A németek még nem veszik készpénznek a nagy bejelentést

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2009.06.12. 01:57
Címkék

A lefedettséget tekintve az utóbbi években a nemzetközi sajtóban megjelent magyarországi sporthírek között alighanem dobogós a csütörtöki fehérvári bejelentés, mely szerint a Soproni Liga 2008–2009es idényében a hatodik helyen végző FC Fehérvár szakmai munkáját június 19-től Lothar Matthäus irányítja.

A Ligakupa-győztes csapat honlapjára feltett, s onnan, illetve a hírügynökségekből világszerte átvett, továbbgörgetett közlemény alapján szinte minden ország sajtójában helyet kapott a német válogatottsági rekorder (százötven, címeres mezben játszott mérkőzéssel) második magyarországi munkavállalásának ténye.

„Lothar Matthäus szerződése nem tény, semmit sem írt alá, még nem egyeztek meg a felek” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a Bild munkatársa, Walter Straten, megerősítve a lap csütörtöki számában megjelenteket. A legnagyobb példányszámú német bulvárlap munkatársa szerdán az esti órákban telefonon beszélt a 2003-tól 2005 decemberéig a magyar válogatottat irányító korábbi aranylabdással, aki az egyeztetéseket nem cáfolta, azt viszont tagadta, hogy rábólintott a fehérváriak ajánlatára: „Ezért is tettünk kérdőjelet a cím mögé – utalt a diskurzusra Walter Straten. – Lothar Matthäus időt kért, állítása szerint csak a dubai nyaralásból visszatérve dönt pró vagy kontra. Egyelőre nem érdemes készpénznek venni a magyarországi bejelentést, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a Nationalelf volt csapatkapitányának függőben van még egykét ügye, és a fehérvárinál jobb ajánlatra vár.”

Miközben Magyarországon már az a kérdés, hogy a legutóbb az izraeli Maccabi Netanyát dirigáló edző kettő plusz egy évre szóló szerződésének mondatait, pontjait melyik budapesti ügyvédi iroda fogalmazója tisztázza le, érdemes megjegyezni: Lothar Matthäusnak állandó rovata van a Bildben, azaz a hamburgi központú orgánum naprakész az 1990-es világbajnok hétköznapjait illetően.

„Egy müncheni és egy düsseldorfi kollégának is sikerült vele néhány szót váltania, de tudtommal nekik sem nyilatkozott mást, mint nekünk, a Bildnek –

folytatta Walter Straten. – Ezzel együtt sem szabad eleve kizárni a magyarországi munkavállalás lehetőségét, mert tény: itthonról, a Bundesligából nem kapott érdemi ajánlatot, pedig az első ligában és a másodosztályban is megüresedett néhány kispad – a Hamburgé, a Kölné, a Fortuna Düsseldorfé, utóbbival ráadásul néhányan már össze is házasították. Úgy gondolom, Lothar Matthäus jó edző, de jelentős, a kontinens minden szegletében jegyzett klubnál nem kapott még rá esélyt, hogy ezt bizonyítsa. Nyolc év alatt nem dolgozott olyan környezetben, amelyben kizárólag a szakmájára koncentrálhatott. Hogy mi lehet a gond? Mi a bizalmatlanság oka? A szurkolói és a klubvezetői visszajelzések roppant színesek, sokrétűek, ezek alapján is csak találgatni tudok. Azt hiszem, az imidzse a probléma. Zseniális labdarúgó volt, a német futballtörténelem egyik legkiválóbb alakja, ezt senki sem vitatja, a kifakadásait viszont már kevesebben értékelik, habár a sajtó ezért inkább hálás lehet neki. A nagyközönség viszont talán éppen megnyilvánulásai, valamint viharos magánélete miatt képtelen őt komolyan venni, ami a klubok döntéshozóit befolyásolhatja, sőt befolyásolja is.”

Akkor is így van ez, ha patrónusként minden németek császára, azaz Franz Beckenbauer áll mögötte, aki olasz keresztapákat meghazudtoló kitartással, ám a „donoknál” lényegesen elegánsabb stílusban próbálja az öntörvényű, tavaly decemberben negyedszer nősülő világsztár útját egyengetni.

„Csütörtök reggel beszéltem Franz Beckenbauerrel, de csak a Bayernről. Lothar Matthäust illetően nem kérdeztem, habár Németországban is elterjedt a híre, hogy ő ajánlotta be Magyarországra, amit nem esik nehezemre elhinni” – utalt zárszóként az 1990-ben edzőjátékos „leosztásban” világbajnoki aranyat nyerő páros véd- és dacszövetségének megbonthatatlanságára Walter Straten.

Visszatérve az interneten kameruni, dél-koreai és Costa Rica-i portálokon is visszaköszönő alaphírre, a bejelentést a címekben sem kommentálták a közreadók, akik leginkább a számokra építették mini írásműveiket: a 48 esztendős erlangeni születésű edző kettő plusz egy évig lesz a Fehérvár edzője, amely (Videoton néven) 1985-ben UEFAkupa-döntőt vívott a Real Madriddal a magyar fővárostól, Budapesttől 65 kilométerre, délnyugatra fekvő városban.

A belga Het Laatste Nieuws honlapjának szerkesztője nem csupán a tartalomra, a formára is ügyelt: a szöveget kísérő fotón Lothar Matthäus mögött a háttérben a Fehérvár jelenlegi ügyvezetője, Berzi Sándor látható – igaz, még MLSZ főtitkári minőségében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik