt az eredményt. Tavaly hetedik, idén pedig ötödik lett a junior Eb-n, jövőre az éremszerzés lehet az elvárás felé."

A tavaly junior-világbajnoki címet szerző, idén vb-ezüstöt nyerőSáfrány Péter (Miskolci VSC) első kiemeltként, a 90 kilós kategória legnagyobb aranyesélyeseként vágott neki a küzdelmeknek. Ennek megfelelően jól is kezdett, két sikerrel a negyeddöntőben találta magát, de ott szerb ellenfele kifogott rajta. Ezután, bár kiharcolta bronzmérkőzést a vigaszágon, a harmadik helyért vereséget szenvedett, így szintén ötödik lett. A szakvezető így értékelte Sáfrány teljesítményét.

Sáfrány Péter (fehérben) a junior Eb-n elért ötödik hely után az U23-as Eb-n is bizonyíthat Forrás: EJU
Sáfrány Péter (fehérben) a junior Eb-n elért ötödik hely után az U23-as Eb-n is bizonyíthat Forrás: EJU

Sáfrány Péter (fehérben) a junior Eb-n elért ötödik hely után az U23-as Eb-n is bizonyíthat  •  Forrás: EJU

„Amíg a világbajnokságon a mentális erejével, valamint a kiemelkedő versenyzői adottságaival tudta kompenzálni, hogy fizikailag koránt sincs csúcsformában, és ezüstérmet szerzett, úgy most sokkal inkábbmeglátszott rajta a hosszú kihagyás.A fejsérülése miatt fél évig nem edzett, és emiatt hiányzott belőle a minőségi munka ahhoz, hogy ilyen sorozatterhelést végig bírjon. Az öt meccséből három is hosszabbításban végződött, ígya versenye végére teljesenelfogyott.Címvédőként a vébérejobban felszívta magát, nagyon akart bizonyítani, azonban rövid időn belül másodjára, ezt nem volt képes megismételni. Bízom benne, hogy ezután semmilyen probléma nem fogja hátráltatni az edzésmunkáját, és jobb állapotbanvághat neki az október végi U23-as Eb-nek."

A lányok első számú éremvárományosa, Keller Rebeka (52 kg; Ippon Judo SE Tatabánya) – harmadik kiemeltként – az első meccse után búcsúzott a legjobb 16 között. A vegyes csapatversenyben szintén nem termett sok babér a mieinknek: az ukránok elleni nyitó párharcban alulmaradtak, és kiestek a nyolcaddöntőben.

„Nyilvánvalóan, előzetesen sokkal jobb eredményekben bíztunk, a vébén begyűjtött két pontszerző hely miatt is. Azonban a sorsolás után már éreztem, hogy igencsak nehéz dolgunk lesz, és sajnos ez be is igazolódott–mondtaRadics Attila, a női válogatott trénere, majd így folytatta Kellerről: – Jól kezdte a meccsét a német rivális ellen, irányította a küzdelmet, aztán elkövetett egy hibát, és ahogyan a dzsúdóban lenni szokott, a figyelmetlenség azonnal megbosszulja magát. Eldobták, majd leszorították, és véget is ért a versenye. Kőszegi Rebeka– aki szintén jó eséllyel pályázott az érmes vagy pontszerző helyekre – rendkívül kellemetlen stílusú portugál lánnyal került szembe. Rebeka korábban még nem győzte le őt, és ez most sem sikerült neki. A kilenc versenyzőnkből nyolc is későbbi érmestől vagy pontszerzőtől kapott ki, ami természetesen cseppet sem vigasztal minket, és nem foghatjuk önmagában az erős sorsolásra a gyengébb szereplést, ám sajnálatos módon ezúttal minden rosszul jött ki nekünk, de igyekszünk ebből is tanulni."

A három ötödik hellyel a magyar csapat a 20. helyen zárta a nemzetek összesített rangsorát. A törökök nyerték az éremtáblázatot (három arany, két-két ezüst és bronz), megelőzve az azerieket és a spanyolokat.

Több mint egy évtizede fordult elő legutóbb, hogy cselgáncsozóink nem szereztek érmet junior Európa-bajnokságon: akkor, a 2010-es, szamokovi korosztályos Eb-n két ötödik hely volt a termés.

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik