Nem Tiago, nem Motta

MISUR TAMÁSMISUR TAMÁS
Vágólapra másolva!
2009.04.14. 23:09
Címkék
A Juventusnak van Tiagója (Mendes, portugál), a Romának van Mottája (Marco, olasz), de egyik sem tévesztendő össze a Genoa Thiago Mottájával. A piros-kékek brazil középpályása kis túlzással egyedül fektette két vállra a Juventust a szombat esti rangadón, és ezzel alighanem el is döntötte az olasz bajnokság sorsát – az Inter javára.

Pedig 2008 nyarán sokan egy lyukas garast sem tettek volna arra, hogy Thiago Motta valaha is pályára lép. A Barcelona által a Juventudétól 1999-ben megvásárolt, akkor mindössze 17 éves középpályás 2001 és 2007 között csaknem 150 bajnoki mérkőzést játszott a gránátvörös-kékeknél, egy időben őt tekintették a Barca legjobb középpályásának, de 2004 szeptemberében a jobb térdében elszakadtak a szalagok. A Barcelona ugyan megvárta a felépülését, abban reménykedve, hogy újra a régi lesz, de végül 2007-ben eladta az Atlético Madridnak. A piros-kékeknél újabb súlyos sérülést szenvedett (ezúttal a bal térdében ment szét a porc), így 2008 nyarán az Atlético végleg lemondott róla, elengedte ingyen és bérmentve.

Enrico Preziosi, a Genoa elnöke régóta „szerelmes volt“ Thiago Mottába, ám tudta, sokat kockáztat azzal, ha megvásárol egy harcképtelen labdarúgót. Éppen ezért nagy titokban fél Európa térdspecialistáival megvizsgáltatta a brazilt, mielőtt szeptember 14-én bejelentette volna, hogy négy évre megszerezte a játékjogát. (Anyagilag persze nem sokat reszkírozott, hiszen nem kellett fizetnie érte egy petákot sem…)

Thiago Motta október 19-én, a Siena elleni bajnokin lépett először pályára a Serie A-ban, tíz nappal később pedig már gólt szerzett a Cagliari ellen 2–1-re megnyert találkozón. Ezt követően gyakorlatilag nélkülözhetetlenné vált Gian Piero Gasperini mester számára, ugyanis a keretben nem volt még egy ilyen technikai tudású irányító középpályás (Ivan Juric és Omar Milanetto kevésbé pengés játékos a pálya közepén). A brazil ugyan valamivel darabosabban mozog, mint barcelonai évei alatt (állítólag nyolc kilóval nyom többet), ám sokkal jobban lát a pályán, sokkal jobban élvezi a játékot, mint azelőtt. „A Barcelonában is jól éreztem magam, de a Genoában még jobb játszani, mert itt szinte teljesen szabad kezet kapok edzőmtől, akit az egyik legjobb szakembernek tartok, akivel valaha dolgoztam“ – jelentette ki Motta néhány napja a La Gazzetta dello Sportnak adott interjúban, amikor még nem sejtette, hogy a megdicsért szakember, Gasperini győzelemre vezeti a genovaiakat a Juventus elleni rangadón. A sikerben pedig óriási része volt Mottának, aki kétszer is (előbb lábbal, majd fejjel) bevette Gianluigi Buffon kapuját. A brazil így értékelte a diadalt: „A sikert a kislányomnak ajánlom, akit ma a karomban hoztam a stadionba, és aki szerencsét hozott nekem. Imádom ezt a csapatot, mert mindent együtt csinálunk: együtt védekezünk, együtt támadunk, így a siker mindenkié. Hallom, hogy viták vannak arról, hogy az első gólom előtt esetleg fütyült a játékvezető, de erre csak azt tudom mondani, én nem hallottam semmit, és mintha a Juventus kapott volna egy nem létező tizenegyest.“

Egy biztos: a Genoa Thiago Motta góljainak és remek játékának köszönhetően továbbra is harcban van a BL-indulást jelentő negyedik helyért, miközben a játékost (akinek van olasz útlevele is és sohasem játszott a brazil nagyválogatottban) egyre többen követelik az olasz nemzeti tizenegybe. Ő nem mondana nemet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik