Tisztelet a külföldön élőknek

BERTA MIHÁLYBERTA MIHÁLY
Vágólapra másolva!
2006.05.07. 01:41
Címkék
Szombat délután Belgiumban – a 6.2 kilométeres prológgal – megkezdődött a világ egyik legrangosabb országúti kerékpáros körversenye, a 89. Giro d’Italia.
Paolo Savoldelli a címvédés reményében vágott neki a háromhetes viadalnak
Paolo Savoldelli a címvédés reményében vágott neki a háromhetes viadalnak
AFP
Paolo Savoldelli a címvédés reményében vágott neki a háromhetes viadalnak
Paolo Savoldelli a címvédés reményében vágott neki a háromhetes viadalnak
Paolo Savoldelli a címvédés reményében vágott neki a háromhetes viadalnak
AFP
Paolo Savoldelli a címvédés reményében vágott neki a háromhetes viadalnak

A külföldi rajtszínhely nem egyedi az olasz körverseny történetében; a korábbi nyolcvannyolc Giróból nyolc szintén Itálián kívül indult útjára. Ráadásul az idei helyszínválasztás nemcsak a gyönyörködtető változatosságot jelenti, hanem tiszteletadás is, Belgium vallon területén ugyanis a második világháborút követően sok olasz állampolgár vállalt munkát, napjainkban is mintegy háromszázezer itáliai él a régióban. A szervezők szerint egyébként az országhatáron túl élők is megérdemlik, hogy testközelből láthassák az országúton hömpölygő karavánt.

Már csak azért is, mert az olaszok túlnyomó többsége valósággal megőrül a körverseny három hete alatt, főleg ha hazai versenyzőn feszül az összetettben vezetőnek járó rózsaszín trikó, a maglia rosa. Ez egyébként gyakori jelenség a Girón, az elmúlt tíz versenyből például kilencszer olasz kerékpáros állhatott fel a záró napon a győzelmi pódiumra. A nem mindennapi sorozat az idén is folytatódhat, még akkor is, ha a verseny szervezői nem könnyítették meg a honi kedvencek életét, hiszen olyan nehéz útvonalat állítottak össze, amelyre már régóta nem volt példa. A 21 szakaszból tízet sík terepen kell majd teljesíteni, nyolc etap pedig a hegyekben lesz, ezek közül négy hegyi befutóval zárul. A verseny legmagasabb hegye a 2618 méteres Passo di Gavia, míg a prológon kívül lesz még egy 50 kilométeres egyéni és egy 38 kilóméteres csapatidőfutam is.

Ami az esélyeket illeti: meglepetés lenne, ha nem olasz versenyző nyerne az idén is, főképp, hogy a hazai menők közül szinte mindenki rajthoz áll. A 22 induló csapat 198 versenyzője között ott lesz a címvédő, az szombati időfutamban leggyorsabb Paolo Savoldelli, aki az idén is nyerhet. A Sólyom becenévre hallgató kerékpáros egy hete többek között Bodrogi Lászlót megelőzve nyerte meg a Romandiai körverseny nyitó szakaszát, ám a viadalt gyomorfájdalmaira hivatkozva már nem fejezte be. Ennek ellenére jó formában van a Discovery Channel bringása, akit nagyon erős csapat segíti majd a három hét során, Lance Armstrong egykori vízhordói közül hat Olaszországban is ott lesz.

Szintén az esélyesek között kell megemlíteni két korábbi bajnokot: a 2004-ben győztes Damiano Cunego tavaly duplázni szeretett volna, akkor nem sikerült neki, ám a Lampre versenyzője most megpróbál revánsot venni, s az idén mutatott formája alapján nem is reménytelenül. Kétszeres Giro-győztesként vág neki az idei 3526 kilométernek Gilberto Simoni, aki tapasztalt versenyzőkkel megerősítve próbálja meg begyűjteni harmadik elsőségét. Savoldelli legnagyobb kihívójaként emlegetik Ivan Bassót, ami a versenyző kvalitásait és csapatának erősségét ismerve helytálló, kérdés azonban, hogy a kis olasz mennyire akarja magát kihajtani a Tour de France előtt, ahol Armstrong visszavonulása után az egyik első számú favorit lehet. Ugyanez igaz a német Jan Ullrichra is, ám a francia körverseny örök másodikja az előzetes hírek szerint csak felkészülési versenynek szánja a Girót, erejét pedig a júliusi Tourra tartogatja. Szólnunk kell még a szintén olasz Danielo Di Lucáról is: a Liquigas-csapat kerékpárosa tavaly sokáig az élen állt a Pro Tour-sorozatban, a tavalyi Girón pedig a negyedik lett. Az idén viszont elhanyagolta a tavaszi versenyeket, nyilván a ma kezdődő viadal kedvéért. A végső kérdés természetesen az idén is a hegyekben dől majd el.

Az elmúlt tíz év győztesei
2005: Paolo Savoldelli (olasz)
2004: Damiano Cunego (olasz)
2003: Gilberto Simoni (olasz)
2002: Paolo Savoldelli
2001: Gilberto Simoni
2000: Stefano Garzelli (olasz)
1999: Ivan Gotti (olasz)
1998: Marco Pantani (olasz)
1997: Ivan Gotti
1996: Pavel Tonkov (orosz)
Szakaszok
1.Seraing6.2 km
2. Mons–Charleroi/Marcinelle197 km
3.Perwez–Namur202 km
4.Wanze–Hotton193 km
5.Piacenza–Cremona38 km
6.Busseto–Forlì227 km
7.Cesena–Saltara236 km
8.Civitanova Marche–
Maielletta/Passo Lanciano171 km
9.Francavilla al Mare–Termoli127 km
10.Termoli–Peschici187 km
11.Pontedera–Pontedera 50 km
12.Livorno–Sestri Levante171 km
13Alessandria–La Thuile218 km
14.Aosta–Domodossola223 km
15.Mergozzo–Brescia189 km
16.Rovato–Trento/Monte Bondone173 km
17.Termeno–Plan de Corones133 km
18.Sillian–Gemona del Friuli210 km
19.Pordenone–
Passo di San Pellegrino224 km
20.Trento–Aprica 211 km
21.Museo del Ghisallo–Milánó140 km
Giro d'Italia, 1. szakasz
Seraing, 6.2 km, egyéni időfutam: 1. Paolo Savoldelli (olasz, Discovery Channel) 7:50 perc, 2. Bradley McGee (ausztrál, Frangaise des Jeux) 11 mp hátrány, 3. José Gutierrez Cataluna (spanyol, Phonak) 13 mp h., ...13. Ivan Basso (olasz, CSC) 23 mp h., ...15. Damiano Cunego (olasz, Lampre) 25 mp h., 16. Gilberto Simoni (olasz, Saunier Duval) 26 mp h., ...80. Jan Ullrich (német, T-Mobile) 49 mp h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik