Marijan Vlak és a klub útjai végleg elváltak

KECSKÉS ISTVÁN, LIPCSEI ÁRPÁDKECSKÉS ISTVÁN, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2007.12.28. 22:45
Címkék
Csütörtökön közös megegyezéssel szerződést bontott az FC Fehérvár és Marijan Vlak vezetőedző. A horvát szakemberrel honfitársa, a pályaedzőként és utánpótlásvonalon dolgozó Hrvoje Braovic is távozik a klubtól, amelynek elöljárói január 7-ére ígérik az utód megnevezését.

„Én olyan országból ér keztem, ahol a labdarúgásban valóban rend, fegyelem, törvényesség van. Pályafutásom alatt sohasem voltam olyan helyzetben, mint itt, Fehérváron. Tíz hónappal ezelőtt, amikor idehívtak, nem ezt ígérték. Kezdetben nem is volt gond, de hónapok óta csak hitegetnek bennünket. (...) Az utóbbi hetekben rendre úgy ébredek, hogy összepakolok, és hazamegyek, mert kilátástalan a helyzet...” – borította fel először (verbálisan) az asztalt október elején az Újpesttől hazai pályán elszenvedett vereség (1–2) után Marijan Vlak, a Fehérvár immár volt vezetőedzője.

Némi költői, honfiúi túlzás az egyébként roppant szimpatikus tréner szavaiban is elcsíphető, Horvátország legalábbis csak Magyarországról szemlélve tetszik „futball-Kánaánnak”, mindamellett a lényegen a szolid elfogultság sem változtat: a legnagyobb nihil, a totális gazdasági, pénzügyi káosz közepette, a többször beígért lelépés dacára is a posztján maradó horvát szakember csütörtöktől szabad. Marijan Vlak pályaedzőjével, az utánpótlást is felügyelő Hrvoje Braoviccsal együtt csütörtök délután közös megegyezéssel (a klub hivatalos oldalán olvasható hír alapján „a futballüzlet normáinak megfelelően”) szerződést bontott az új tulajdonos vezette, gazdasági és szakmai reformok előtt álló fehérvári futballcéggel.

A klubnál 2006 októberében munkába álló, szűzbeszédében (a körülmények ismerete híján) bajnoki címet emlegető edzővel a 2006–2007-es szezont a hatodik helyen zárta a csapat, amely az őszi kilencedik pozíciónál fényesebb Ligakupasikerrel nyomatékosította a szakember hitvallását: rendezett körülmények között sokkal többre lenne képes a saját nevelésű

játékosokra bátran támaszkodó társaság.

A második magyarországi megbízatásának első fázisában a Horvát Labdarúgó-szövetségnek (HNS) alkalmanként még szolgálatot tevő tréner neve a tavasszal a HNK Rijeka, az ősszel pedig a Croatia Sesvete edzőkeresése kapcsán is felvetődött, nem utolsósorban a határon túlra is eljutó lesújtó fehérvári híreknek köszönhetően.

„A jövő év végéig szerződés köt a Fehérvárhoz, amit szeretnék kitölteni, aztán meghosszabbítani, egyrészt mert itt szakmailag hosszú távon is megtaláltam, megtalálhatom a számításomat, másfelől a várost is megkedveltem. Hamarosan új tulajdonosa lesz a futballcégnek, ami lendületet adhat az új klubmodell kiépítésének, de az első csapatnak is. (...) Ha a nyáron sikerül három-négy meghatározó labdarúgót igazolnunk, jelentősen előreléphet a csapat. Meggyőződésem, hogy ebben az esetben a tabella elején kell keresni a Fehérvárt” – nyilatkozta a korábbi kapus a rijekai lehetőség felvetésekor a Nemzeti Sportnak, amit (lerövidítve) a Sesvete esetében megismételt.

A monológ második mondata telitalálat, a többi igazságtartalma bizonytalan.

Marijan Vlak mindenesetre kívülállóként figyelheti a prófécia beteljesülését vagy pusztába kiáltott voltát.

Feltéve, hogy egyáltalán érdekli még...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik