Tárt kapuk helyett kiskapuk

KUN ZOLTÁN, ZOMBORI ANDRÁSKUN ZOLTÁN, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2006.03.11. 02:28
Címkék
A péntek esti hír szerint zárt kapuk mögött kell lejátszani a Honvéd–Fehérvár és az MTK–DVSC mérkőzéseket, mert a két stadionban a rendőrség álláspontja szerint nincs biztosítva a találkozók zavartalan megrendezése. A kispestieket azonban nem érdekli a döntés: ők mindenképpen beengedik szurkolóikat (és értelemszerűen a vendégdrukkereket is) a meccsre.
A szomorú kispesti vezetôk úgy érzik, a rendôrök hátat fordítottak csapatuknak és a magyar labdarúgásnak
A szomorú kispesti vezetôk úgy érzik, a rendôrök hátat fordítottak csapatuknak és a magyar labdarúgásnak
A szomorú kispesti vezetôk úgy érzik, a rendôrök hátat fordítottak csapatuknak és a magyar labdarúgásnak
A szomorú kispesti vezetôk úgy érzik, a rendôrök hátat fordítottak csapatuknak és a magyar labdarúgásnak
A szomorú kispesti vezetôk úgy érzik, a rendôrök hátat fordítottak csapatuknak és a magyar labdarúgásnak
A szomorú kispesti vezetôk úgy érzik, a rendôrök hátat fordítottak csapatuknak és a magyar labdarúgásnak

Zárt kapuk mögött

A tavaszi szezonban kilenc olyan mérkőzés lesz, amelyeket – ha nem változik a rendőrség véleménye –, csak zárt kapuk mögött lehet lejátszani. Ezek a következők:
18. forduló: Honvéd–Fehérvár, MTK–DVSC
22. forduló: Vasas–DVSC, MTK–Honvéd
25. forduló: Honvéd–DVTK
26. forduló: Vasas–Honvéd, REAC–Ferencváros
29. forduló: Honvéd–DVSC, MTK–DVTK
Csütörtökön újfent szemlét tartott a rendőrség a Bozsik-stadion katonás rendben felsorakozott betonpillérei fölött: mindhiába, hiszen térfigyelő és beléptető rendszert nemigen lehet két nap alatt felszerelni, továbbá Piero Pini tulajdonost sem úgy ismerjük, mint aki fölényes mosollyal kivesz a mellényzsebéből cirka 300 milliót, hogy másnak, konkrétan az államnak a stadionját szépítgesse, így hamarosan jött a verdikt: a nézőket száműzni kell szombatra a létesítményből.

„Mi nem száműzünk senkit – közölte határozottan Kiss Zsolt, a Honvéd másik tulajdonosa. – Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a nézők jól és biztonságosan szórakozhassanak: megemeljük a rendezői létszámot, ugyanúgy elválasztjuk a táborokat, mint korábban, ám a kapukat igenis kinyitjuk, hiszen nem tartjuk jogszerűnek, hogy a szurkolókat kirekesszük a találkozóról.”

Pontlevonást érhet, ha beengedik a nézőket

A kispestieknek abban teljesen igazuk van, hogy ők tavaly nyáron az egész bajnoki szezonra kapták meg a klublicencet, amely ellen a rendőrség sem emelt kifogást, és ha az ősszel például sikerült rendbontás nélkül letudni a háromezer újpesti drukker kispesti kirándulását, akkor a kétszáz fehérvári sem okozhatna túl nagy felfordulást.

A tulajdonosi döntés szerint tehát – hacsak a rendőrök nem barikádozzák el a bejáratot vagy kergetik haza gumibottal az érdeklődőket – a nézők bemehetnek a Honvéd–Fehérvár meccsre.

Hogy utána mi lesz? A liga vélhetően kőkeményen megbünteti a klubot, mondjuk, pontot von el tőle – úgyis olyan rég volt már liga kontra Honvéd-ügy…
Nézzük, mi a helyzet néhány kerülettel odébb, az MTK stadionjában. A klub elöljárói hétfőn levelet kaptak a rendőrségtől, és abban Lapid Lajos rendőr-dandártábornok határozatban közölte: kiemelt mérkőzést nézők előtt nem lehet rendezni a Hidegkuti-stadionban. A döntés nem kis fejfájást okozott a Hungária körúton, ugyanis mint köztudomású, a kék-fehér együttes soron következő, vasárnapi találkozója a bajnoki címvédő Debrecen ellen éppen hazai pályáján lenne, csakhogy a Loki elleni összecsapást a rendőrség kiemelt kockázatú kilencven percnek nyilvánította…

A hungária körúton mindent kijavítottak

Csütörtök délelőtt aztán pályabejárást tartott a rendőrség az MTK otthonában, a végső döntés azonban ekkor még mindig nem született meg. Mindenesetre Domonyai László, az MTK ügyvezető igazgatója aznap este még úgy vélekedett, klubja mindent elkövetett a biztonságos rendezés érdekében, így reményei szerint nem lesz akadálya a vasárnapi összecsapáson a nézők jelenlétének..
Tévedett.

Az ORFK képviselője csütörtökön a pályabejárás során a következőket rögzítette a jegyzőkönyvben.
Nem fokozott kockázatú mérkőzés tartható a stadionban. Fokozott kockázatú mérkőzésen a C- és D-szektor nem használható. Az A- és B-szektor takarítása után a nézők részvétele megoldható fokozott kockázatú mérkőzésen is. A menekülőkapuk elől a táblákat (reklám) el kell távolítani . Ezer hazai és háromszáz vendégszurkolóban maximálandó a létszám. A fenti nézőszám esetén minimum hetven rendezőnek kell lennie.

A klublicenc csak fölösleges kacat

„Szeretném hangsúlyozni, a feltételeket kivétel nélkül teljesítettük – mondta Domonyai László. – Az A- és B-szektort kitakarítottuk, a reklámtáblákat eltávolítottuk, a rendezői létszámot a megszokott és előírt harmincötről hetvenre emeltük. Felvettük a debreceniekkel a kapcsolatot, és azt a felvilágosítást kaptuk, hogy maximum száz szurkoló érkezik a találkozóra, mivel vasárnap délután a Debrecen női kézilabdacsapata sorsdöntő EHF-kupa-mérkőzést játszik. A hazai oldalról nyolcszáz-ezer drukker várható a meccsre. Mindezek ellenére pénteken tizenhárom órakor kézhez kaptuk az ORFK határozatát, amelyben az első számú határozat jogerőre emelkedett, további fellebbezésnek helye nincs…”

Így érvel az MLL is, amely teljes értetlenséggel figyeli a rendőrség döntését.
„A liga a klubokkal együtt mindent megtett, hogy közönség előtt rendezhessék a meccseket – mondta Serényi Péter, a liga sajtófőnöke. – Az MLL vezetősége bízott abban, hogy a rendőrség haladékot ad, de sajnos nem adott. Értesültünk olyan kósza pletykákról, hogy mégis engednek be szurkolókat valamely találkozóra, ám ezzel a liga nem ért egyet. Reméljük, semmilyen atrocitásra nem kerül sor, de ha mégis, akkor az idevonatkozó szabályokat kell alkalmazni.”
Pedig nem győzzük hangsúlyozni, a bajnoki szezon előtt kiadott klublicencek tartalmazzák a rendőrségi előírások megvalósítását is, így most kevesen értik, hogy a hatóság miért hoz ilyen döntéseket.
Mert így a klublicenc bizony az égvilágon semmit sem ér…

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik