Kihalnak az olasz kapusok?

MISUR TAMÁSMISUR TAMÁS
Vágólapra másolva!
2008.10.10. 01:07
Címkék

Gianluigi Buffon sérülése miatt a következő világbajnoki selejtezőkön a szurkolók által nem túl sokra tartott Marco Amelia védi a világbajnok olasz válogatott kapuját, és az olasz sajtóban nagy hirtelen megkongatták a vészharangot: „kihalnak” az olasz kapusok, a Juve világklasszis 1-ese mögött nincs megfelelő utánpótlás.

Az okok között sokak szerint az első helyen az szerepel, hogy a nagy klubok szinte már csak tévedésből szerződtetnek olasz kapust – elsősorban a magas árak miatt.

Az Inter kapuját a brazil Júlio César védi, a Romáét a szintén brazil Doni (s mögötte másik két brazil, Júlio Sergio és Artur ül a padon). A Milan ugyan visszavette az olasz Christian Abbiatit, de neki folyamatos harcot kell vívnia az ausztrál Zeljko Kalaccal és a brazil Didával. A Lazio kapuját az argentin Juan Pablo Carrizo őrzi, akinek az uruguayi Fernando Muslera a tartalékja; a Fiorentina a francia Sébastian Freyben bízik, a Genoa a brazil Rubinhóban, az Udinese a szlovén Samir Handanovicban, akinek honfitársa, Jan Koprivec a tartalékja, és akkor még nem beszéltünk a Cataniában védő argentin Albano Bizzarriról, továbbá a csapatában tartalék finn Anssi Jaakkoláról (Siena), a görög Dimitriosz Eleftheropuloszról (szintén Siena), a Juventusnál Buffon mögött tartalékoskodó osztrák Alexander Manningerről vagy Amelia helyetteséről, az albán Samir Ujkaniról a Palermóban. Több mint egy tucat kapust soroltunk fel, ami azt jelenti, hogy átlagosan majdnem minden csapatnak van legalább egy külföldi kapuvédője, miközben az olasz kapusok nem éppen fiatalok: az Interben tartalékoskodó Francesco Toldo 37 éves, a Reggina kapuját védő Andrea Campagnolo 30, a már említett Abbiati 31, a Torino kapujában álló Matteo Sereni 33, a Napolit erősítő Gennaro Iezzo 35. És még szerencse, hogy az előző idényben rendszeresen védő Marco Ballotta (44 éves, Lazio), Daniele Balli (40, Empoli) és Alberto Fontana (41, Palermo) különböző okokból már nem áll a háló elé…

A klubok tehát nem bíznak a fiatal olasz kapusokban, ugyanakkor a La Gazzetta dello Sport által megkérdezett Marco Amelia szerint szó sincs semmiféle válságról: „Mostanában mindenki közhelyszerűen ismételgeti, hogy az olasz kapusok nem olyan megbízhatóak, mint a külföldiek, de ez nem igaz. Egyszerűen arról van szó, hogy a fiatal kapusok hibáit könnyebben meg kellene bocsátani, és nem kellene azonnal külföldit igazolni a helyükre. A másodosztály tele van tehetséges gyerekekkel, elég csak a Livornóban védő De Luciát, a Cittadellában fejlődő Zottit vagy a Grosseto kapusát, Acerbist említenem. Hinni kell bennük, és rászolgálnak a bizalomra.”

Egy biztos: amíg Gigi Buffont nyugodtan mérhetjük már a legendás Dino Zoffhoz, egyelőre nem tudni, kit lehet majd Buffonhoz mérni…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik