„Már nem vágyom haza”

SZALAY TAMÁS LAJOSSZALAY TAMÁS LAJOS
Vágólapra másolva!
2007.05.09. 23:36
Címkék
A Hibernian magyar csatára, Sowunmi Thomas jól érzi magát Skóciában, és egyelőre nem tervezi, hogy hazatér Magyarországra. Ugyan nem teljesen elégedett teljesítményével, de úgy érzi: számítanak rá a szebb időket is megélt, kupagyőztes csapatban.

Bár nem hord skótszoknyát, mégis úgy tűnik, megszokta a skóciai életet.

Megszerettem a skót fővárost és a skótok életstílusát is – mondta Sowunmi Thomas. – Gyakran megismernek az utcán, és még az ellenfél szurkolói is kedvesen fogadnak. Furcsa, mert amíg én nem vagyok elégedett a teljesítményemmel, a szurkolók elismerik a munkámat. Rúgtam ugyan egy gólt és három kapufát is, mégsem játszottam eleget. Ha nem csereként állok be, általában az a feladatom, hogy kifárasszam az ellenfél csapatának védőit, majd beküldik a másik csatárt, akinek már könnyebb dolga van a pályán. Ezzel együtt úgy érzem, az edzők számítanak rám. Itt nem számít, ki honnan jön, csak a mutatott teljesítmény. Igazolhatnánk Ronaldinhót is a csapathoz, ha nem dolgozik keményen, nem fér be a kezdő tizenegybe.

Huszonnyolc évesen már szinte veteránnak számít

A szezon végéig szól a szerződése. Marad-e a jelenleg hatodik Hiberniannál?

Nagyon fiatal együttesről van szó, huszonnyolc évemmel a második legöregebb vagyok, már szinte veterán. A többiek tizennyolc és húsz év közöttiek, s várható a további fiatalítás. Itt végső soron utánpótlás nevelés folyik: felhozzák a fiatalokat, felnevelik, és eladják őket a nagyobb csapatoknak. Szívesen maradnék a Hiberniannál, de ha jobb ajánlatot kapnék, elgondolkodnék a váltáson. Társaim közül többekkel már közölték, hogy nem hosszabbítják meg a szerződésüket. Nekem még nem mondtak ilyet, tehát elképzelhető a folytatás. Ha marasztalnak, nem zárkózom majd el a tárgyalástól.

Mennyire más iramú a skót bajnokság, mint az angol Premier League? Pörgősebbek, keményebbek az itteni játékosok. Kétségtelenül agresszívebbek a skótok az angoloknál, de nem mondhatom, hogy alattomosak lennének. Vannak durva belépők, de akkor is rendre a labdára mennek. A Hibernian technikás, jó csapat, igaz ugyan, hogy amióta megnyertük a Skót Kupát, mintha balszerencse kísértene minket, mert sorra veszítjük el a meccseket. Országszerte úgy tartják, hogy a legjobb passzjáték a miénk, ám ez is kevés, főleg ha a nagycsapatok ellen játszunk. A nevesebb klubokat mintha a bírók is segítenék. Legutóbb például az Aberdeen ellen játszottunk, méghozzá afféle tinicsapattal. Vezettünk kettő egyre, majd hirtelen kaptunk két piros lapot, az egyiket szerintem teljesen indokolatlanul. Még a helyi sajtó is így látta.

Sok időt hagynak a célok elérésére

Hamarosan diplomás sportmenedzser lesz a TF-en. Ebbéli minőségében és a skót bajnokság csatáraként milyennek látja a magyar futball jelenlegi helyzetét?

Volt egy edzőm, aki azt mondta: jók a magyar játékosok, csak az agresszivitást öszszetévesztik a durvasággal. Ha pedig az ember durván játszik, nem jól játszik. Magyarországon ráadásul a keményebb, rámenősebb, de nem durva játékot a bírók gyakran nem engedik, s ezzel megölik a focit. Az itteni szurkolók rég hazamennének, ha annyi szabálytalanságot ítélnének a meccseken, mint otthon. A magyar szurkolók és a klubvezetők többsége ráadásul türelmetlen, pedig a csapatépítéshez idő kell, az eredmények nem mindig jönnek azonnal. Otthon az a jellemző, ha nem jönnek a sikerek, lecserélik az edzőt. Skóciában kitűzik a célt, s hagynak négy-öt évet a szakembernek, hogy elérje, de közben engedik dolgozni.

Csak egy alkalommal, a holmijáért jött haza

Honvágy? Már nem vágyom haza. A szerződés aláírása óta egyszer voltam otthon, akkor is csak azért, hogy elhozzam a holmijaimat. Köszönöm, jól érzem magam Skóciában. Játszik még Sowunmi Thomas magyar csapatban? Sohase mondd, hogy soha, de tény, ameddig lehet, kint szeretnék maradni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik