Inzaghi 300. gólöröme

MISUR TAMÁSMISUR TAMÁS
Vágólapra másolva!
2009.03.15. 23:13
Címkék
Egy héttel az Atalanta elleni mesterhármas után ismét Filippo Inzaghit kell dicsőítenünk: a Milan veterán csatára két góllal járult hozzá csapata 5–1-es sienai sikeréhez, és megszerezte profi pályafutása 300. találatát, így neve immár kitörölhetetlenül belekerült az olasz labdarúgás aranykönyvébe.

A Milan a Pato, Filippo Inzaghi csatárkettőssel kezdett a sienai mérkőzésen, mögöttük pedig (jobb híján) David Beckham irányított, miután Clarence Seedorf továbbra is sérült, míg a héten felépült Kaká és Ronaldinho csak a cserepadra ült le. Az első félidő gyakorlatilag Andrea Pirlo tizenegyesgóljával kezdődött, majd több hazai helyzetet követően Inzaghi szöglet után közelről talált be Gianluca Curci kapujába. Szünet után Pato alakította 3–0-ra az eredményt (a Milan játéka hagyott némi kívánnivalót maga után, de a kétékes taktika határozottan gólveszélyessé tette a piros-feketéket), aztán Massimo Maccarone szépített, majd jött SuperPippo jubileumi gólja (ráadásul egy hét alatt az ötödik bajnoki találata…), végül a szintén duplázó Pato állította be az 5–1-es végeredményt.

A 36 éves, piacenzai születésű Inzaghi az 1992–93-as idényben a harmadosztályú Leffében kezdte meg a gólgyártást (éppen a Siena ellen), és így oszlanak meg találatai a csapatok között: 13 a Leffével, 14 a Veronával, 17 a Piacenzával, 4 a Parmával, 25 az Atalantával (ebből a bajnokságban szerzett 24-gyel gólkirály is lett a Serie A-ban), 89 a Juventusszal, 110 a Milannal, 3 az olasz U21-es válogatottal és 25 a squadra azzurrával.

„Az az igazság, hogy amikor eljön a tavasz, Pippo mindig elkezdi ontani a gólokat – értékelte támadója teljesítményét Carlo Ancelotti, a Milan edzője, aki legfeljebb azért lehet elégedetlen, mert kapusa, Christian Abbiati súlyos térdsérülést szenvedett a vasárnapi találkozón. – Pato és Inzaghi egyébként igen hasonló játékosok: néha tíz percekre eltűnnek a mezőnyben, aztán a legváratlanabb pillanatban előkerülnek és büntetnek. Amúgy ma sem játszottunk jól, de továbbra is megvan az esélyünk arra, hogy elérjük célunkat, azaz megszerezzük a harmadik helyet.”

Ami a forduló többi mérkőzését illeti, rengeteg játékos tudott Inzaghihoz és Patóhoz hasonlóan két gólt szerezni. Giampaolo Pazzini és Júlio Baptista két-két találata 2–2-re hozta a Sampdoria–Roma meccset, az óriásölővé előlépő genovai gárda így kerek egy hónap leforgása alatt megállította a Juvét (1–1), a Milant (2–1), az Intert (3–0 a kupában) és a Romát; Sergio Pellissier két gólja ahhoz kellett, hogy a Chievo kiüsse Rómában a Laziót, Sergio Floccari (Atalanta) a Torinót intézte el, Alex Del Piero szombat este ahhoz járult hozzá két találattal, hogy a második helyét megerősítő Juve 0–1-ről fordítva lemossa a Bolognát, míg a Palermo–Lecce (5–2) találkozón ketten is dupláztak: itt Edinson Cavani, ott Simone Tiribocchi, de közülük csak a hazai csapatot erősítő uruguayi örülhetett, míg a Lecce kispadján bemutatkozó Luigi De Canio alighanem más debütálásra számított. (A másik új tréner, Roberto Donadoni legalább ikszelt a Napolival a sereghajtó Reggina otthonában…)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik