utanpotlassport.hu 2017.09.12 09:05 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Labdarúgás: rajt az UEFA Ifjúsági Ligában

Vége a futballkedvelők hosszú várakozásának, kedden elkezdődik a Bajnokok Ligája, vele párhuzamosan pedig az Ifjúsági Liga, amit immáron ötödik éve rendez meg az európai szövetség. A sorozatban a magyar színeket ezúttal – története során először – a Budapest Honvéd-MFA képviseli, de a kispestiek csak szeptember végén kapcsolódnak be a küzdelmekbe.

Leiner Soma Nehéz vitába szállni azzal, hogy a Bajnokok Ligája a világ egyik legkedveltebb sportsorozata, Európa legjobb csapatainak összecsapásait sokszor azok is élvezettel követik, akik nem különösebben rajonganak a labdarúgásért. Talán ezen sikerek hozták az ötletet, hogy a fiataloknak is szükség van hasonló megméretésre. Négy évvel ezelőtt megszületett az Ifjúsági Liga, kísérleti szándékkal, kétéves próbaidővel. A népszerűség láttán az UEFA hamar teret adott a versenynek, a klubok is kedvezően fogadták az új sorozatot, hiszen az alapvető cél az, hogy a fiatalok minél több nemzetközi mérkőzésen mutathassák meg magukat.

Ugyan Ausztriában kiváló képzés folyik, a Red Bull Salzburg idei sikere komoly meglepetésnek számított Fotó: uefa.com

Ugyan Ausztriában kiváló képzés folyik, a Red Bull Salzburg idei sikere komoly meglepetésnek számított  •  Fotó: uefa.com

Az első két idényben az indulási jogot összekötötték a Bajnokok Ligája főtáblával, azok indulhattak az ifjúságiak mezőnyében, akik a felnőttek között kivívták a csoportkörbe jutást. A lebonyolítás megegyezett a két sorozatban, a fiatalok a „nagyok” meccsét megelőző órákban csaptak össze. Nem lesz ez másképp az idén sem, kedd és szerda délután az ifjúsági meccsek vezetik fel a felnőttek rangadóit.

Két éve azonban felmerült, hogy miért nem kapnak lehetőséget olyan klubok is, amelyek kiváló utánpótlással rendelkeznek, de a felnőttegyüttesük nem kvalifikálta magát a BL-be. Jó példa erre a Red Bull Salzburg, amelynek U19-es gárdája megnyerte az előző kiírást. Az UEFA engedett a követelésnek, és kidolgozta az új szabályt: a bajnoki ágon azok a klubok szerepelnek, akik hazájukban megnyerték a korosztályos bajnokságot, de nagycsapatuk nem jutott a legrangosabb európai sorozatba, míg a Bajnokok Ligája-ágon megmaradt az eredeti lebonyolítási forma. Fontos, hogy a bajnoki ágon nem csoportkörben, hanem egyenes kieséses rendszerben vívnak meg a csapatok, a legjobb nyolc pedig csatlakozik a BL-ág csoportgyőzteseihez a legjobb tizenhat között.

A regnáló magyar bajnok Budapest Honvéd-MFA értelemszerűen a bajnoki ágon szerzett indulási jogot, első ellenfele a montenegrói FK Szutjeszka lesz. Az idegenbeli mérkőzést szeptember 27-én játsszák Niksicsben, a hazai találkozót pedig október 18-án rendezik a Bozsik Stadionban. Párharcának megnyerése esetén a kazah Kajrat Almati, vagy az orosz Krasznodar lesz a kispestiek ellenfele. Ha Simon Miklós együttese túljut az első körön, már túlszárnyalja a Puskás Akadémia tavalyi teljesítményét, a felcsútiakat egy éve a PAOK állította meg. A két esztendővel ezelőtti próbálkozás ennél sikeresebb volt, hiszen akkor a ciprusi APOEL nem jelentett akadályt a Puskásnak, sőt a Celtic együttesét is sikerült itthon legyűrni, de idegenben alulmaradt, és kiesett a PFLA.

A sorozat legsikeresebb együttese a londoni Chelsea, amelynek aktuális U19-es együttese az eddigi négy trófeából kettőt is hazavitt. A Guttmann-átok pedig nem csak a felnőtteknél érvényes: a Benfica 2014-ben, illetve az idén is döntőbe jutott, de mindkétszer elbukta azt.

Ugyan a magyar érdekeltségű párharc csak szeptember végén kezdődik, érdemes már most figyelemmel követni az Ifjúsági Liga meccseit, hiszen jó eséllyel olyan játékosok bukkannak majd fel ezúttal is, akik egy-két éven belül már nem kora délután, hanem főműsoridőben szórakoztathatják a közönséget.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.