Mészpont és pontosztozkodás

Pajor-Gyulai László, Somogyi ZsoltPajor-Gyulai László, Somogyi Zsolt
Vágólapra másolva!
2006.03.18. 02:15
Címkék
Nagy csata után döntetlen: nem látott kifejezetten jó meccset a közönség, ám a négy gól kárpótolhatta volna a szurkolókat – csakhogy három is büntetőből esett.
Egy éve Gellei Imre, a Ferencváros vezetőedzője még a másik kispadon foglalt helyet, így alaposan ismeri az egerszegi játékosokat. Mi több, negyedszázada éppen a ZTE-nél kezdte meg karrierjét az élvonalban, tehát rengeteg élmény fűzi őt mostani csapatának ellenfeléhez, ám aligha nosztalgiázott sokat ezen az estén. A Fradi veretlen, amióta ő irányítja, eltávolodott a kiesés széléről, és egy újabb győzelemmel szerette volna tovább erősíteni a pozícióját. Az egy hete Pápáról három pontot elhozó csapatban most kezdőként lépett pályára az akkor csereként remekül játszó Szalai Tamás és Alekszandar Bajevszki, ami azt sejtette, hogy a Ferencváros hazai pályán az első perctől fogva irányítani akarja a játékot.

Ehhez képest eleinte a ZTE kezdeményezett többet. Jobbára az egerszegiek birtokolták a labdát, kényelmesen és sokat adogatva igyekeztek megközelíteni a hazai kaput, bár ezzel a jól szervezett ferencvárosi védelmet nem állították nehéz feladat elé. A Fradi viszont azonnal felpörgette a ritmust, amint megszerezte a labdát, amellyel a társak a két gyors éket keresték, ők pedig a szélek felé mozdulva próbáltak rést találni a vendégek védekezésében, és ezek a próbálkozások már jóval több veszélyt rejtettek magukban. A házigazda meg is szerezte a vezetést, de Tímár Krisztián buta hibája után a vendégek ugyancsak büntetőből egyenlítettek, és így gyorsan elolvadt a hazai előny. Derekas küzdelemmel, de lényegében eseménytelenül teltek a percek a szünetig, egyik fél sem tudott igazán nehéz perceket okozni a másiknak.

A második félidő úgy kezdődött, hogy két perccel a folytatás után Fábián Mihály megszakította a mérkőzést. A ZTE egyenlítése után a gólszerző Sebők Vilmos csendre intette a hazai szurkolókat, akik ezen annyira felháborodtak, hogy a védő durvább szidalmazásába kezdtek, és ez már sok volt a bírónak.
A kényszerszünet után langyos, kocogós iramban futballoztak a csapatok és helyzetet továbbra sem tudtak kidolgozni. Aztán Darko Pericet őrizetlenül hagyták a ferencvárosi védők, aki önfeledten ünnepelte a gólját, de ezúttal is gyorsan érkezett az egyenlítés, a Fradi tizenegyesből válaszolt. Ezt követően a percek múlásával egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a ZTE cseppet sem volt elégedetlen az egy ponttal, a vendégek csak ritkán vállalkoztak előretörésekre, inkább a biztonságnak szentelték a figyelmüket. A Ferencváros sokkal ambiciózusabb volt, lelkesen, ugyanakkor rengeteg hibával játszott, és próbálkozásait ezért sem kísérhette szerencse. A hajrában szinte csak a házigazda támadott, de nem volt esélye a gólszerzésre a rutinos, s a döntetlent biztosan őrző Zalaegerszeg ellen. Végül is a pontosztozkodás igazságosnak mondható.

Percről percre

4. perc: A jobbösszekötő helyéről Tőzsér ívelt be bal lábbal szabadrúgást. A kapu elé élesen becsavart labdáról középen Tímár éppen csak lemaradt, így az a túlsó kapufa mellett úgy hagyta el a játékteret, hogy középen senki sem ért hozzá.
5. perc: Laczkó hozta fel a bal oldalon a labdát, egy csel után középre passzolt Tőzsérhez, aki az átvétel után tolt egyet a labdán, majd 25 méterről, bal lábbal, nagy erővel a kapu fölé lőtt.
12. perc: A lassan kibontakozó támadás végén Vasas ívelt be jól a ferencvárosi kapu elé, Sebők József pedig a tétlenkedő Botis mellől, nyolc méterről a kapu fölé fejelt.
16. perc: A pálya közepén Szalai hozta fel nagy lendülettel a labdát, a 16-oshoz érve hosszan tolta meg, amely így Bajevszki elé került. A macedón támadó háttal a kapunak jól beállt a labda elé, a szerelni próbáló Sebők Vilmos a lábát találta el. Tizenegyes! A büntetőt Jovánczai jobbal a jobbra elvetődő Varga Zoltán mellett a kapu közepébe lőtte.

1–0

19. perc: A bal oldalról Sebők József ívelt be jobb lábbal szabadrúgást. A kaputól hét méterre Sebők Vilmos próbált meg fejelni, ám Tímár hátulról két kézzel lerántotta, a játékvezető pedig ezúttal is a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest Sebők Vilmos jobb lábbal laposan a jobb alsó sarokba lőtte.

1–1

39. perc: Tímár passzolt Bajevszkihez, aki, miután egyetlen zalaegerszegi védő sem volt a közelében, kapura fordult, majd 19 méterről bal lábbal kapura lőtt, a pattogós lövést Varga Zoltán könynyedén hárította.
48. perc: A ferencvárosi közönség folyamatosan szidta Sebők Vilmost, s Fábián Mihály játékvezető megállította a játékot. Két perc szünet után folytatódhatott a mérkőzés.
51. perc: A jobb oldalról Sebők József ívelt be jobb külsővel, középen Tímár szorongatásából Montvai ki tudott szabdulni és előrevetődve a jobb oldali kapufa mellé fejelt.
59. perc: A bal oldalról Koplárovics ívelt be, a labda útjába azonban egy védő belelépett, így az a magasba perdült. A lehulló labdát Józsi próbálta megszelidíteni, ám a meglehetősen ügyetlen mozdulat után az éppen az érkező Peric elé került, aki futtából 13 méterről jobb lábbal a hosszú, jobb alsó sarokba lőtt.

1-2

61. perc: A jobb oldalon Takács Ákos tört be a tizenhatoson belülre. A ferencvárosi középpályást Vasas hátulról kézzel kibillentette, a játékvezető pedig ezúttal sem habozott, újabb büntetőt ítélt a Ferencváros számára. A tizenegyest Jovánczai jobb lábbal a bal alsó sarokba lőtte.

2-2

90. perc: A középpályáról Erős paszszolt a leshatáron álló Jovánczaihoz, aki egyedül törhetett kapura, a játékvezető azoban les miatt, tévesen, megállította a támadást. Az már más kérdés, hogy a ferencvárosi támadó aztán jobb lábbal 15 méterről a bal alsó sarok mellé lőtt.

Bizonyítvány

Kemenes Szabolcsnak nemigen akadt dolga, a gólokról nem tehetett. A védelemben találjuk a mezőny legjobbját, Sorin Botis átjátszhatatlan volt, remekül játszotta meg a labdákat, és gyakran választott elegáns megoldásokat. Tímár Krisztián az első vendéggól előtt hibázott. Laczkó Zsoltnak akadtak szép megmozdulásai, de gyakran észrevehetetlen volt. Alekszandar Bajevszki jól kezdett, de aztán nem sok vizet zavart, ellentétben Jovánczai Zoltánnal, aki értékesített két tizenegyest.

A ZTE kapusának, Varga Zoltánnak sem kellett megmutatnia, mit tud. Sebők Vilmos magabiztosan és higgadtan futballozott, biztos pontja volt a védelemnek. Vasas Zoltánt gyakran átjátszották, és a Fradi egyenlítő gólja előtt is ő szabálytalankodott. Darko Pericet a gólja és egy-két ügyes megoldása dicséri.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik