A. Z.online 2006.06.03 02:10 Frissítve: 2023.03.26 22:45

Csődben az újvárosiak

Közlemény érkezett. A csütörtökön rendkívüli taggyűlést tartó DAC Jégkorong Kft. küldte. „A kft. az értékelés során megállapította, hogy a jégkorongcsapat működtetését a továbbiakban nem tudja vállalni; a működtetés olyan költségekkel jár, amelyeket a társaság nem tud kigazdálkodni; a csapat működtetése meghaladja a tulajdonosok és a város jelenlegi szponzori körének lehetőségeit.” Az iromány legfontosabb pontjai. A bajnoki bronzérmesnek, a magyar hoki egyik legfőbb bázisának csődje ez.

„A fenti helyzet miatt a dunaújvárosi felnőttjégkorongsport léte került közvetlen veszélybe, annak ellenére, hogy a tulajdonosi kör az elmúlt két évben erején felül jelentős anyagi áldozatokat hozott a csapat megmentéséért. Bebizonyosodott, hogy komoly tőkeerős cégek támogatása nélkül, akikre két évvel ezelőtt, a kft. kényszerű indításakor még számítottak, a jégkorong-felnőttcsapat profi szintű működtetése hosszú távon nem oldható meg. A döntést még fájdalmasabbá teszi, hogy Dunaújváros az ország legerősebb jégkorong-utánpótlásbázisa, s a felnőttcsapat ellehetetlenülése miatt az ő jövőjük is bizonytalanná vált.

A fiatalok tehetségüket valamennyi korosztályban a magyar bajnokságban és válogatottként elért eredményeikkel bizonyították már. Az elmúlt két év működésének kedvezőtlen tapasztalatai kényszerítették ki a tulajdonosi körtől a fenti, súlyos döntést, amelyet sajnálattal, de meg kellett hozniuk. A taggyűlés egyhangúlag úgy döntött, hogy ezen közleményen túl egyéb nyilatkozatokat az ügyben nem kíván tenni.” Szörnyű ezeket a sorokat olvasni. Az köztudomású volt, hogy a legjobb játékosok elhagyták a csapatot, hogy Tokaji Viktor és Benk András Svédországba (Huddinge IK), Szélig Viktor és Vas Márton Franciaországba (HC Briancon), a Peterdi Imre, Orsó László, Papp Viktor trió pedig Újpestre igazolt, ez a hír mégis mellbevágó.

A Dunaújváros nélkül a bajnokság? Belegondolni is tragédia...
A kialakult helyzetben a honi szövetség is megpróbál tenni valamit. A legújabb terv szerint az újvárosiakra épülő magyar juniorválogatott dunaújvárosi székhelylyel indulna el a Borsodi Ligában. „Svájcban és Lengyelországban is van példa erre, azaz ez jó megoldás lehet” – fogalmazott Kovács Zoltán főtikár, aki szerint jó néhány egyeztetésre van még szükség ezen ügyben. Ezek után talán az újvárosi vezetők is szóra bírhatóak. A pénzükre hónapok óta váró játékosoknak is volna ugyanis jó néhány kérdésük hozzájuk. Mert sok mindenkit be lehet csapni, de őket nem. Ők tudják a legjobban, hogy a vezetőknek hatalmas szerepük van a csődben...