Labdarúgás: Anglia új kedvence az ötödosztályból jutott el a világ tetejére

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.14. 20:08
Címkék
A dél-koreai U20-as labdarúgó-világbajnokság egyik legnagyobb felfedezettje az Everton 20 éves támadója, a döntőben győztes gólt szerző Dominic Calvert-Lewin. Az ötödosztályból induló angol csatár nagy utat járt be, az előző szezonban tizenegy mérkőzésen egy gólt szerzett a Premier League-ben, jövőre még nagyobb szerep hárulhat rá.

Bruckner VinceA nemrég véget ért U20-as világbajnokság egyik legnagyobb felfedezettje a 20 éves Dominic Calvert-Lewin. Az Everton labdarúgója a győztes Anglia egyik legjobbja volt a tornán, továbbá a minden eldöntő gólt is ő szerezte az 1-0-ra megnyert fináléban Venezuela ellen. Persze azt nem lehet mondani, hogy az ígéretes angol a semmiből tűnt volna fel a Koreai Köztársaságban: a liverpooli együttesben már tizenegyszer pályára lépett a Premier League-ben, a Hull City ellen pedig gólt is szerzett. Az említett körülményekből azt gondolhatnánk, hogy Calvert-Lewin pályafutása a kezdetektől nyílegyenesen felfelé halad. Igazság szerint azonban kevesebb mint három éve, még az ötödosztályú bajnokságból próbált kitörni…Bruckner VinceA nemrég véget ért U20-as világbajnokság egyik legnagyobb felfedezettje a 20 éves Dominic Calvert-Lewin. Az Everton labdarúgója a győztes Anglia egyik legjobbja volt a tornán, továbbá a minden eldöntő gólt is ő szerezte az 1-0-ra megnyert fináléban Venezuela ellen. Persze azt nem lehet mondani, hogy az ígéretes angol a semmiből tűnt volna fel a Koreai Köztársaságban: a liverpooli együttesben már tizenegyszer pályára lépett a Premier League-ben, a Hull City ellen pedig gólt is szerzett. Az említett körülményekből azt gondolhatnánk, hogy Calvert-Lewin pályafutása a kezdetektől nyílegyenesen felfelé halad. Igazság szerint azonban kevesebb mint három éve, még az ötödosztályú bajnokságból próbált kitörni…

A 20 éves Dominic Calvert-Lewin az U20-as világbajnokság után a Premier League-ben is bizonyítana Forrás: The Sun
A 20 éves Dominic Calvert-Lewin az U20-as világbajnokság után a Premier League-ben is bizonyítana Forrás: The Sun

A 20 éves Dominic Calvert-Lewin az U20-as világbajnokság után a Premier League-ben is bizonyítana  •  Forrás: The Sun

A már világbajnok, a Sheffield United akadémiáján nevelkedő labdarúgó a 2014-es Boxing Day-en (Angliában „természetesen” nemcsak a Premier League-ben, hanem az amatőr ligákban is játszanak december 26-án) mutatkozott be élete első felnőttmérkőzésén a Sheffield United kölcsönjátékosaként a Stalybridge Celtic-ben. A debütálás azonban nem éppen úgy sikerült, ahogyan azt fiatal futballistaként elképzelnénk: a mérkőzés elején hatalmas könyöklés áldozata, amelynek következtében csúnya monokli keletkezett a szeme alatt, még az is kétséges volt, hogy tudja-e folytatni a játékot. Ekkor az akadémiai edzője, Nick Cox mondta neki, hogy eszébe ne jusson lejönni a pályáról, folytatnia kell a játékot. És neki lett igaza! A csendes első 45 perc után a második félidőben bizonyította rátermettségét, és két góljával 4-2-re nyert a csapat Hyde United otthonában.

Első mérkőzése pedig fantasztikus sorozatot indított el: a következő hat hétben hat gólt szerzett az akkor még csak 17 esztendős csatár, amivel a helyi szurkolók legnagyobb kedvencévé vált. Akkori menedzsere, Keith Briggs is méltatta kitűnő képességeit:

„Tudtam, hogy megvan a tehetsége, a fizikai ereje és minden más képessége, hogy kiváló labdarúgó legyen. Akaratereje is példaértékű volt, minden megtett, hogy bizonyítson a klub és a szurkolók felé, úgy gondolom, ezért is szerették meg ennyire, már az első mérkőzésén megmutatta mekkora lehetőségek rejlenek benne.”

Ugyan a rendkívül sikeres szezon után a Stalybridge vezetősége marasztalta, de a Sheffield United is igényt tartott rá, így visszatért nevelőklubjához. A következő idényben viszont mégis kölcsönadták, a negyedosztályú Northamptonban töltött egy éve alatt 20 mérkőzésen öt gólt szerzett. Miután újra visszatért Észak-Angliába, már nem maradt sokáig az egyszeres bajnok együttesnél: 2016 nyarán az Everton 1,5 millió fontot fizetett Calvert-Lewinért, aki ugyan először a tartalékcsapatba került, de remek teljesítménye a liverpooli szakembereket is meggyőzte, az évad második felében pedig már Ronald Koeman irányítása alatt léphetett tizenegyszer pályára a nagycsapatban. December 31-én mutatkozott be csereként az Arsenal elleni találkozón, míg első gólját márciusban a Hull ellen 4-0-ra megnyert összecsapásán szerezte.

A remek vb-szereplés után minden bizonnyal az Evertonban is több lehetőséget kap, a hírek szerint távozó Lukaku helyett a Mersey-partiak első számú csatára lehet a következő idényben. A Koreai Köztársaságban pedig bizonyította: erre is készen áll.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik