Tényleg nem lehet gond…

MUNKÁCSY ANDRÁSMUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.09.06. 01:36
Címkék
Bár Európában már augusztusban megkezdődtek a 2010es világbajnokság selejtezői, az igazi meccsdömpingre mindeddig várnunk kellett. Az egyik legnagyobb figyelemmel kísért válogatott, az Ebgyőztes spanyol együttes szombaton Bosznia-Hercegovinát fogadja. Ám hiába a nyilvánvaló tudáskülönbség, a spanyol kapitány, Vicente del Bosque meglepően gondterhelt első tétmérkőzése előtt.

Néhány napja arról írtunk, Vicente del Bosque, a spanyol válogatott júliusban kinevezett szövetségi kapitánya az elődje, Luis Aragonés által kitaposott úton vezetné újabb sikerekre a nyári Európa-bajnokságon veretlenül aranyérmes csapatot. Ezt

az állítást a Dánia elleni barátságos mérkőzés (3–0 Koppenhágában), illetve a selecciónra váró két vb-selejtező (szeptember 6.: Bosznia-Hercegovina, szeptember 10.: Örményország) előzetes kerete is alátámasztotta, ám úgy tűnik, a szombati ellenfélről készült videofelvételek alaposan elgondolkodtatták az 57 éves szakembert.

A bosnyákok ugyanis érthető módon nem a támadófutball hívei a világ élvonalához tartozó ellenfelekkel szemben, s a FIFA-ranglista 75. helyezettje e taktikát feltehetőleg az éllovas spanyolok otthonában sem adja fel. A Wolfsburg középpályása, Zvjezdan Misimovic szavait mindenesetre nehéz lenne az ellenfelet a kapujához szegező csapat győzelmi receptjeként értelmezni. „A lényeg, hogy Spanyolország ne szerezzen gólt az első félórában” – summázta a murciai Nueva Condomina Stadionban követendő stratégiát a középpályás, aki Emir Spahic sérülése miatt a csapatkapitányi teendőket is ellátja a szombati összecsapáson.

Erre viszont Del Bosquénak is reagálnia kell; az Aragonés-legénység az utóbbi időben elszokott a jóval gyengébb ellenfelektől – ne feledjük, még az Eb előtt is többek között Franciaországgal és Olaszországgal mérkőzött –, az pedig nyilvánvalóan nagy blama lenne, ha a végső győzelemért, a vb-aranyért harcba induló selección már az első selejtezőn felsülne. A bosnyákok ráadásul még az „Hortalezai Bölcset” is megtréfálták, négy másik válogatotthoz hasonlóan egyszer sem kaptak ki az ősz mester által irányított spanyol nemzeti csapattól.

A kérdés tehát az, az Európabajnok folytassa-e a sokpaszszos, technikás futballra épülő játékát (az úgynevezett tiquitacát), vagy alapozza a taktikát a szélsőkre, akik a kontinenstornán a korábbitól eltérő szerepkörben szerepeltek. Ha a „Nagybajusznak” becézett tréner az előbbi mellett dönt, a középpályáról szinte kimozdíthatatlan Marcos Senna, Xavi és Andrés Iniesta mellett Cesc Fabregas és a dánok ellen augusztusban két gólt szerző Xabi Alonso kerülhet az együttesbe, a valószínűbb másik forgatókönyv szerint viszont Santiago Cazorla és a bokasérüléssel küzdő David Silvát helyettesítő, a válogatottban Del Bosquénál bemutatkozó Diego Capel. Így tehát a sérült Fernando Torrest nélkülöző gárda az alábbi, már az Eb-n is alkalmazott 4–1–4–1-es felállást követheti, amelyben a gólszerzés elsősorban az alpesi országokban gólkirályi címet szerző David Villára vár: Casillas – Sergio Ramos, Puyol, Albiol, Capdevila – Senna – Cazorla, Xavi, Iniesta, Capel – Villa.

„Van még bennem némi bizonytalanság, mert néhány játékost, többek között Fabregast vagy Xabi Alonsót csak nehéz szívvel hagynám ki a kezdőcsapatból. Akárki marad is ki, fájdalmas veszteség lesz” – fogalmazta meg kételyeit Del Bosque, aki vélhetően még nagy különbségű győzelem esetén sem feledkezne meg végérvényesen a gondjairól.

Hiába ugyanis Bosznia esetleges legyőzése, szerdán újabb „nehéz ellenfél”, Örményország vár fiaira.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik