Kalandos napok, kalandos viadal

SZABÓ TAMÁS jelenti SzapporóbólSZABÓ TAMÁS jelenti Szapporóból
Vágólapra másolva!
2008.04.13. 00:58
Címkék
Problémák és fárasztó körülmények. Nagyjából így foglalható össze a divízió 1-es világbajnokságra készülő magyar válogatott első négy távol-keleti napja. A jó hír viszont az, hogy a csapat végig ura volt a helyzetnek, ezek után a szapporói meccsek formalitásnak tetszenek.

Az első két nap még viszonylag a tervek szerint alakult. Hétfőn Bécsből Bangkok érintésével Tajpejen landolt a magyar válogatott, s a fárasztó utazást leszámítva semmire sem lehetett panasz. Szerda reggel a vb helyszínére, Szapporóba repült a csapat, és ezzel balszerencsesorozat vette kezdetét.

A történet azzal indult, hogy hét játékos felszerelése nem érkezett meg a reptérre. A gépre nem fért fel minden holmi, ezért a szövetség egy csomagküldő szolgálattal repítette a pakk maradékát Japánba. Az előzetes tervek szerint ezek a csomagok Szapporóban várták volna a csapatot, de a tokiói vámosok megálljt parancsoltak. Állítólag az orvosi és a masszőrtáska volt a ludas, az azokban lapuló gyógyszereket nem sorolták fel kellő részletességgel a kísérő okmányokon.

Már ez bőven elég okot adott a bosszankodásra, de a csapat elé kirendelt japán kísérők még rátettek egy lapáttal. Mosolyogva bejelentették az amúgy is zabos és holtfáradt társaságnak, hogy sajnálják, de a vb helyszínén, a szapporói Cukiszamu Arénában nem lehet edzeni, folynak a munkálatok, de semmi gond, mert tudnak egy remek pályát másfél órára a várostól. Így került a gárda Tomakomajba, ahol 15 játékosra való felszerelést tudott összekaparni a társaság, nekik vezényelt edzést a szövetségi kapitány, Pat Cortina.

Csütörtökön megérkeztek az elveszett csomagok, az aréna kinyitott, sőt a válogatott szálláshelye, a Prince Hotel impozáns látványa és szolgáltatása is javított a hangulaton. Mielőtt azonban az általános jókedv eluralkodott volna a csapaton, Szuper Levente masszív gyomorrontással ágynak esett. Az első igazi edzésen nem is vehetett részt a Milano Vipers kapusa.

Az első olyan nap, amelyen minden klappolt, négy nappal a budapesti indulást követően, pénteken köszöntött a gárdára. Cortina délelőtt és délután edzést vezényelt, Szuper meggyógyult, Kéri Rudolf felszerelésmenedzser vidáman köszörülte a korcsolyákat, míg Bagonya Imre egy „magánszámmal” igyekezett a csapat kedvében járni. A gyúró a cserepadnál tüsténkedett, amikor nagy igyekezetében keresztülesett három hokiütőn, és eltűnt a palánk mögött. Pechjére a teljes gárda tanúja volt a mutatványnak, ugyanis Cortina éppen a taktikai variációkat magyarázta a fiúknak. Az értekezlet azonnal félbeszakadt, percekig a magyarok hahotájától volt hangos a csarnok.

„Nincs jelentős sérült, néhányan apróbb problémákkal küzdenek. Szuper Levente kicsit legyengült a gyomorrontástól, Ennaffati Omar hátsó combizomhúzódást szenvedett, Benk András és Kovács Csaba a vállát fájlalja. Ladányi Balázs lovaglóizom-húzódással érkezett meg Franciaországból, hat hétig nem nyúltak hozzá, az elmúlt hét napban többször masszíroztuk, így már sokkal jobban van. Valamennyien játszhatnak az észtek ellen” – összegzett a csapatorvos.

Szapporóról kis túlzással sem lehet azt állítni, hogy vblázban égne. A frekventált utcákon egyetlen plakát sem hirdeti az eseményt, és a televíziós csatornák is inkább a labdarúgó Bajnokok Ligája-visszavágókat ismételik. A japán szervezők szerint nagyobb lenne a reklám, ha itt lenne Fukufudzsi Jutaka, az ország eddigi egyetlen NHL-játékosa. A kapus 2007-ben négy meccsen védte a Los Angeles Kings kapuját, de az idén távol került a profi ligától. Fukufudzsi még nem döntött a vb-részvételről, de a magyar játékosok szerint nincs jelentősége a jelenlétének. Nekik teljesen mindegy, kinek lövik a gólokat…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik