Elnökök vacsorája, csatárok költözése

MOLNÁR CSABAMOLNÁR CSABA
Vágólapra másolva!
2009.07.18. 01:29
Címkék
A Barcelona és az Internazionale vezetői felújították a kihűlőfélben lévő tárgyalásokat Zlatan Ibrahimovic és Samuel Eto’o klubcseréje ügyében, és péntek este be is jelentették a megállapodás tényét. Ibrahimovic 45 millió eurórért a Barcába kerül, és az ügylet részeként Eto’o az Interben folytatja, feltéve, hogy az új munkaadóknak sikerül megegyezni a játékosokkal.

Joan Laporta, a Barcelona és Massimo Moratti, az Internazionale elnöke régi jó barátok. Ennek jeléül gyakran találkoznak. Egy hónappal ezelőtt a katalán városban vacsoráztak, s ha már együtt voltak, szóba került Zlatan Ibrahimovic esetleges átigazolása a BL-címvédőhöz. Ár-érték arányként Laporta elnök „Samuel Eto’óról plusz húszmillió euróról” szóló ajánlatán Moratti csak mosolygott, s bosnyák származású svéd csatára árát 80 millió euróban határozta meg. A pénteken közzétett adatok szerint – s elfogadva Eto’o 40-45 milliósra tartott piaci értékét – Moratti nyerte meg a licitet.

Az üzlet megkötéséért „sokat tett” Eto’o is azzal, hogy tarthatatlanná tette helyzetét Barcelonában. A kameruni csatár nem reagált a katalán vezetők kétéves, a jelenlegivel megegyező kitételeket tartalmazó szerződési ajánlatára, úgy hírlik, nem engedett 12 millió eurós éves fizetési igényéből. A kameruni csatár nem vette fel a telefont, ha az elnök kereste, ellenben ügynöke, José Maria Mesalles a sajtó elé tárta a Barca-elnök szerint nem a nyilvánosságra tartozó tárgyalások tartalmát.

Ez már Pep Guardiola edzőnél is kiverte a biztosítékot, inkább plusz egy hét szabadságra engedte legeredményesebb csatárát, csak még az edzéseken se lássa. Csütörtökön megtört a jég, az öntörvényű támadó végre felvette a telefont, és Laportával megállapodtak abban, úriemberek módjára, sárdobálás nélkül rendezik a két fél kapcsolatát.

Laporta és sportigazgatója, Txiki Begiristáin csütörtökön Donyeckben járt Dmitro Csihrinszkij átigazolása ügyében. Az UEFA-kupa-győztes ukrán védő nemet mondott a Barcelona ajánlatára – immár másodszor. A katalán vezetők hazafelé megálltak Milánóban: 21.40-kor szálltak le a Malpensa repülőtéren, 22.30-kor már együtt vacsoráztak Massimo Morattival, akivel először koccintottak a brazil Maxwell 4.5 millió eurót érő klubváltására. Laporta ezt követően új ajánlattal állt elő: Eto’o, plusz Alekszandr Hleb egy évre kölcsönbe opciós joggal, plusz 35 millió euró készpénz Zlatan Ibrahimovicért.

Erre már az Inter-elnök sem csak mosolygott, sőt az ajánlatra mind Eto’o, mind Ibrahimovic rábólintott. Eto’o állítólag megkaphatja váltótársa 12 milliós évi fizetését, a svéd pedig hajlandó engedni anyagi igényeiből, mert nagy trófeát akar nyerni, s erre Barcelonában valós lehetőséget lát. Ami Hlebet illeti, ő sokkal többet szeretne játszani, mint az elmúlt idényben, s állítólag José Mourinhónak sem volt ellenére az érkezése. Részletkérdés, hogy mint utóbb Laporta szavaiból kiderült: a fehérorosz középpályás kölcsönadását az Internek végig az Ibrahimovic, Eto’o váltástól külön kezelték. Hleb helyett tehát további 10 millió euró, azaz összesen 45 millió üti az Inter vezetőinek markát Ibrahimovicért cserébe.

„Laporta megnyerő személyiség, sokszor találkozunk, s ez mindig felemelő élmény. Vacsora közben szóba került Maxwell, Hleb, Ibrahimovic és Eto’o is. Az átigazolások nagyon sokszor a klubelnökök kapcsolatán múlnak, de a játékos akarata ellen nehéz tenni, ha menni akar, megy, ha nem, nem lehet erőltetni” – mondta Massimo Moratti.

A madridi As lap már kajánkodik is, arra utalva, hogy Laporta gyakran bírálta a Real Madrid agresszív átigazolási politikáját. A fővárosi szerkesztők Ibrahimovic árát 87-88 millióra taksálják, amihez képest valóban nem is olyan sok a Cristiano Ronaldóért a Real által kiadott 94 millió.

Tavaly ilyenkor a Barcelona már öt igazolást könyvelhetett el, az idén azonban késésben van, a leverkuseni kölcsönből visszatérő Henrique és honfitársa, Keirrison valószínűsíthető jövetelén kívül mostanáig semmit sem tudott felmutatni. Az eddigi legnagyobbnak ígérkező dobás, David Villa szerződtetése megrekedt a Valencia elnöke, Manuel Llorente makacsságán, aki 50 millió euró alatt nem adja a csatárt, pedig a legújabb hírek szerint a Barca által kínált 42 milliót Villa egészítené ki saját zsebből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik