Misur Tamásonline 2006.10.16 00:54 Frissítve: 2023.02.07 07:56

Az Inter lett a nevető harmadik

A papírforma alapján az olasz bajnokság hatodik fordulójában mindhárom éllovasnak nyerni kellett volna, hiszen a Roma a 19. helyezett Regginához látogatott, míg a Palermo és az Inter újoncot fogadott, az Atalantát, illetve a Cataniát. Ehhez képest a kilenc pontból mindöszsze a milánói három jött össze, így az Internazionale a táblázat élére ugrott.

Dejan Sztankovics (balra) két góljával egymaga fordította meg az eredményt az Inter javára a Catania ellen, nem véletlenül ünnepelte ôt Olivier Dacourt (jobbra) is
Reuters
Dejan Sztankovics (balra) két góljával egymaga fordította meg az eredményt az Inter javára a Catania ellen, nem véletlenül ünnepelte ôt Olivier Dacourt (jobbra) is

Tegyük gyorsan hozzá: az Inter sem könnyen verte meg a Cataniát, amely rendkívül bátran, három csatárral támadva lépett pályára a San Siróban. Sőt a vendégek Giuseppe Mascara távoli lövésével a vezetést is megszerezték, és kifejezetten élvezetesen játszottak. Aztán Dejan Sztankovics fejjel egyenlített, de a győztes gól sokáig nem született meg, sőt, az Adriano helyére beálló Julio Cruz a 69. percben még a saját maga által kiharcolt 11-est is kihagyta. Az utolsó fél órában azonban az Inter már irtózatos nyomás alá helyezte a szicíliai kaput, és a Catania nem is bírta az iramot: a 75. percben Sztankovics távoli lövéssel alakította ki a 2–1-es végeredményt.

„Le a kalappal a Catania előtt, amely bátran, minden labdát megbecsülve futballozott – értékelt Sztankovics, a meccs hőse. – Mi elég fáradtan mozogtunk, sokáig úgy tűnt, hogy betlizünk, de végig hittünk a győzelemben, és végül ez döntött.”

Az Inter első számú vetélytársa, a Roma Reggio Calabriában lépett pályára, és szintén 1–0-s hátrányba került: az unalmas első félidő után Nicola Amoruso pazar kapáslövéssel szerzett vezetést a Regginának a második félidő elején. A szakadó esőben a tartalékos Roma képtelen volt rendezni a sorait, és bár volt néhány kisebb helyzete az egyenlítéshez, veresége megérdemeltnek nevezhető.

„Egyetlen döntésemet sem bántam meg – állt az újságírók elé Luciano Spalletti, a Roma trénere. – Totti sokat futott, jól küzdött, és a többiekkel is elégedett vagyok. Azért kaptunk ki, mert kihagytuk a helyzeteinket.”

Veszített a Palermo is, amely a forduló előtt a Romával azonos pontszámmal állt a táblázat élén. A szicíliaiak az Atalantát fogadták, és bár papíron ők voltak a találkozó esélyesei, középpályásaik és a brazil csatár, Amauri gyenge formája, illetve a vendégeket irányító Cristiano Doni remeklése miatt vesztesen hagyták el a pályát.

„Minden elismerésem az Atalantáé és edzőjéé, Stefano Colantuonóé, megérdemelten nyertek” – ismerte el a vereséget Francesco Guidolin, a Palermo trénere.

A bajnokság negyedik „nagycsapata”, a Milan még szombaton délután hagyott két pontot Genovában a Sampdoria ellen (1–1, ez volt a piros-feketék sorozatban harmadik bajnoki döntetlenje), de Carlo Ancelotti mester hamar megtalálta a gyenge szereplés okát a válogatott meccsek okozta fáradtságban és a játékvezetőben.

NS-szakértő: Pedagógia

„Meglepetés a Palermo és a Roma veresége is, de a kettő közül feltétlenül az utóbbi a vaskosabb, a nevető harmadik Inter kizárólag a riválisok botlása miatt vette vissza az első helyet a tabellán. A Parma hazai veresége megjósolható volt, egyrészt az Udinese jól teljesít, másrészt a Parma immár középkategóriás klubnak sem nevezhető – mármint az olasz első ligás viszonyok között. A Fiorentinának roppant nehéz a sorsa: nyertek a lilák, az idényben harmadszor, a hátrányuk azonban még mindig iszonyatos. Nem mindennapi pedagógiai feladat fenntartani a játékosokban a harci szellemet. Ha végül bentmarad a Fiorentina, legyen akármilyen jó csapat, hatalmas teljesítményként kell értékelnünk.”

Vincze István, a Lecce volt játékosa

A-liga, 6. forduló:
Ascoli–Livorno 0–2, G: Danilevicius (24.), Filippini (63.)
Empoli–Fiorentina 1–2, G: Matteini (29.), ill. Mutu (67.), Toni (77.)
Internazionale–Catania 2–1, G: Sztankovics (29., 75.), ill. Mascara (16.)
Lazio–Cagliari 0–0
Palermo–Atalanta 2–3, G: Bresciano (18.), Corini (45. – 11-esből), ill. Doni (14.), Rivalta (31.), Tissone (56.)
Parma–Udinese 0–3, G: Muntari (9.), Iaquinta (12. – 11-esből, 66.)
Reggina–Roma 1–0, G: Amoruso (49.)
Torino–Chievo 1–0, G: Stellone (48.)

Szavazás

Melyik csapat nyeri a bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!