Hátrányban elért előny

KECSKÉS ISTVÁN, LIPCSEI ÁRPÁDKECSKÉS ISTVÁN, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2006.03.16. 01:53
Címkék
A három tizenegyeséből kétszer talált be az emberhátrányban lévő Debrecen az Újpestnek, mégis csak 1–0-ra nyert. De nyert.


„Talpra lila, hív a kupa!” – adta meg szerda este az alaphangot a Szusza Ferenc Stadion műsorközlője az Újpest–Debrecen mérkőzésnek. Ennek a két csapatnak a találkozója mindig igazi férfias küzdelem, így a szurkolók nem kis várakozással néztek a találkozó elé. Újpesti oldalon az borzolhatta a kedélyeket, hogy Rajczi Péter sérülése nem jött rendbe, így az első három tavaszi bajnoki mérkőzésen hat gólt szerző csatár csak a lelátóról figyelhette az eseményeket. A debreceni Komlósi Ádámnak is ki kellett hagynia kupameccset, a védő betegség miatt került ki az utazó keretből.

Supka Attilának ezen az estén még kétszer át kellett szerveznie csapata védelmét. Az igen feszült hangulatban kezdődő találkozón már a hetedik percben cserét kért Kiss Zoltán, helyére Bernáth Csaba állt, így a középpályára fel kellett lépnie Nikolov Balázsnak. Ez az átszervezés a legkevésbé sem zavarta meg a vendégeket, akik nem sokkal később büntetőhöz is jutottak. Az Újpest kapujában álló Illyés Dániel, aki eddig összesen három bajnokin lépett pályára a lila-fehéreknél, másodjára hárította Éger László tizenegyesét. Jegyezzük meg, hogy a Debrecennek ebben a szezonban már másodszor kellett fegyelmezetlenség miatt büntetőt ismételnie, más kérdés, hogy a Kaposvár ellen Éger László mindkétszer értékesítette a tizenegyest. Ez a fegyelmezetlenség azonban most sokba került.

Élvezetes meccs alakult ki a két csapat között, bár sok helyzetet nem jegyezhettünk fel. Az egyetlen igazi ziccerből az újpesti Sándor György a kapufát találta el. Mindenképpen meg kell azonban jegyezni, hogy a játékosok a keménységet olykor összekeverték a durvasággal. Az Újpest első hat szabálytalanságából három ért sárga lapot Dubraviczky Attila játékvezetőnél. Ahogy teltek a percek és egymást érték a sárgás figyelmeztetések, egyre biztosabb volt, hogy lesz kiállítás. Az első félidő utolsó percében Dombi Tibor rettenetes nagy butaságot követett el, amikor egy teljesen ártalmatlan szituációban visszahúzta Erős Károlyt, és számára az első félidővel véget is ért a mérkőzés. Az első negyvenöt percben tehát kétszer került lélektani hátrányba a Debrecen: a kihagyott tizenegyest, és a kiállítást is fegyelmezetlenség előzte meg.

Bár a Debrecen nem a döntetlenért érkezett a Megyeri útra, emberhátrányban ez az eredmény tökéletesen megfelelt a piros-fehér együttesnek. A hazaiak próbálkoztak ívelésekkel, hasztalan, hiszen átlagban egy fejjel magasabbak a debreceni védők, mint az újpesti csatárok. A vendégek betonvédelme középen is áthatolhatatlan volt, így az újpestiek csak egy alkalommal tudtak igazi veszélyt teremteni a vendégkapu előtt. Aztán ahogy lenni szokott, kontrából 11-est harcolt ki a hajdúsági együttes, és ezúttal már nem volt gond az értékesítéssel, Ibrahim Sidibe nem hibázott. Az Újpest végigharcolta a mérkőzést, ám megmagyarázhatatlan, hogy miért a lila-fehérekre hatott bénítólag a debreceni emberhátrány. Az igen színvonalas találkozón a Debrecen megérdemelten nyerte meg a mérkőzést. Ezzel az Újpest 2004. november 10. óta először veszített hazai pályán.
A visszavágót április 5-én játszszák, vélhetően az is jó meccs lesz.
Jó: Illyés, Vanczák, Tisza, ill, Sidibe, Nikolov, Éger, Csernyánszki

Percről percre

1. perc: Sándor György ugratta ki a jobbösszekötő helyén visszafutó Kovács Zoltánt, aki 17 méterről jobbal a jobb felső sarokba lőtt, ám Dubraviczky Attila játékvezető les miatt – jogosan – érvénytelenítette a találatot.
9. perc: Erős Károly szabálytalankodott Égerrel szemben az újpesti térfél közepén, a jobb oldalon. Halmosi ívelt a hazai kapu elé, ahol Erős ezúttal Sándor Tamást tüntette el – büntetőt érően. A tizenegyesből Éger jobbal nagy erővel a kapu közepébe lőtte a labdát, ám mivel az elrúgás előtt Brnovics a büntetőterületen belülre szaladt, a játékvezető megismételtette a rúgást. Másodszor Éger jobbal a kapu bal oldala felé lőtt, Illyés azonban hárított, majd nagy bravúrral a Sidibe által visszaküldött labdát is védte.
15. perc: Hullám szöktette középen Kovács Zoltánt, de Virág Béla utolérte a támadót, és szerelte, ám „önzetlenül” visszapasszolta a labdát az újpesti csatárnak, aki a középen érkező Sándor György elé játszott. Sándor György – 15 méterről, jobbal futtából egyből, kapura továbbított, de Csernyánszki hatalmas bravúrral a bal kapufára ütötte a labdát, és a kipattanóra is elsőként érkezett.
23. perc: Szatmári saját térfeléről szabadrúgásból ívelt előre. Sidibe az újpesti 16-os előtt Halmosihoz csúsztatott, aki két pattanást követően Tóth Balázs mellől ballal, éles szögből 12 méterről a jobb felső sarok mellé lőtt.
45. perc: Dombi az első félidő hosszabbításában ártalmatlan szituációban visszarántotta Erős Károlyt, amiért sárga lapot kapott, s mivel ez már a második volt, a játékvezető természetesen a pirosat is felmutatta a debreceni középpályásnak.
52. perc: Nikolov rúgta meg Kovács Zoltánt a debreceni térfél bal oldalán, 27 méterre a vendégek kapujától. A szabadrúgásból Tisza jobbal kapura csavart, Csernyánszki azonban biztosan fogta a kapu jobb odalába tartó labdát.
68. perc: Madar, Nikolov összjáték után utóbbi centerezett a jobb szélről, az alapvonal közeléből. Böjte kifejelte a labdát a középen helyezkedő Brnovics elől, ám éppen középre. Sándor Tamás maga elé tette a labdát, lövőcsellel elfektette Böjtét és Tóth Balázst is, majd a tizenhatoson belülre érve utóbbi lábában elesett – tizenegyes! Ezúttal Sidibe állt a labda mögé, és ballal a jobb felső sarokba lőtt. Illyésnek esélye sem volt a hárításra.

0–1

71. perc: Tisza jobb oldali szögletét követően Vanczák érkezett a rövid saroknál, hét méterről Szatmári mögül kibújva alig bólintott a bal kapufa mellé.
76. perc: Vituska kanyarított középre bal oldali támadás során, Lucas elémenve a labdának tizenegy méterről csúsztatott, ám néhány centivel eltévesztette a bal alsó sarkot.
81. perc: Füzi Ákos lőtte be a labdát a debreceni tizenhatoson belülre az embertömegbe, Halmosi kifejelte a labdát, amely Erős Károly zsákmánya lett. Az újpesti középpályás mellel maga elé tette a labdát, és 18 méterről jobbal gyilkos erejű lövést küldött a vendégek kapujára, Csernyánszki azonban halálos nyugalommal fogta mellre a középre tartó labdát.
83. perc: Vituska ívelt sokadszor a debreceni kapu elé a bal szélről, Lucas 12 méterről nagyszerűen fejelt a labdába, ám a léc a bal felső saroknál a már vert helyzetben lévő Csernyánszki segítségére sietett. A kipattanó labdát Éger rúgta az oldalvonalon túlra.

Büntetést vonhat maga után a lilák belga túrája

A Füzi Ákossal kapcsolatos óvás után újabb ügyei lehetnek az Újpestnek. A lila-fehér klub ellen fegyelmi eljárást kezdeményezhet az MLSZ, mert a szövetség állítása szerint a klub nem kapott engedélyt arra, hogy a télen Belgiumban túrázzon. A felvetés, hogy a kluboknak hozzájárulást kell kérniük a külföldi edzőtáborozásra, eleve vicces, és az újpesti vezetők is állítják, nem hibáztak. A szükséges papírokat és a néhány ezer forintos illetéket el is juttatták az MLSZ-be. A helyzet azonban kísértetiesen hasonlít Füzi Ákos ügyéhez, mert úgy tűnik, az Újpest papírjai ismét elkavarodtak a szövetségben. Ha ez igaz, az MLSZ illetékesei valóban nevetségessé válnak, hiszen enyhén szólva érdekesen kezelik a beérkező iratokat. Kovács Péter, az Újpest tulajdonosa lapunknak elmondta: a klub a szabályok szellemében járt el, nem hibázott ebben az ügyben. A külföldi túrák engedélyeztetését és az illetékfizetési kötelezettséget egyébként a hírek szerint nagyon kevés helyen tudják, és nem sok klub foglalkozik ezzel a kérdéssel. Hogy miért éppen az Újpestet vették elő, senki sem tudja, de a Megyeri úton a Füzi-ügy papírelvesztései és a túrával kapcsolatos polémiák miatt már összeesküvést is sejtenek.

A Magyar Labdarúgó-szövetség bekérte az Újpest–REAC mérkőzés videofelvételét is. A találkozón egy helyzetnél Rajczi Péter, a IV. kerületiek támadója belerúgott Farkas Balázsba, a rákospalotaiak kapusába. A helyzet még csak szabadrúgást sem ért Saskőy Szabolcs játékvezetőnél, ám arról hallani, hogy a szövetség fegyelmi eljárás keretében akarja vizsgálni a történteket.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik