Zarráé az NSO első retró-Aranylabdája

HEGYI TAMÁS, THURY GÁBORHEGYI TAMÁS, THURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2013.01.10. 10:50
null
Telmo Zarra bal lába lövésre lendül a Bilbao egyik meccsén (Fotó: Imago)
Lionel Messi izomláza talán még el sem múlt a negyedik Aranylabdája emelgetésétől, és máris itt az újabb eredményhirdetés. Ez azonban nem a FIFA gálája, hanem a Nemzeti Sport Online-é – a helyszín ezúttal nem a zürichi Kongresshaus, hanem a kibertér. Szerkesztőségünk gondolt egy merészet, és – az első alkalommal 1956 végén átadott, tavaly decemberben tehát 56 éves Ballon d'Or alapítói, valamint a díjjal valaha is kapcsolatba kerülő labdarúgók és voksadók előtt tisztelegve – 2012 utolsó napjaiban közös játékra hívta a honi sportújságíró-szakma műhelyeit és jeles képviselőit (szerkesztőségeket, rovatokat, szakírókat), hogy „kiderüljön", kik voltak/lehettek az egyes esztendők legjobbjai az Aranylabda-választás előtti időkben, 1950-től 1955-ig. Ankétunk a France Football ódon szabályait követte: kizárólag az Európában játszó európai játékosok kaphattak szavazatot, beleértve a honosítottakat is; az első helyezett öt pontot, a második négyet, a harmadik hármat, a negyedik kettőt, az ötödik egyet kasszírozott. Múltidéző sorozatunk első részében az 1950-es „NSO-Aranylabda-szavazás" végeredményét hirdetjük ki.

A spanyol (baszk) Telmo Zarra nyerte (volna) 1950-ben az Aranylabdát. Az ötvenes években főleg csak a hazai bajnokságokban és kupákban mutathatták meg magukat a futballisták, no és természetesen a válogatottban. Kevesebb volt a nemzetközi klubmérkőzés, s ha volt egyáltalán, többnyire barátságos titulus illette. Mégis minden kornak megvannak, megvoltak a legjobbjai. Felesleges azon vitatkozni, vajon manapság megállnák-e a helyüket az egykori hírességek. Az összehasonlítgatás is felesleges.

KI KICSODA?
Nemcsak olyan nagyágyúk, mint Zarra, Puskás, Nordahl, Kocsis vagy éppen Bozsik kapott szavazatot a magyar sportújságíróktól, hanem olyan játékosok is, akik talán kevésbé vagy egyáltalán nem ismertek olvasóink előtt. Itt van mindjárt a 11-szeres holland válogatott Bertus de Harder (világbajnoki résztvevő 1938-ban), aki azzal hívta fel magára a figyelmet a tárgyévben, hogy francia bajnok és Latin Kupa-döntős lett a Bordeaux-val, továbbá harmadik helyen végzett a góllövőlistán. Vagy az angol Joe Mercer, aki FA-kupa-győztes és az év játékosa lett az Arsenal színeiben. A szintén angol, közelebbről sunderlandi Dickie Davis gólkirályi címig vitte a First Divisionben, a birodalmi német, majd osztrák válogatott Karl Decker (Vienna) pedig Ausztriában lett a legjobb mesterlövész. Az utóbb (1956) olimpiai bajnok Nyikita Szimonjan 34 gólig jutott az 1950-es szovjet bajnokságban (plusz kupát is nyert abban az évben a Szpartakkal) – ez minden idők második legjobb termése az 1991-ig létező Csempionat SZSZSZR-ben. Aki pedig nem hallott még Karl-Erik Palmérről, az most megtudhatja, hogy a malmői csatár 5 meccsen 3 gólt ért el a brazíliai vb-n, amivel – a norrköpingi Stig „Vittjärv" Sundqvisttel egyetemben – a legeredményesebb svédnek bizonyult a tornán.

Fogadjuk el az adott kor értékítéletét, még akkor is, ha régebben az objektív értékeléshez kevesebb statisztikai adat állt rendelkezésre. S még az is megbocsátható, ha abban az időben a szubjektív értékelés egy-egy pályafutást díjazott (volna) – legyünk megbocsátók, ilyesmi a közelmúltban is előfordult. Elég mondjuk Matthias Sammer 1996-os, valamint Fabio Cannavaro 2006-os győzelmére gondolni. Nyilván a legtöbbet a válogatott szereplés nyomta a latban, a német válogatott 1996-ban Sammerrel Európa-bajnok lett, az olasz pedig tíz évvel később Cannavaróval nyert világbajnokságot.

De kanyarodjunk vissza Telmo Zarrához, aki az 1950-es vb-n a négy közé vitte a spanyol válogatottat. Csapatsportágakban persze túlzó az egyes szám harmadik személyben odaítélt dicsőség, ám ne tagadjuk, a futball ugyan manapság is csapatmunka, a szavazás mégis kimazsolázza belőle a legjobbakat.

Ne feledjük azonban, hogy akkoriban a válogatottak is kevesebb mérkőzést játszottak. Zarra 1945 és 1951 között 20-szoros válogatottságig vitte, ez alatt 20 gólt szerzett, ami meccsenként egy gólt jelent átlagban. Ez bizony nem rossz. Még akkor sem, ha a mi Deák Ferencünk (a Bamba) 1946 és 1949 között 20 mérkőzésen 29 gólt vágott a nemzeti tizenegyben. Ezzel a teljesítménnyel ugyanúgy nem került be a Gary Lineker előszavával 1998-ban kiadott (utóbb magyarul is megjelent) A futball enciklopédiája című könyvben a legjobb 235 játékos közé, amelyet Keir Radnedge, a World Soccer magazin szerkesztője állított össze, mint ahogyan 1950-es aranylabdásunk, Zarra sem... De a második, illetve harmadik helyezett (Nordahl és Puskás) legalább benne van.

Az 1950-es év legrangosabb eseménye a vb volt, amelyen Spanyolország a negyedik helyen végzett. Ebben a sorozatban a spanyol válogatott a 2. csoportba került az Egyesült Államok (3:1), Chile (2:0) és Anglia (1:0) társaságában, és csoportelsőként végzett. Brazíliában négyes döntőt rendeztek, a négy csoportgyőztes körmérkőzésen döntött a vb-cím sorsáról. Zarra a csoportmeccsek során három gólt szerzett, a döntő fontosságú az Anglia elleni gól, ez a négy közé vitte az együttest.

ZARRA GYŐZTES GÓLJA ANGLIA ELLEN A VB-N

D. T. SZERINT…

Dénes Tamás futballszakíró, a Nemzeti Sport korábbi főszerkesztője – a felkért szavazók közül egyedüliként – rövid indoklást fűzött szavazati listájához. Mind a hat lajstromát egyenként megindokolta. Íme, az első, az 1950-es.
„Fura esztendő volt, hiszen Brazíliában világbajnokságot rendeztek, de azon – különböző okok miatt – a nyugatnémet, a magyar, az osztrák, a portugál és a csehszlovák válogatott sem vett részt. A svéd igen, de legjobbjai, az Olaszországba szerződött profik nélkül. Az esztendő legjobbjának éppen egy olyan játékost jelöltem, aki nem vett részt a Mundialon: Gunnar Nordahl, az 1948-as olimpiai bajnok svéd válogatott ásza profiként nem kapott meghívást a válogatottba. Ugyanakkor szenzációs idényt zárt az AC Milanban: bemutatkozó idényében, gólkirályi címet nyerve, 35 gólt lőtt. A második helyre tett Telmo Zarra pályafutása során már negyedszer lett spanyol gólkirály, megnyert klubjával, az Athletic Bilbaóval két kupát is. Mindezek tetejébe hat mérkőzésen négy gólt szerzett a világbajnokságon. Puskás Ferenc került a lista harmadik helyére, aki 23 évesen már világklasszisnak számított, a válogatottban hat mérkőzésen 12 gólt ért el, s története első és második bajnoki címéhez segítette – egyaránt gólkirályként – a kispesti klubot. A negyedik helyezett Antoni Ramallets a világbajnokság egyik legjobb kapusa volt az uruguayi Máspolival, az ötödik, a svéd „Nacka" Skoglund mindössze 21 évesen volt a svéd vb-csapat sztárja. A balösszekötőt a torna alatt 10 000 dollárért nem adta el a klubja a brazil Sao Paulo FC-nek, egy hónappal később ellenben már mehetett az olasz Interbe – ötször annyiért, ami világrekordhoz közeli összeg volt" – mutatta be álomötösét Dénes Tamás.

A négyes döntőben a spanyolokat a svédek is megelőzték Európából, Spanyolország csak a későbbi világbajnok Uruguay ellen szerzett egy pontot (2:2). Zarra a svédek ellen talált be, de már hiába (1:3), a Brazíliától kapott zakónak (1:6) nem szenvedő hőse, csupán szenvedője volt. Négy találattal – négyes holtversenyben – végül harmadik helyen végzett a góllövőlistán, amelyen a brazil Ademir (9, más források szerint 8) és az uruguayi Óscar Míguez (5) előzte meg.

A Zarra-féle válogatott negyedik helye a spanyol együttes legjobb helyezése volt a vb-ken egészen 2010-ig, akkor ezt a „maiak” egy vb-címmel megfejelték. Ám ne feledjük, egy teljesítmény értékét az is adja, meddig él a köztudatban vagy eredményeit az utódok mikor képesek túlszárnyalni. Nos, a válogatott új rekordjára kereken 60 évet kellett várni. Zarra legendáját egy morbid összevetés is erősíti: a csatár az 1950–1951-es bajnokságban 38 góllal lett gólkirály, s úgy hunyt el 2006-ban bizony már nem fiatalon, 85 éves korában, hogy nem érte meg a csúcsa megdöntését. Cristiano Ronaldo a halála után öt esztendővel (2011) szárnyalta túl ezt a rekordot (41 gól), amelyet Messi azóta továbbjavított (50).

Telmo Zarra 252 góllal még mindig a spanyol bajnokság legeredményesebb góllövője, az Athletic Bilbao csatára 1940 és 1955 között állította fel csúcsát, és a Spanyol Kupában szerzett 81 gólja is egyedülálló. Messi a bajnoki mérkőzések tekintetében 196 gólnál jár, s a négyszeres aranylabdás jelenlegi tempóját figyelembe véve elképzelhető, hogy két idény sem kell hozzá, hogy a csúcsot a múltnak adja át, de maradjunk annyiban, egyelőre Zarráé a dicsőség.

Ha mindez nem lenne elég: az Athletic történetének legtöbb, tétmeccsen szerzett gólja is Zarra nevéhez fűződik (333), és az is rekord, hogy a csatár hatszor nyerte el a spanyol gólkirálynak járó Pichichi-trófeát (természetesen a vonatkozó tárgyévben, 1950-ben is). Ismét csupán viszonyításul: Puskásnak ez négyszer sikerült, először 1960-ban. S ha már Puskás: az Aranylabda harmadik helyezettje 1950-ben a magyar válogatott mind a hat meccsén játszott, és 12 gólt szerzett. Na jó, az albánok elleni 12:0-s barátságos mérkőzésen rögtön négyet.

ZARRA KÉPEKBEN

De Zarra is szerzett 1950-ben egy meccsen négy gólt, s nagyobb tétért, mint amilyen az albánok elleni volt. 1950. május 28-án az Athletic Spanyol Kupa-döntőt játszott a Real Valladolid ellen, a rendes játékidőben Zarra szerzett vezetést, ám az ellenfél kiegyenlített. A hosszabbításban a baszk zseni mesterhármast ért el, vagyis összesen négy találattal zárta a finálét. Ez a Király-kupa-döntők történetében azóta is rekord!

Ez is egy érv amellett, hogy Európában az 1950-es esztendő leginkább a 29 éves baszk, Pedro Telmo Zarraonandia Montoya éve volt.

NSO-ARANYLABDA 1950
A SZAVAZATI LISTA
Bors
1. Just Fontaine, 2. Telmo Zarra, 3. Sune Andersson, 4. Sztjepan Bobek, 5. Igor Netto
csakfoci.hu
1. Telmo Zarra, 2. Karl-Erik Palmér, 3. Stanley Mortensen, 4. Puskás Ferenc, 5. Gunnar Nordahl
DIGI Sport
1. Gunnar Nordahl, 2. Telmo Zarra, 3. Puskás Ferenc, 4. Sune Andersson, 5. Nyikita Szimonjan
FourFourTwo
1. Telmo Zarra, 2. Gunnar Nordahl, 3. Puskás Ferenc, 4. Kocsis Sándor, 5. Nyers István
(Egyedül a magazin listáján ugyanaz az első három sorrendje, mint az összesítésben.)
Képes Sport
1. Gunnar Nordahl, 2. Telmo Zarra, 3. Puskás Ferenc, 4. Kocsis Sándor, 5. Joe Mercer
Magyar Hírlap
1. Telmo Zarra, 2. Gunnar Nordahl, 3. Antoni Ramallets, 4. Lennart Skoglund, 5. Puskás Ferenc
Magyar Nemzet
1. Telmo Zarra, 2. Stig Sundqvist, 3. Zseljko Csajkovszki, 4. Tom Finney, 5. Gunnar Nordahl
Magyar Távirati Iroda
1. Gunnar Nordahl, 2. Nyers István, 3. Nyikita Szimonjan, 4. Telmo Zarra, 5. Stig Sundqvist
MTVA Sportszerkesztőség
1. Puskás Ferenc, 2. Telmo Zarra, 3. Nyikita Szimonjan, 4. Sune Andersson, 5. Dickie Davis
nb1.hu
1. Gunnar Nordahl, 2. Puskás Ferenc, 3. Telmo Zarra, 4. Antoni Ramallets, 5. Rajko Mitics
Nemzeti Sport
1. Estanislau Basora, 2. Telmo Zarra, 3. Puskás Ferenc, 4. Gunnar Nordahl, 5. Karl-Erik Palmér
Nemzeti Sport Online
1. Puskás Ferenc, 2. Telmo Zarra, 3. Nyikita Szimonjan, 4. Karl-Erik Palmér, 5. Bertus de Harder
Népszabadság
1. Puskás Ferenc, 2. Gunnar Nordahl, 3. Bozsik József, 4. Telmo Zarra, 5. Karl Decker
[origo]
1. Telmo Zarra, 2. Puskás Ferenc, 3. Gunnar Nordahl, 4. Karl-Erik Palmér, 5. Nyers István
Sport Televízió
1. Bozsik József, 2. Telmo Zarra, 3. Nyikita Szimonjan, 4. Karl-Erik Palmér, 5. Sztjepan Bobek
Dénes Tamás
1. Gunnar Nordahl, 2. Telmo Zarra, 3. Puskás Ferenc, 4. Antoni Ramallets, 5. Lennart Skoglund
Hajdú B. István
1. Telmo Zarra, 2. Nyikita Szimonjan, 3. Gunnar Nordahl, 4. Puskás Ferenc, 5. Estanislau Basora
Lakat T. Károly
1. Telmo Zarra, 2. Gunnar Nordahl, 3. Lennart Skoglund, 4. Giampiero Boniperti, 5. Puskás Ferenc
Török Péter
1. Puskás Ferenc, 2. Ernst Ocwirk, 3. Vladimir Beara, 4. Telmo Zarra, 5. Grosics Gyula
A VÉGEREDMÉNY
1. ZARRA (spanyol, Athletic Bilbao) 76 pont
2. Nordahl (svéd, Milan) 51
3. Puskás (magyar, Bp. Honvéd) 49
4. Szimonjan (szovjet, Szpartak Moszkva) 17
5. Palmér (svéd, Malmö) 11
6. Bozsik (magyar, Bp. Honvéd) 8, 7. S. Andersson (svéd, AIK és Roma), Ramallets (spanyol, Barcelona) 7-7, 9. Basora (spanyol, Barcelona), Nyers (magyar-olasz, Internazionale), Skoglund (svéd, AIK és Internazionale) 6-6, 12. Fontaine (francia-marokkói, USM Casablanca), Sundqvist (svéd, Norrköping és Roma) 5-5, 14. Ocwirk (osztrák, Austria Wien), Kocsis (magyar, ÉDOSZ és Bp. Honvéd) 4-4, 16. Beara (jugoszláv, Hajduk Split), Zs. Csajkovszki (jugoszláv, Dinamo Zagreb), Mortensen (angol, Blackpool), Bobek (jugoszláv, Partizan) 3-3, 20. Boniperti (olasz, Juventus), Finney (angol, Preston North End) 2-2, 22. Davis (angol, Sunderland), Decker (osztrák, Vienna), De Harder (holland, Bordeaux), Grosics (magyar, Teherfuvar és Bp. Honvéd), Mercer (angol, Arsenal), Mitics (jugoszláv, Crvena zvezda), Netto (szovjet, Szpartak Moszkva) 1-1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik