A szünetig volt izgalmas

RÁC BENEDEK BALÁZS, RÓNAI GÁBORRÁC BENEDEK BALÁZS, RÓNAI GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.04.30. 01:10
Címkék
A bajnoki negyeddöntő első mérkőzésén a Paks gyengébb kezdés után magabiztosan győzte le a Szolnokot (86–73).

Ronnie Ross lazán pattogtatta a labdát, nézte, kinek tudna paszszolni, amikor érkezett Mészáros Zalán, és szemfülesen szerelte a szolnoki kosarast, aki utánanyúlt megiramodó ellenfelének – ezt a mozdulatot pedig szándékosnak ítélték a játékvezetők.

Ez az eset volt a fordulópont a negyeddöntő első mérkőzésén a Paks–Szolnok csatában. Addig ugyanis az esélytelenebbnek tartott Szolnokról szólt inkább a meccs, amely mindent megtett azért, hogy rácáfoljon azokra, akik a továbbjutást előre odaadták az alapszakasz-második tolnaiaknak. Öt-hét pontos előnyüket főleg a távoli dobásaiknak köszönhették, az említett labdaszerzésig hatszor találtak be a hárompontos vonalon kívülről.

Mészáros két jó büntetőjével azonban három pontra jött fel az Atomerőmű, sőt Micheal English (aki nem véletlenül zsebelhette be a szünetben a város olimpiai bajnok dzsúdósának, Kovács Antalnak a gratulációját) vezérletével a vezetést is átvették. Ekkor talán már Dzunics Braniszlav edző is elégedett volt, pedig a második negyed elején még úgy taszigálta arrébb centerét, Csaplár-Nagy Ervint, aki nem adott megfelelő helyen zárást társának.

A túloldalon Pór Péter nem csak a játék miatt lehetett gondterhelt. A szünetre három kezdőjátékosa is három személyi hibával állt, így jelentős hátránynak tűnt, hogy a vendégek kerete szűkebb, mint a Paksé. A szakember igyekezett pihentetni veszélyeztetett embereit, Andrius Jurkunasnak a harmadik negyed közepén kapott technikaija azonban már az ötödik hibát jelentette, miközben a másik magas ember, Ousmane Barro is négynél járt.

Jurkunas kipontozódásánál a szolnoki drukkerek kicsit félrelökdösték az előttük elhelyezett kordonokat (bár a két klub vezetői hangsúlyozták, békés mecscsben reménykednek), ám az eléjük felvonuló robotzsaru-imitátorok jobb belátásra térítették őket. Ezalatt Kiss Zsolt két triplát is bevert, míg a nyolc hét után visszatérő Gulyás Róbert már 14 pontnál járt, ráadásul állandósult az ASE tíz (időnként 15) pont fölötti előnye. Ez kellőképpen meg is nyugtatta a hazaiakat, akik azért továbbra is kézben tartották a meccset, s rögtön kapcsoltak, amikor a vendégek megpróbáltak felzárkózni.

Nick Williams is csak a mérkőzés előtt volt előzékeny (akkor felsegítette a pénztárgépszalagokat összegyűjtő hölgyet), meccs közben English oldalán már nem kegyelmezett – ők ketten sokat tettek azért, hogy az ASE megnyerje a párharc első felvonását.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik