Jól hajráztak a magyarok

TÓTH ANITA jelenti ZlínbőlTÓTH ANITA jelenti Zlínből
Vágólapra másolva!
2007.08.27. 00:01
Címkék
Szabó Gergő a legjobb magyarként a 17. helyen végzett a Barum-ralin, amelyen ifjabb Tóth János a szuperraliszabálynak köszönhetően folytatni tudta a küzdelmet, szakaszmásodik helyet is szerzett.

„Lassan megtapasztalom, mi ként kellene vezetni ezt az autót ahhoz, hogy gyorsak legyünk vele” – mondta ifjabb Tóth János a Barum-rali végén, ami nála azt jelenti, végre kezd öszszebarátkozni a Peugeot 207 S2000-essel. Ez az időeredményekben is megmutatkozott: a hétszeres abszolút bajnok vasárnap egy szakasz kivételével folyamatosan a legjobb nyolc között végzett, sőt az utolsó gyorsaságin másodikként ért célba a helyiek vbmenője, Roman Kresta mögött 2.4 másodperccel lemaradva.

„Azt is tudom, hol hagytuk ott azt a két és fél másodpercet” – jegyezte meg „Janika”, utalva ezzel is arra, hogy tényleg rengeteg tapasztalatot szerzett a záró napon. Érdemes volt tehát folytatni a versenyt, annak ellenére, hogy tízperces büntetést kapott, és csupán a szuperraliszabálynak köszönhetően versenyezhetett tovább. (Ifjabb Tóth a szombati utolsó előtti szakaszon nekicsúszott egy útpadkának, két defektet kapott, és megsérült a futómű is.)

A végeredmény ezek után nem volt lényeges, a páros be sem állt a parc fermébe (egyébként a 20. helyen végzett), a pilóta pedig nem fájdította a szívét azzal, hogy belegondol, mi lett volna, ha… Nos, mi kiszámoltuk: ha levonjuk a tízperces büntetést, amit a két nem teljesített szakasz miatt kapott, a harmadik helyen végzett volna. Szabó Gergő és Köhler Zoltán pompás hangulatban fejezte be a versenyt: remek hajrával hét helyet javítottak a záró napi hat gyorsaságin. A legjobb részeredményük egy 12. hely volt. A vagányságáról és látványos vezetési stílusáról ismert pilóta a rajt előtt azt mondta, elégedett lenne, ha húszon belül végeznének, ez végül sikerült nekik. Vasárnap azért még volt részük egy hajmeresztő kalandban: a harmadik szakaszon megpördültek, átrendeztek egy villanypásztort, de az autónak szerencsére nem lett baja. „Rég versenyeztem ilyen hosszú és nehéz viadalon, de a végére úgy belelendültem, hogy tudnék még teljesíteni néhány gyorsaságit…” – összegzett Szabó.

A Suzuki Ignisszel versenyző Pénzes Zsolt féktelenül autózott a záró napon – szó szerint, mert a szakaszok végére általában már gondot okozott neki a hirtelen lassítás. Reggel veszített fél percet, mert túlcsúszott az egyik kanyarban, az eredménnyel (28. hely) viszont elégedett. Hát még azzal, hogy a kategóriájában a negyedik leggyorsabb volt!

A viadalon a végső győzelmet a francia Nicolas Vouilloz szerezte meg, ám nem ünnepelhetett önfeledten, mert történt egy halálos baleset: a harmadik gyorsaságin a 81-es rajtszámú Opel Astra lecsúszott az útról, és egy fának ütközött. A navigátor, Ludek Kocman életéért órákig küzdöttek az orvosok, ám végül nem tudták megmenteni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik