A jobb helyett a bal kéz lendült

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.07.17. 00:26
Címkék
Shane Mosley a hatodik menetben technikai K. O.-val győzött Fernando Vargas ellen Las Vegasban, a tét nélküli nagyváltósúlyú mérkőzésen. A spanyol Javier Castillejo Hamburgban szintén technikai K. O.-val vette el az övet a WBC középsúlyú címvédőjétől, a német Felix Sturmtól. A WBA félnehézsúlyú világbajnoka, a francia Fabrice Tiozzo cirkálósúlyban könnyű győzelemmel tért vissza.


Ami azt illeti, a bokszhétvége hozott meglepetést. Tulajdonképpen még a 34 éves amerikai Shane Mosley (43–4, 37 K. O.-T. K. O.) honfitársa, a 28 esztendős Fernando Vargas (26–4, 22) elleni győzelme is némileg az. Maga Thomas Hauser, az egyik leghíresebb amerikai bokszszakíró is azt jósolta, hogy Vargas – ha megosztott pontozással is – nyerhet. Hauser előtte pontról pontra levezette, miért jobb bunyós Mosley, mégis Vargasra adta a voksát…

Nem volt világrengető meccs, Mosley végig irányított, kézzel és lábbal is gyorsabb volt, mint ellenfele. Az ötödik menetben Vargas ismét megsérült, mint a februári összecsapásukon, csak most nem a bal, hanem a jobb szeme. A hatodik menet hozta meg a döntést: Mosley jobbhoroggal kezdte a menetet, erre Vargas még válaszolt, de Mosley egy balhoroggal leterítette. Vargas még fel tudott állni, ám Mosley lefiniselte, és Kenny Bayless mérkőzésvezető 2:38 percnél beszüntette a küzdelmet.

A szemtanúk szerint Sugar Shane Mosley legutóbb öt éve bokszolt ilyen jól, amikor a Bokszvilágtanács (WBC) veretlen váltósúlyú világbajnoka volt. Vargas ezt mondta: „Elkapott egy ütéssel. Nem vártam, hogy balhoroggal rendít meg, a jobb kezére számítottam.”

„Ez olyan kombináció volt, amelyet apámmal direkt Vargas ellen dolgoztunk ki. Egyébként észrevettem, hogy testre megdolgozható. Ezért tudtam végül kiütni” – mondta „Sugar” Shane az apjával, egyben trénerével, Jack Mosleyval kidolgozott tervről. (Nem vitás, hogy Sugar Ray Robinson és Sugar Ray Leonard után Mosley is méltó viselője a Sugar becenévnek).

Ami a jövőt illeti: egyértelmű, hogy a vesztes, Vargas elhagyja a súlycsoportot. Erre a találkozóra is a súlyhatáron mérlegelt, alkatának a középsúly jobban megfelelne. Ennek ellenére a jövőt firtató kérdésre nem adott egyértelmű választ: „Beszélnem kell a feleségemmel és a családommal, aztán meglátjuk, mit teszünk.”
Az SI.com Sweet as sugar, azaz Édes, mint a cukor című cikkében méltatja Mosleyt, s nem mellékesen a bokszipar is beindult: nem telt el fél óra a meccs után, és a secondsout.com már arról cikkezett, hogy a megtáltosodó Mosley nem bokszolhat mással, csak Oscar De La Hoyával vagy Floyd Mayweather juniorral… Már a dátumok is röpködnek: az idén november vagy jövő február. Amilyen imponálóan győzött Mosley Vargas ellen, miért ne verhetné meg Mayweathert? Ám a boksz világában ezek csupán álkérdések. A pénz mindenre talál megoldást. Furcsa, de igaz, a Mosley–De La Hoya mérkőzésnek egy akadálya van: azóta, hogy Mosley másodszor is legyőzte a Golden Boyt, üzleti partnerek lettek, és megfogadták, harmadszor már nem bokszolnak egymás ellen. Persze van az a pénz… Sőt a levegőben lóg a De La Hoya– Mayweather mérkőzés is. Ám ezzel is van gond: kérdés, hogy Floyd Mayweather Senior felkészíti-e saját fia ellen az Aranyifjút, ugyanis ő az edzője.

A nagy vízen innen egyetlen kérdést kellett csak rövidre zárni szombat este: a 38 éves spanyol Javier Castillejo (61–6, 41) Hamburgban a tizedik menetben technikai K. O.-val verte meg a 27 éves címvédő német Felix Sturmot (25–2, 11) a WBC-szervezet középsúlyú vb-övéért. Castillejo nem mindennapi tettet hajtott végre, mert a WBC-nél öt év elteltével lett világbajnok, korábban nagyváltósúlyban is volt már vb- öve! De a Color Line Arena a nagy meccseken eddig csak Erdei Zsoltnak hozott szerencsét. Dariusz Michalczewski itt kapott ki Julio César Gonzáleztől és Fabrice Tiozzótól, s múlt szombaton Sturm is betlizett. Mintegy hatezer néző szeme láttára a remek kondícióban lévő spanyol kerekedett felül.

Fabrice Tiozzo (48–2, 31) is visszaólálkodott a kötelek közé, a Bokszvilágszövetség (WBA) félnehézsúlyú világbajnoka szombaton Le Cannet-ben a nicaraguai Henry Saenzet (13–4–1) verte meg ötödik menetes knockouttal. Tiozzo egyébként nem félnehézsúlyban, hanem cirkálósúlyban tért vissza. A francia terveiben november 18-án párizsi címvédő mérkőzés szerepel, de Erdei szóba sem jöhet, mert a félnehézsúlyú övért a Silvio Branco–Manny Siaca bunyó győztese állhat sorba Tiozzónál.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik