Parádés gólok a fiatalok rangadóján

Pajor-Gyulai László, Somogyi ZsoltPajor-Gyulai László, Somogyi Zsolt
Vágólapra másolva!
2006.11.25. 02:53
Címkék
Igazán tempós, élvezetes, gólgazdag mérkőzést hozott a magyar futballban üdítő módon a fiatalítást előtérbe helyező Újpest és MTK rangadója. A szurkolók szép gólokat láthattak, az MTK szurkolói azonban a győzelem mellett szomorkodhatnak: a csapat legígéretesebb tehetsége, Németh Krisztián megsérült. A támadónak – aki gólt is szerzett a mérkőzésen – a bal szárkapocscsontja zúzódott, a Szusza Ferenc Stadionból a Sportkórházba vitték mentővel.
Sándor György (alul) hátára vette Korcsmár Zsoltot és Tóth Balázst, de a labdát Balogh Béla fejelte el?
Sándor György (alul) hátára vette Korcsmár Zsoltot és Tóth Balázst, de a labdát Balogh Béla fejelte el?
Sándor György (alul) hátára vette Korcsmár Zsoltot és Tóth Balázst, de a labdát Balogh Béla fejelte el?
Sándor György (alul) hátára vette Korcsmár Zsoltot és Tóth Balázst, de a labdát Balogh Béla fejelte el?
Sándor György (alul) hátára vette Korcsmár Zsoltot és Tóth Balázst, de a labdát Balogh Béla fejelte el?
Sándor György (alul) hátára vette Korcsmár Zsoltot és Tóth Balázst, de a labdát Balogh Béla fejelte el?



Annak ellenére, hogy a találkozó előtt nyolc pont volt a két csapat között a különbség, egyértelműen rangadónak volt minősíthető a Borsodi Liga 15. fordulójának nyitó mérkőzése, az Újpest– MTK – magyar szinten legalábbis mindenképpen. Amellett, hogy a jelenkori magyar futball legjobbjai közé sorolandó a két csapat, a kilencven perc arra a kérdésre is választ adhatott: jó úton jár-e a fiatalítást igen komolyan vevő két együttes?

Nem emelte a lila-fehérek átlagéletkorát, hogy eltiltás miatt hiányzott a rutinos Erős Károly, és Valére Billen nem számíthatott péntek este Vaskó Tamásra sem. A hazaiak így négy védővel, előtte egy szűrővel (Korcsmár Zsolt), három középpályással, két csatárral kezdtek, míg az MTK a 4–2–3–1-es hadrendet választotta. Az alkalmilag összeállított újpesti védelem kritikája volt, hogy a negyedik percben Németh Krisztián már ziccerbe kerülhetett volna, ha Balajcza Szabolcs nem figyel kellően. Élénk iramban zajlott a találkozó, és Sándor György lövése jelezte, hogy a hazaiak esetleg meglephetik a szervezetten védekező kék-fehéreket.
Az MTK labdabiztos játékosai révén próbálta uralni a játékot, ám a csapat Kriston Attila hibáját követően hátrányba került (amúgy az agresszív szerelés mellett Sándor György jó ütemű csele és pontos passza kellett a vezető gólhoz – Tisza Tibornak már nem volt nehéz dolga...).

Rajczi Péter megsérült, helyette Hullám Attila lépett pályára, s a váltás szerkezeti módosítással is járt: a cserejátékos ugyanis a jobb oldalra került, Sándor György beljebb húzódott Tisza Tibor mellé, és Kovács Zoltán maradt az egyetlen ék. A kiegyenlített mezőnyjáték után magyar pályán ritkán látható összjáték végén egyenlített az MTK: néhány gyors és pontos passz után a vendégek látványosan szétzilálták a lilák védelmét.

Böjte Attila sérülése miatt aztán a szünetben már másodszor kényszerült cserére Valére Billen, és ekkor Korcsmár Zsolt lépett vissza a védősorba. A játékrész elején sokkal tervszerűbben és céltudatosabban futballozott a vendégcsapat, így nem volt meglepő, hogy újabb gólt szerzett (nem mellékesen pedig Hrepka Ádám megmozdulásáért érdemes volt végigfagyoskodni a péntek estét a Megyeri úton).
A vereséggel az Újpest elgondolkodtató statisztikát mondhat magáénak: az első tizenhárom fordulóban hat gólt kapott, és ugyanennyit az előző két fordulóban, hármat Székesfehérvárott és hármat most.

S bár Tisza Tibor lemásolta a múlt heti, az FC Fehérvárnak lőtt gólját, hiszen a jobb felső sarokba tekerte a labdát szabadrúgásból, s bár mindent megtett az egyenlítésért az Újpest, a fellazuló hazai védelmet átjátszva az MTK több ziccert is kialakított, és szervezettebb, eredményesebb futballjával megérdemelten nyerte meg a tempós és a gólok miatt igazán emlékezetes mérkőzést.
Az állás
1. MTK 15121232–12+2037
2. Zalaegerszeg1492326–17+929
3. DVSC-TEVA1483324–12+1227
4. Újpest1582520–12+826
5. Fehérvár1481520–15+525
6. Győr 1455418–14+420
7. Pécs 1455418–18020
8. Diósgyőr1461716–19–319
9. Paks 1453615–16–118
10. Tatabánya1452724–27–317
11. Vasas1452713–21–817
12. Sopron1452712–20–817
13. Kaposvár1442815–21–614
14. Honvéd1434717–22–513
15. REAC 1433819–32–1312
16. Vác 1414911–22–117
---- VALÉRE BILLEN azt sem bánja, hogy kikaptak

– Bár kikaptak, cseppet sem tűnik csalódottnak. Ez azt jelenti, hogy elégedett a csapatával?
– Nagyon jó meccset játszottunk, a nézők kiválóan szórakozhattak. A játékosaim minden labdáért derekasan megküzdöttek, kihozták magukból azt, amire ezúttal képesek voltak, és számomra ez fontosabb, mint az, hogy kikaptunk.

– Ön szerint mi döntött az MTK javára?
– Elsősorban az, hogy jelenleg jobb csapat a miénknél. A fiatalokra épülő folyamat, amelyet mi a nyáron elkezdtünk, az MTK-nál már évek óta zajlik, és ennyivel kétségtelenül előttünk jár a csapat. Sok begyakorolt játékhelyzetet ismernek, és azokat kiválóan alkalmazzák.

– Mit gondol, vereségükben közrejátszott, hogy Vaskó Tamásra, az egyik legstabilabb védőjére nem számíthatott?
– Nyilván, de nem ez a lényeg. A legfontosabb az, hogy nem játszottunk rosszul, és mindent megtettünk a siker érdekében. Tetszett a csapat játéka. ---- GARAMI JÓZSEF a harcosságot dicsérte
– Amikor hátrányba került a csapata, hitt a győzelemben?
– Természetesen, hiszen még sok volt hátra. A mérkőzés rangadónak indult, és szerencsére az is maradt. Elmondható, hogy ez nagy küzdelem volt, és a színvonalra sem lehetett panasz.

– Mivel kerekedtek az Újpest fölé?
– A kezünkre játszott, hogy a második félidőben a házigazda minden erejét latba vetette az egyenlítés érdekében, és így több lehetőségünk volt kontratámadásokat vezetni. Ezek mindig veszélyesek is voltak, és kicsit több figyelemmel korábban eldönthettük volna a három pont sorsát. Nagyon sportszerű volt a találkozó, balszerencsére mégis többen megsérültek.

– Mi a véleménye Czvitkovics Péter lezserül kihagyott ziccereiről?
– Nem hiszem, hogy lezserség lett volna, egész egyszerűen rosszul döntött. Czvitkovics a magyar mezőny egyik legtechnikásabb játékosa, szerintem nem koncentrált eléggé, azért hibázta el a helyzeteit. Szerencsére a csapat most ennek nem látta kárát. ---- Kórházban a tinicsatár

Több játékos is kimondottan balszerencsés volt a péntek esti összecsapáson. A lila-fehéreknél Rajczi Péter, Böjte Attila és Tóth Balázs sérült meg, igaz, utóbbi hosszas ápolás után visszatérhetett a pályára.

A vendégeknél az egyik legnagyobb tehetségnek tartott Németh Krisztián gólt szerzett, majd egy ártalmatlannak tűnő szituációt követően le kellett cserélni. Többen is úgy hallották, hogy reccsent a csont, amikor a csatár a földre került... Először az MTK orvosa, dr. Szilágyi György vizsgálta meg, sőt újpesti kollégája, dr. Lejkó Dezső is belátogatott a vendégöltözőbe, megnézni, mi történt a játékossal, s csatlakozott hozzájuk a játékost kórházba szállító mentő orvosa is. Németh Krisztián bal szárkapocscsontja sérült meg, a rögtönzött konzílium résztvevői úgy gondolták, nincs törés.

A kórházban megröntgenezték a sérült lábát, s kiderült, tényleg nincs, csak erős zúzódás, ami bő egyhetes kihagyást jelent. Németh elmondta, pontosan nem emlékszik, mi történt, de azt tudja, nem volt szabálytalan az ellenfele, egy rossz mozdulat miatt sérült meg. ---- 25. perc: Sándor György a balösszekötő helyén gyönyörű csellel csapta be Rodenbüchert, majd az ötös sarkánál járva észrevette, hogy a másik oldalon Tisza őrizetlenül áll, elégurította a labdát, ő pedig kilenc méterről, jobbal, az üres kapu bal oldalába helyezett.
1–0
35. perc: Németh Krisztián a bal oldalon nagyszerűen fordult le védőjéről, aki visszahúzni sem tudta, majd Hrepkához passzolt, ő pedig a szélen érkező Pollák elé gurított. Pollák a középre futó Németh Krisztián elé adott, a csatár pedig egyből, hét méterről a kapu jobb oldalába lőtte a labdát.
1–1
38. perc: Hrepka a saját térfeléről indulva nagy lendülettel húzott el az újpesti védők között, végül kicsit balra sodródva zavartalanul lőhetett, de 15 méterről, jobb belsővel a bal felső sarok fölé küldte a labdát.
42. perc: Kanta az újpesti térfél közepéről a jobb oldalon kilépő Bori elé fejelt, ő vezette egy darabig a labdát, majd az alapvonal közelébe érve a középre érkező Hrepkához passzolt, ő pedig négy méterről a kapu közepébe gurított.
1–2
63. perc: Pollák beadott, és az újpesti védők csak lesték, amint Hrepka középen, 13 méterre a kaputól jobbal megszelídítette a labdát, majd mielőtt az leesett volna, ballal a bal felső sarokba zúdította.
1–3
74. perc: Tisza végezhetett el szabadrúgást balról, a tizenhatos és az oldalvonal közötti területről, és jobbal pazarul tekerte a labdát a jobb felső sarokba.
2–3
84. perc: Kanta József ziccerbe hozta Czvitkovicsot, aki komótosan célozhatott is, de 12 méterről az égbe lőtte a labdát.
88. perc: Kriston adott gólpasszal felérő átadást Czvitkovicsnak, akinek most is volt ideje eldönteni, hova helyezze a labdát, de ő a vetődő Balajczát találta el. ---- A hazai kapus, Balajcza Szabolcs a gólokról nem tehetett. A védők többször is bizonytalanok voltak, gyakran átjátszották őket. Sándor György az első gól előtt csodálatos megoldást választott, ám később eltűnt a mezőnyben. Tisza Tibor jól játszott, két gólja közül a második élményszámba ment. Tóth Balázs nagyon sokat futott, rengeteg labdát szerzett, s azokat jól is játszotta meg. A két csatár küzdött, de nem sok vizet zavart. Az MTK kapujában Végh Zoltánnak nem volt szüksége bravúrra, a védelem jól állt a lábán, Kriston Attila viszont sok labdát eladott. Pollák Zoltán nagyszerűen játszott, kiváló labdákat adott a társaknak, és átjátszani is nehéz volt. Bori Gábor az első félidőben gyengébben produkált, utána feljavult, veszélyesebb lett. A mezőny legjobbja, Hrepka Ádám két gólt szerzett, s a második egészen parádés volt. Sérüléséig Németh Krisztián is veszélyesen futballozott. Czvitkovics Péter gólokat szerezhetett volna, de helyzeteit elszórakozta.

STATISZTIKA

Kapura tartó lövés, fejes:
8:11 (4:4)

Kaput eltaláló lövés, fejes:
3:5 (2:2)

Szabálytalanságok:
9:11 (6:6)

Lesek:
2:2 (1:1)

Szögletarány:
7:6 (4:5)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik