utanpotlassport.hu 2017.11.14 14:11 Frissítve: 2017.11.14 14:14

Szumó: a 16 éves Szilágyi Erik Japánról álmodik

Talán kevesen tudják, de hazánkban is létezik, ráadásul nemzetközileg is eredményes a szumó. A japán eredetű küzdősport legnagyobb tehetségeinek egyike az a Szilágyi Erik, aki az U16-os korosztály négyszeres Európa-bajnoka, de már felnőtt nemzetközi versenyen is diadalmaskodott. Megjárta Japánt, és azt sem tartja kizártnak, hogy egyszer a sportág őshazájába költözzön.

Prezsnyák Péter – utanpotlassport.hu A japán eredetű küzdősport, a szumó a hazájában ma is a legnépszerűbb, professzionális keretek között űzött sportágak egyike. Jogosan vetődhet fel ugyanakkor a kérdés: miért jut eszébe Magyarországon egy fiatalnak, hogy éppen abba a sportágba vágjon bele, amelyről a legtöbbünknek legfeljebb halvány ismeretei vannak, jobb esetben túlsúlyos japánok jelennek meg a képzeletünkben, akik különös küzdőtéren gyömöszölik, lökdösik egymást. Mi egyebet kérdezhettünk volna először Szilágyi Eriktől, mint hogy miért ezt a sportágat választotta.

„Már régen birkóztam, amikor megtudtam, hogy az egyik csapattársam szumózik is mellette. Általa ismertem meg tüzetesebben a szumót. A srác jóval kisebb volt nálam, így aztán arra gondoltam, ha neki megy, akkor nekem miért ne sikerülhetne…” – avatott be a részletekbe az ESMTK 16 éves sportolója, aki hozzátette: a kezdeti lépések után felvette a kapcsolatot a magyar szövetséggel, és kiderült: ebben a sportágban bárkit képzettség nélkül is szívesen fogadnak és támogatnak. (Megjegyzés: „a srác jóval kisebb volt nálam” – idéztük az imént a 100 kg-os súlycsoportban versenyző Eriket; az illető azért lehetett jóval kisebb, mert míg a profi szumót a „túlsúlyos japánok” jelképezik, az amatőrben – a férfiak és a nők is! – különböző súlykategóriákban versenyeznek.)

Erik nemcsak a saját korosztályában (U16) indul a szumóversenyeken, feljebb is rendre kipróbálja magát: a 18 és 21 évesek, sőt a felnőttek mezőnyében is. Mi több, a „nagyok” között lett aranyérmes egy írországi viadalon, amelyen hat ukrán és egy lengyel riválist előzött meg, míg Lengyelországban bronzérmet vehetett át.

Korosztályát idehaza már abszolúte meghódította, ezt bizonyítja a tíz magyar bajnoki címe. De a nemzetközi porondon is eredményesen szerepel; már négyszeres Európa-bajnok az U16-ban.

Tizenévesként Szilágyi Eriknek a birkózás és a szumó mellett természetesen az iskolában is bizonyítania kell. Elmondta, hogy a tanulást és a sportot könnyen összehangolja, mert a Budapest Baptista Középiskola sportosztályában minden segítséget kap. Erre szüksége is van, hiszen a heti öt birkózóedzés mellett kétszer szumótréningen is jelenése van.

A birkózás és a szumó testvérsportnak számít, de akadnak persze alapvető különbségek a két sportág között.

„A birkózásban általában nagyobb a stratégia szerepe, hosszabbak a mérkőzések, és a győzelmet pontozással is meg lehet szerezni. Ugyanakkor a szumóban sokkal gyakrabban bizonyulhat végzetesnek egyetlen hiba, vagyis a jó taktika helyett inkább a tökéletes koncentráció a döntő” – magyarázza Erik.

Szilágyi Erik a mongol szumólegendával, Hakuho Sóval Forrás: szumo.blog.hu

Szilágyi Erik a mongol szumólegendával, Hakuho Sóval  •  Forrás: szumo.blog.hu

Szilágyi – fiatal kora ellenére – már valóra válthatta egyik nagy álmát. Járt Japánban, ahol megnézhette a világbajnoki küzdelmeket, sőt edzéseken is részt vehetett. Olyan sportági legendától is elleshetett titkokat, mint a mongol klasszis, Hakuho So. Erik azt sem tartja kizártnak, hogy egyszer a sportág őshazájába költözzön.

„Nehéz lenne itt hagyni a családomat, a barátaimat meg a szerelmemet, de ha úgy adódik, elképzelhető, hogy költözöm.”

Erik következő rövidebb távú célja, hogy helytálljon a hét végi érdi U18-as országos bajnokságon. Az eddigi eredményei alapján jó eséllyel megjósolható: sikerülni fog…

Egyéb korosztályos hírek SZUMÓBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.