Futballbirodalmat épít

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2009.08.06. 23:33
Címkék
A Dubai–Belgium–Anglia utazás során Magyarországot is útba ejtette Kevin McCabe, a Ferencváros skót tulajdonosa: az üzletember egynapos budapesti látogatása során szakított időt arra, hogy a Nemzeti Sportnak beszámoljon a sheffieldi hálózat aktuális érdekességeiről és értékelje az FTC-nél zajló munkát. Kiderült, a célok nem változtak: stabil anyagi háttérrel működő, élvonalbeli újoncként is a nemzetközi szereplést jelentő helyezésért harcoló Fradit akar látni, amely idővel új stadionban, a BL-szereplésért futballozik.

Átutazóban?Átutazóban?

Útközben – mondta az Esplanade budapesti székházában Kevin McCabe. – Az elmúlt napokat Dubaiban töltöttem, részben üzleti, részben sportszakmai megfontolásból. Megtehetném, hogy ebben a korban már elvonulok a nyüzsgés elől, de engem a munka tart karban. Például azután, hogy a Dubaiban zajló ingatlanberuházások egyikének menetét ellenőriztem, olyan vehemenciával fogtam bele a futballklubjaim jövőjét befolyásoló tárgyalássorozatba, mintha rámenős hitelügynök lennék. Magyarországra már úgy futottam be, hogy az egyik kezem ujjait – babonából – szüntelenül keresztben tartom, és fohászkodom, hogy összejöjjön a megállapodás.

A Fradi is profitálna abból, ha megszületne a szerződés?

Olyan volumenű szponzorról van szó, amely nem korlátozná pénzügyi támogatását egy adott országra, hanem az egész sheffieldi hálózatot pénzelné. A cég szeretne megjelenni az ázsiai és a közép-európai piacon is, így kerültünk képbe. Tehát hogy a kérdésére konkrét választ adjak: ha megköttetik az egyezség, annak a Ferencváros is hasznát látná.

És az, hogy a Sheffield United nem tudta kiharcolni a feljutást, befolyásolja az FTC jövőjét?

Ha szigorúan a számadatokat nézzük, akkor hiányzik majd a kasszánkból az a hatvanmillió font, amelyet a Premier League-szereplés garantált volna. Hálózatunk legnagyobb anyagi bázissal működő csapata a United, ám ez korántsem jelenti azt, hogy mondjuk a Ferencvárost mostohagyerekként kezelnénk. A magyar egyesület átvétele idején hatalmas volt az FTC lemaradása, mi első körben konszolidáltuk a kritikus helyzetben lévő klubot, hogy az alapok olyan állapotba kerüljenek, amelyek lehetővé teszik az építkezést.

Csak a fejlesztés ütemezését gyorsíthatta volna, ha a United feljut, nem?

A Burnleyvel szemben elbukott rájátszást követően lehangolt voltam, ahogy a klubvezetőség tagjai is. De! Itt kerül előtérbe, hogy bár szigorú üzletember vagyok, futballban érdekelt elöljáróként kötelességem sportemberként gondolkodni. Bevallom, tizenkét óra siránkozás követte a vereségünket, de a vesztes meccs másnapján már az előttünk álló feladatra koncentráltunk, és igyekeztünk kidolgozni olyan koncepciót, amely garantálja a további eredményes működést. Ezért hangsúlyoztam a Ferencváros át­vétele alkalmával is: amellett, hogy tapasztalt ingatlanfejlesztők vagyunk, sikeres sportszakértők alkotják csapatunkat.

Tehát a United ismét a feljutást célozza meg?

Több helyről azt hallom, hogy visszavettük a támogatás mértékét, és a költségkímélő működést favorizáljuk a jövőben. Nos, úgy vélem, ezt a feltételezést nyári kiadásaink is megcáfolják: rajtunk kívül kevés olyan, Championshipben érdekelt egyesületről tudok, amely öt, kétmillió font körüli összegre taksált labdarúgót szerződtetett, mint a Sheffield. Nem azért adtunk el „sztárokat”, mert bevételhez akartunk jutni ezáltal, hanem azért, mert nem illettek a csapatrendszerünkbe. Mondom, a Unitednél felkészült, hozzáértő stáb felel a szakmáért, tudatosan, posztra igazol, szerkezetet módosít. Jómagam is belelátok a történésekbe, azért is kell naprakésznek lennem, hogy a szurkolói ankétokon hitelesen tudjak reagálni a felvetésekre. Azt se felejtsük el, hogy a Bramall Lane meccseinek látogatottsága a második vonalban is hasonlóan jó statisztikát mutat, mint korábban az első osztályú találkozókon. Az idény előtt húszezer bérletet értékesítettünk, és az átlagnézőszámunkkal csaupán a Newcastle veheti fel a versenyt.

A közeljövőben lesz látható jele a sheffieldi kapcsolatnak az Üllői úton?

Nehéz a jelenleginél szorosabbá tenni az együttműködést. A struktúra, az adadémiák működése hasonló koncepció mentén halad. És a játékosmozgás is egészséges: egymásból profitálnak a klubok. Tessék, például James Ashmore vagy Samuel Wedgbury alighanem elkallódik, ha nem adódik számukra a ferencvárosi lehetőség. Magyarországon befutottak, és ki tudja, évek múlva talán a Sheffield edzője könyörög majd, hogy visszatérjenek.

Ha addig nem valósulnak meg a kuitűzött célok. Tartja még, hogy BL-csapatot csinál a Fradiból?

Eddig minden a terveink szerint történt, fokról fokra haladunk, és ha türelmesek leszünk, végső céljaink is megvalósulnak. A világválságot nem lehet figyelmen kívül hagyni, a cégek nyolcvan százalékát megviselte a krízis, ez alól mi sem vagyunk kivételek. Ezért nem merek konkrét időpontokat meghatározni – ugyanakkor készpénznek lehet venni, ahogy ígértük, kétezer-tízben elkezdődik a stadion átépítése, és már az idén meghatározó szerepet tölt be a Fradi az első osztályban.

Mennyi pénzből gazdálkodhat az NB I-es FTC?

Az előző szezonban nyolcszázmillió forint volt a költségvetés, ezt megemeltük, és a téli szünetig megnézzük, az anyagi háttér mire lesz elég. Az angol módszert követjük, ahol szintén változhat a tavaszi és az őszi évad között a csapat pénzügyi lehetősége, így elképzelhető, hogy jövőre még nagyobb összeg áll majd a részvénytársaság rendelkezésére. Örömteli, hogy immár a bevételi oldalon is regisztrálunk adatokat, ami a Berki Krisztián vezette magyar vezetőség precíz munkájának köszönhető.

Kényes téma következik! A szurkolók… Magyarországon mostanság divat a sportszerűtlen drukkerek miatt pénzbüntetésekkel, pályabezárásokkal sújtani az egyesületeket. Mivel az FTC is érintett a kérdésben, érdekelne: hogyan lehet fellépni a rendbontókkal szemben? Van valami sikeres angol példa, amelyet alkalmazna az Üllői úton?

A szurkolóknak azt kell megérteniük, hogy a politikának nincs helye a stadionokban. Azt Sheffieldben is elfogadták a drukkereink, hogy kedvükre ócsárolhatják a nagy rivális Wednesdayt, a rasszista megnyilvánulások ellen azonban szigorúan fellépünk. Hisszük, hogy az Albert-stadionból is kiszorulnak majd ezek a hangok, ezért is alapítottunk saját biztonsági szolgálatot, a Fradi Security Kft.-t, amelynek emberei azon lesznek, hogy ne érhesse se anyagi, se erkölcsi veszteség a Ferencvárost.

Péntek este hol lesz?

A Sheffield United Middlesbrough elleni szezonnyitóján. De nem feledkezem meg a Fradi nyíregyházi meccséről sem, ahogy a ZTE legyőzése alkalmával, ezúttal is folyamatosan értesítenek az eseményekről. A dupla siker dupla örömöt jelentene.

Kevin McCabe három másik egyesülettel is üzleti kapcsolatban áll: a belga harmadosztályú White Star Woluwe, a legutóbbi három pontvadászatot megnyerő, összesen hatszoros bajnok brazil Sao Paulo és az arab emírségekbeli Dubai Blades egyaránt kötődik az angol üzletemberhez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik