Giovanni Trapattoni szerint a globalizáció jót tett a labdarúgásnak

Vágólapra másolva!
2009.03.16. 19:52
Írországban március 17-e az ország egyik védőszentjének, Szent Patriknak a napja. Idén annyiból is különleges lesz az alkalom, hogy ekkor lesz hetven éves Giovanni Trapattoni, az ír labdarúgó válogatott olasz szövetségi kapitánya. Az edző elmondta, még mindig elég erőt érez magában a munkához, aminek eddig megvan a gyümölcse is, hiszen a csapat három győzelemmel és egy döntetlennel, az olaszokkal azonos pontszámmal vezeti az európai 8. selejtezőcsoportot.
Trapattoni vegyes érzésekkel hallgatja majd a himnuszokat az olaszok elleni meccsen
Fotó: Action Images (archív)
Trapattoni vegyes érzésekkel hallgatja majd a himnuszokat az olaszok elleni meccsen
Trapattoni vegyes érzésekkel hallgatja majd a himnuszokat az olaszok elleni meccsen
Fotó: Action Images (archív)
Trapattoni vegyes érzésekkel hallgatja majd a himnuszokat az olaszok elleni meccsen

Trapattoni ezen jeles alkalomból nyilatkozott a FIFA internetes oldalának, ahol többek között beszélt a labdarúgásról jelenlegi trendjeiről, a saját jövőjéről és az írek vb-re való kijutásának esélyeiről is.

„Nagyon boldog vagyok az eddig elért eredmények miatt. A csapat kiemelkedően játszott eddig és elért néhány értékes sikert. Remélem, hogy a játékosok ugyanilyen lelkesedéssel és hozzáállással folytatják a selejtezősorozatot, ami nagyon fontos a számunkra” – kezdte Trapattoni.

Arra a kérdésre, hogy miért pont az ír szövetségi kapitányi posztot választotta, az olasz szakember elmondta, hogy jól ismeri az ország labdarúgását, és számos ír játékosról voltak már tapasztalatai. Szerinte a mentalitásuk is hasonló az övéhez, a szívük pedig fantasztikus és ráadásul teljes mértékben megbíznak benne.

„A globalizáció a labdarúgásban is megjelent, és szerintem ez jó hatással van a játékra. Ha megnézzük az európai focit, a színvonal nagyon magas, főleg Angliában és Spanyolországban. Ezekben a bajnokságokban rengeteg pénz áramlik a fociba, és ebből számos minőségi külföldi játékost tudnak leigazolni a klubok, és a kultúrák ilyen keveredése előbbre viszi a focit” – állította Trapattoni.

Érdekes párhuzam, hogy szintén olaszként Fabio Capello is kiválóan rajtolt az angol válogatott kispadján. Ezzel kapcsolatban Trapattoni véleménye, hogy ők sem mindentudóak, azonban a tapasztalat sokat számít – ezen a téren pedig bőven volt lehetősége élményeket gyűjteni olyan élklubok edzőjeként, mint a Bayern és a Benfica, Capellonak pedig a Real Madrid trénereként.

A sors fintora, hogy egy csoportba került Írország és Olaszország: „Különös szituáció lesz, mert büszke olasznak vallom magam, ugyanakkor profi vagyok és jelenleg az írek sikeréért dolgozom. Persze a himnusz alatt biztos furcsa érzések kavarognak majd bennem.” – mondta az olasz mester.

„Hálát adok Istennek, hogy még mindig egészséges és motivált vagyok. A gyerekeim örülnek, hogy továbbra is dolgozom, a feleségem azonban folyton azt kérdezi, hogy mikor hagyom abba. Erre én állandóan csak azt válaszolom: valamikor a jövőben…” – zárta az interjút az „örökifjú” Trapattoni.

LABDARÚGÓ–VB 2010, SELEJTEZŐ

A 8. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Olaszország 4 3 1 6–2 +4 10
2. Írország 4 3 1 5–2 +3 10
3. Bulgária 3 3 2–2 0 3
4. Montenegró 3 2 1 3–4 –1 2
5. Grúzia 5 2 3 3–7 –4 2
6. Ciprus 3 1 2 2–4 –2 1


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik