Veszélyes a dinoszaurusz

BORBOLA BENCE, VOLESZÁK GÁBORBORBOLA BENCE, VOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.08.13. 23:26
Címkék
A Bundesliga első osztályának egyik patinás egyesülete, a Hamburg lesz csütörtökön 19 órától a Bp. Honvéd ellenfele a Szusza-stadionban az UEFA-kupa-selejtező második körében. Amíg a német klub megfigyelője szombaton Pakson jegyzetelt szorgalmasan, Vass László a Hamburgot térképezte fel. A piros-fehérfeketék tudják, mire számíthatnak, és olyan eredményt szeretnének elérni, amelynek visszhangja lesz.

A német bajnokság 1963-as indulása óta a Hamburger SV az egyetlen labdarúgócsapat, amely megszakítás nélkül tagja az első osztálynak – ezért aztán a szurkolók a liga dinoszauruszának becézik.

Az észak-németországi csapat a 2006–2007-es bajnokságban a hetedik helyen végzett, s elindulhatott az Intertotókupában, mivel az erre eredetileg jogosult Nürnberg kupagyőztesként az UEFA-kupában vehet részt. A HSV aztán a moldovai Dacia Chisinau együttesét búcsúztatta (1–1 idegenben, majd odahaza 4–0-s győzelem), s most az UEFA-kupa első körébe jutáshoz a Honvéd csapatával sorsolták össze.

„Természetes, hogy örültek a hamburgi vezetők – szögezte le Dieter Matz, a Hamburger Abendblatt című lap sportrovatának munkatársa arra a felvetésünkre, hogy nem lehetett nem észrevenni az elöljárók boldogságát, amikor kiderült, a magyar csapat lesz a HSV ellenfele. – Ne higgye, hogy azért mosolyogtak, mert azonnal elkönyvelték magukban a biztos továbbjutást. Inkább fellélegeztek, mert európai városba, Budapestre utazhatnak, és nem kell olyan túrán részt venniük, mint amilyen a moldovai út volt.”

Persze ne legyenek kétségeink: a németek így is a párharc esélyesei, ám erről egyelőre nem szeretnének beszélni, úgy vannak vele ugyanis, hogy a világért sem szeretnének semmit elkiabálni.

„Nigel de Jong, a csapat holland középpályása azt mondta legutóbb, ódzkodik attól a kijelentéstől, hogy ők lennének a favoritok – árulta el Dieter

Matz, majd gyorsan magyarázattal is szolgált: – Széttárta ugyanis karját az újságírók előtt, és megkérdezte: látták már egyáltalán játszani a Budapest Honvédot?”

A játékos megnyilvánulása bizonyítja, hogy a németek egyelőre nem nagyon ismerik magyar ellenfelüket, és vannak annyira jólneveltek, hogy látatlanban nem beszélnek a párharc végkimeneteléről. Huub Stevens, a HSV holland edzője azonban nem vesztegette az időt, és megfigyelőket küldött Magyarországra, hogy feltérképezzék ellenfelük játékát.

A múlt héten a Bp. Honvéd Fehérvár elleni, hazai pályán lejátszott mérkőzését (5–1) figyelték a németek árgus szemekkel, és mivel a holland mester Supka Attila csapatának idegenbeli játékát is szerette volna jobban megismerni, a Paks elleni találkozóra (3–0) szintén küldött egy megfigyelőt. Ulrich Nikoliaski valószínűleg már a hatvanas éveit tapossa, mégis jó nebuló módjára jegyzetelt, és szorgalmát bizonyítja, hogy lefújáskor jókora köteg papírral a hóna alatt távozott lapunk korábbi szakértője, Miriuta László társaságában.

„A jegyzeteket gyorsan kiértékelik a németek, aztán annak megfelelően készül fel a csapat a csütörtöki összecsapásra – árulta el Dieter Matz, majd unszolásunkra némi esélylatolgatásba is belement. – Személyes véleményem az, hogy a Hamburg idegenben megelégszik egy döntetlennel, majd a viszszavágón, hazai pályán, telt ház előtt kiharcolja a továbbjutást. Abban azonban biztos vagyok, remek párharc lesz, a Honvédot pedig képesnek tartom rá, hogy felnőjön a feladathoz, és jócskán megnehezítse a HSV dolgát.”

És ami a Honvédot illeti.

A kispestiek ellenfelét az előző körhöz hasonlóan (akkor a moldovai Nistru Otaci ellen játszottak) ezúttal is Vass László térképezte fel, és megerősítette, amit mindenki elismer: a Hamburg bombaerős csapat.

„A nyáron válogatott játékosokat igazoltak, azt hiszem, most felesleges lenne órákon át egyenként dicsérni őket – mondta Vass László. – Nekünk csapatszinten kell gondolkodnunk, és örömmel jelenthetem, egy-két apróbb hiányosságot azért felfedeztem a hamburgiak védekezésében.”

Vass László szerint a németek két belső védője néha túlságosan egy vonalban védekezett, ráadásul nem kellően segítették ki egymást, ami pedig a szélső hátvédeket illeti, a Hamburg ott is bizonytalannak tűnt.

„Abraham gyorsaságát talán ki tudjuk majd használni – vélekedett Vass László. – Ami viszont figyelmeztető: a támadójátékban hihetetlen kreatívnak tűnt a Hamburg, a rohamozásban részt vevő négy-öt labdarúgója nagyon veszélyesen futballozik. A szombati, Hannover elleni mérkőzésen rövid passzokkal úgy játszották át az ellenfél védelmét, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. A szöglet- és szabadrúgásaik kegyetlenek, kivitelezésükben annyi variációt kombináltak, hogy alig győztem jegyzetelni. A Hannover elleni mérkőzésen is egy ilyen elmozgásos szabadrúgás-variációból lőtték a gólt.”

A Honvéd másodedzője a találkozót követően hosszasan beszélgetett a Hannoverben légióskodó Huszti Szabolccsal, akivel korábban a Ferencvárosban már dolgozott együtt. A magyar futballista is megpróbált segíteni Vass Lászlónak.

„Huszti Szabolcs a pályán is tapasztalhatta, mennyire nehéz a Hamburg ellen védekezni – folytatta Vass László. – Egy-két apróságra ő is felhívta a figyelmemet, észrevételei mindenképpen a hasznunkra lesznek majd. A lényeg, hogy tudjuk, mire számíthatunk a német csapat ellen, és valóban olyan eredményt szeretnénk elérni, amelynek jelentős visszhangja lesz.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik