B. Z. utanpotlassport.hu 2022.07.27 12:02 Frissítve: 2022.07.27 13:13

Atlétika: ámulatba ejtő magyar nap az EYOF-on

Rég látott magyar éremesőt hozott a besztercebányai EYOF második versenynapja az atlétikai pályán: Rózsahegyi Bori, Deák Zalán és Szabados Ármin arany-, Szirbek Albert ezüst-, míg Kovács Alexandra bronzérmet nyert.

Ha az EYOF 1993 óta íródó magyar vonatkozású történetét nézzük, akkor már most minden idők második legtöbb aranyérmét szerezték az atléták, pedig még csak két versenynapon vagyunk túl a szlovákiai Besztercebányán majd szombatig zajló XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. 

A kilenc évvel ezelőtti, utrechti korosztályos seregszemlén négy első helyet érdemeltek ki a magyar atléták – ez eddig a legtöbb. Akkor Halász Bence kalapács- és diszkoszvetésben is győzött, kalapáccsal Bácskay Zsófia is nyert, és a dobogó legfelső fokára állhatott fel Tóth Lili Anna 2000 méteres akadályfutásban.  

Rózsahegyi Bori Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

Rózsahegyi Bori az arannyal  •  Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

Besztercebányán kedden nem akármilyen tettet hajtottak végre fiataljaink az atlétikai pályán: öt döntőben voltak érdekeltek, és mindegyikben érmet szereztek. Aranyat mindjárt hármat is! 

Mint arról a napi összefoglalónkban is beszámoltunk, a leány távolugrók fináléjában bízhattunk Rózsahegyi Bori remeklésében, hiszen a TSC-Geotech kiválósága a legjobb eredménnyel (597 cm) kvalifikálta magát a döntőbe. Henyecz László tanítványa aztán be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, és a második kísérletére 16 centit javított az egyéni csúcsán, és 616 centiméterrel a verseny élére állt. A folytatásban ezt senki nem tudta túlszárnyalni, sőt az EYOF második legjobb eredménye, a 601 centiméter is az ő nevéhez fűződik, így teljesen megérdemelten nyert aranyérmet. Bori az EYOF-on a fiatalabbakat, a 2007-es korosztályt képviseli, így különösen biztató a teljesítménye a jövőre nézve. 

Szabados Ármin Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

Szabados Ármin dobta a legnagyobbat  •  Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

A fiú kalapácsvetők viadalán Szabados Ármin is az aranyra esélyesek között szerepelt, és ez még akkor is így volt, amikor az első három kísérletéből kettő is érvénytelen lett. A Haladás VSE fiatalja végig bízott a jó eredményben, és az ötödik dobására 72,64 méterrel az élre állt. Lezsák Balázs tanítványát innen már senki nem tudta lepipálni, így az övé lett az újabb aranyérem Besztercebányán. 

A fiúk 100 méteres síkfutódöntőjében este nagy izgalommal vártuk Deák Zalán szereplését, hiszen a KARC kitűnősége tudta az idén a legjobb időt bemutatni a finálé résztvevői közül.

Deák Zalán elsőként a célban Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

Deák Zalán elsőként a célban  •  Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

A Juhász István edzette sprinter nagyon koncentráltan lépett a rajtgéphez, majd jó rajtot követően ellépett a vetélytársaitól, és 10.59 másodperces egyéni csúccsal repesztett át a célvonalon elsőként, ezzel megszerezve a magyar küldöttség harmadik aranyérmét kedden (összességében a negyediket). 

Nem mellesleg parádésan versenyzett Szirbek Albert is. Tóthné Stupián Anikó veszprémi SVSE-s tanítványa 1500 méteren nyert ezüstérmet, míg a Békéscsabai AC-ben Urbanikné Rosza Mária szakmai felügyelete mellett edződő Kovács Alexandra a félperces büntetése után is harmadikként ért célba 5 km-es gyaloglásban. 

Szirbek Albert hajrája ezüstöt ért Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

Szirbek Albert hajrája ezüstöt ért  •  Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

„Még mindig nem találok szavakat – értékelt a versenynap végén Scherer Tamás, a Magyar Atlétikai Szövetség utánpótlás-szakreferense. – Ez alatt a három óra alatt egyik ámulatból a másikba estünk. A gyerekek nagyon kitettek magukért, az egyik érem fényesebb, mint a másik. Az előzetes rajtlisták alapján bíztam a jó eredményekben, és abban, hogy ez lehet az egyik legsikeresebb napunk. Ám a pályán már nem olyan egyszerű megfelelni az elvárásoknak, de ezek a fiatalok a helyzet magaslatán voltak, és bebizonyították, hogy tudják kezelni az ilyen szituációkat. Ez nagyon fontos a jövő szempontjából.” 

Ha már jövő... A hazai szövetség célja nem is lehet más, mint hogy a most is remeklő fiatalokat eljuttassa a felnőtt élsportig.

Persze, a korosztályos sikerek után nem mindenki fut be emlékezetes karriert, de a tinédzserek előtt példa lehet Zsivoczky Attila, Szabó Nikolett, Halász Bence vagy éppen Tóth Lili Anna, aki EYOF-győztesből lett később olimpikon. 

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.