Ritter Árpád ezüstérmes

Vágólapra másolva!
2005.09.27. 19:16
Címkék
Ritter Árpád ezüstérmes lett a budapesti Papp László Sportarénában zajló birkózó- világbajnokságon, miután a szabadfogásúak 74 kg-os súlycsoportjának döntőjében mindkét menetet elveszítve 2-0-ra kikapott a kétszeres olimpiai és - most már - hatszoros világbajnok orosz Buvajsza Szajtyijevtől. Ritter a szakág nyolcadik magyar vb-ezüstérmét szerezte meg.
Szajtyijev (jobbra) olyan jó birkózó, hogy Ritternek esélye sem volt ellene
Reuters
Szajtyijev (jobbra) olyan jó birkózó, hogy Ritternek esélye sem volt ellene
Szajtyijev (jobbra) olyan jó birkózó, hogy Ritternek esélye sem volt ellene
Reuters
Szajtyijev (jobbra) olyan jó birkózó, hogy Ritternek esélye sem volt ellene

A csecsen származású Szajtyijev az első menet elején óvatosan kóstolgatta Ritter Árpádot, de hamarosan támadásba lendült, és egy földre vitellel, majd a lábait keresztbe fogva egy orsóval 3-0-ra megnyerte az első szakaszt.

A folytatásban a kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok Szajtyijev megint nagyon gyorsan megcsinálta a pontot, és 1-0-ra vezetett. Ritternek nemsokára sikerült átkulcsolnia a földön az orosz lábát, de az egészből a címvédő jött ki jobban, mert megint átfordította, és máris 3-0 volt az előnye.

Az utolsó másodpercekben a harmincéves magyar fiúnak sikerült megszereznie a becsületpontot, ez azonban nem változtatott a lényegen: mindkét menetet Buvajsza Szajtyijev nyerte meg.

Ritter a szakág nyolcadik világbajnoki ezüstérmét szerezte meg, majdnem húsz évet kellett rá várni. A legutóbbit még 1986-ban szerezte Bíró László (48 kg). Érdekesség, hogy az akkori vb-t szintén Budapesten rendezték meg. Az egyetlen magyar vb-aranyérem szabadfogásban Kovács István nevéhez fűződik, ő 1979-ben San Diegóban állhatott fel a dobogó tetejére a 82 kg-osok versenyében.

Ritter Árpád szomorúan vette tudomásul a vereséget, teljesítménye azonban így is bámulatra méltó. Világbajnokságon egy ötödik hely volt a korábbi legjobb eredménye a kétszeres Európa-bajnoknak.

"Elég kemény dolog a döntőben vereséget szenvedni - mondta a finálé után a Csepel SC birkózója. - Szerettem volna, ha a mai naptól Kovács István nem egyedül ül a trónon, de nem sikerült. Egyébként ő maga is szerette volna, korábban ezt mondta. Az első akciónál beakadt a lábam, és ez döntőnek bizonyult. Nulla-egyről még oké, de három-nullás hátrányból egy ilyen szintű rivális ellen nagyon nehéz felállni.”

Kötött-, szabadfogású és női birkózó vb, Budapest:

Szabadfogás, 74 kg, DÖNTŐ:
  • Buvajsza Szajtyijev (orosz)-Ritter Árpád 2-0 (3-0, 3-1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik